ΑρχικήΚόσμοςΓιατί τα μεταχειρισμένα ρολόγια Rolex κοστίζουν… χρυσάφι – Άνοδος 550% σε 15...

Γιατί τα μεταχειρισμένα ρολόγια Rolex κοστίζουν… χρυσάφι – Άνοδος 550% σε 15 χρόνια

Αν είχατε αγοράσει ένα μεταχειρισμένο Rolex το 2010, σήμερα θα άξιζε έως και έξι φορές περισσότερο.

Όποιος έχει αγοράσει ή σκεφτεί να αγοράσει ένα μεταχειρισμένο ρολόι Rolex, έχει έναν καλό λόγο να το ξανασκεφτεί: αν το 2010 είχατε αγοράσει ένα Submariner ή ένα GMT-Master II από δεύτερο χέρι για 2.000 δολάρια, σήμερα θα άξιζε περίπου 12.000 δολάρια.

Αυτό προκύπτει από μια ανάλυση δεδομένων για τις πωλήσεις μεταχειρισμένων ρολογιών Rolex, την οποία δημοσίευσε νωρίτερα μέσα στον μήνα ο διαδικτυακός μεταπωλητής Bob’s Watches, με αφορμή τη 15η επέτειό του. Σύμφωνα με τη μελέτη, η οποία βασίζεται σε πραγματικές συναλλαγές, οι τιμές των Rolex αυξήθηκαν κατά περισσότερο από 550%, με τη μέση τιμή να ανεβαίνει από περίπου 2.000 δολάρια το 2010 στα 13.426 δολάρια το 2025.

«Είναι ουσιαστικά μια επιβεβαίωση όλων όσων ακούγονται στη βιομηχανία τα τελευταία δύο έως πέντε χρόνια», δήλωσε στο Robb Report ο Paul Altieri, ιδρυτής και CEO του Bob’s Watches. «Το Rolex ξεπέρασε την αγορά ακινήτων, το χρηματιστήριο, τα πάντα».

Μεταξύ των πιο εντυπωσιακών ευρημάτων της μελέτης ήταν ότι το GMT-Master II σημείωσε αύξηση 506% από το 2010, κάτι που αντικατοπτρίζει τη ζήτηση για vintage εκδόσεις «Pepsi» και τις πιο σύγχρονες «Batman». Το Daytona παρουσίασε άνοδο 358%, με ανώτατη τιμή πώλησης τα 53.911 δολάρια – τη μεγαλύτερη στη βάση δεδομένων. Το Datejust ήταν το μοντέλο Rolex με τις περισσότερες συναλλαγές, σημειώνοντας σταθερή ανάπτυξη και χαμηλότερη μεταβλητότητα, με συνολική αύξηση 639%.

Οι αριθμοί ήταν τόσο εντυπωσιακοί που εξέπληξαν ακόμη και τον ίδιο τον Altieri. «Θα μάντευα ότι την πρωτιά θα είχε το Daytona ή ίσως το Submariner», λέει. «Αλλά το GMT και το Datejust είχαν τελικά τις μεγαλύτερες αποδόσεις. Το να βλέπει κανείς ότι η μέση τιμή λιανικής αυξήθηκε κατά 550% είναι πραγματικά το πιο σημαντικό συμπέρασμα».

Η ανάλυση διαπίστωσε ότι η αγορά μεταχειρισμένων ρολογιών πέρασε από τέσσερις διακριτές φάσεις τα τελευταία 15 χρόνια. Από το 2010 έως το 2015, οι τιμές εκτινάχθηκαν κατά 250%, θεμελιώνοντας τη σύγχρονη μεταχειρισμένη αγορά. Την επόμενη πενταετία, η αγορά ωρίμασε, με πιο ήπιες αυξήσεις 24%. Στη συνέχεια, ήρθε μια πρωτοφανής άνοδος κατά τα πρώτα χρόνια της πανδημίας—μεταξύ 2020 και 2022 οι τιμές ανέβηκαν κατά ακόμη 93%, φτάνοντας σε μέση τιμή τα 17.206 δολάρια. Από το 2022 και μετά, η αγορά υποχώρησε κατά 31%, δείχνοντας μια διόρθωση και ακολούθως σταθεροποίηση.

«Κατά την πανδημία, όλα τα ρολόγια εκτοξεύτηκαν», εξηγεί ο Altieri. «Οι τιμές σχεδόν διπλασιάστηκαν μέσα σε ένα ή δύο χρόνια. Πλέον έχουν σταθεροποιηθεί σε σχέση με τα τότε υψηλά».

Αξιοσημείωτο είναι ότι το Submariner αποδείχθηκε το πιο ανθεκτικό μοντέλο της Rolex—οι τιμές του υποχώρησαν μόλις κατά 8% σε σχέση με το υψηλό του 2022, που ήταν 18.889 δολάρια.

Συνολικά, τα μοντέλα με την καλύτερη απόδοση σε όρους αύξησης τιμής ήταν τα εξής:

  • Submariner 116610: +329%

  • GMT-Master II 16710: +302%

  • Datejust 16013: +205%

  • Submariner 16613: +203%

  • Submariner 16610: +201%

Η αγορά έχει διανύσει μεγάλη απόσταση από τότε που ο Altieri αγόρασε το domain του Bob από τον αρχικό ιδιοκτήτη του, Bob Thompson, έναν πρώιμο επιχειρηματία του διαδικτύου, που είχε ιδρύσει τον ιστότοπο ως πωλητή φθηνών αμερικανικών και ελβετικών ρολογιών από μάρκες όπως Elgin, Bulova και Tissot.

Πριν αποκτήσει τον ιστότοπο την άνοιξη του 2010, ο Altieri είχε εξετάσει άλλες κατηγορίες. «Μόδα, αρώματα, σοκολάτες, κοσμήματα, ακόμα και μπικίνι», λέει. «Αλλά ξαναγυρνούσα πάντα στα ρολόγια. Ένιωθα πως είχαν τις περισσότερες προοπτικές».

Εκείνη την εποχή, η αγορά μεταχειρισμένων ρολογιών ήταν «η Άγρια Δύση», όπως την αποκαλεί. «Δεν υπήρχε εμπιστοσύνη, ούτε ειλικρίνεια, ούτε διαφάνεια, κανείς δεν ήξερε τις τιμές. Χρειάστηκε πολύς καιρός για να αποκτήσουμε δυναμική. Έπρεπε να χτίσουμε την εμπιστοσύνη από την πρώτη μέρα».

Στις 10 Ιουλίου 2010, ο Altieri επανεκκίνησε το Bob’s Watches με επίκεντρο τη Rolex, διατηρώντας όμως το ιστορικό domain name για λόγους συνέχειας. Η διαφάνεια στις τιμές ήταν χαρακτηριστικό του brand από την πρώτη στιγμή.

«Όταν ξεκινήσαμε, ένα τυπικό μεταχειρισμένο ρολόι που πουλούσαμε κόστιζε περίπου 30% λιγότερο από ένα καινούριο», εξηγεί. «Αν ένα νέο Rolex είχε τιμή 3.500 δολάρια, εμείς ήμασταν στα 2.500. Σήμερα, οι τιμές μεταπώλησης των Rolex είναι υψηλότερες από τις τιμές αγοράς – αν μπορείς να τα βρεις καινούρια. Αλλά δεν έγινε από τη μια μέρα στην άλλη».

«Εδώ και πέντε με δέκα χρόνια ακούμε συχνά ότι τα ρολόγια—και κυρίως τα Rolex—είναι εξαιρετικές επενδύσεις, αλλά πλέον έχουμε τους αριθμούς, έχουμε αποδείξεις», προσθέτει ο Altieri. «Δεν μας αρέσει να λέμε ‘αγόρασε ρολόι ως επένδυση’. Όμως πιστεύω ότι πολλοί θα διαβάσουν αυτή την έκθεση και θα πουν, ‘Ουάου, αυτά τα πράγματα πήγαν καλύτερα κι από το χρηματιστήριο—και μπορώ και να τα φοράω και να τα απολαμβάνω!’».

Πηγή: robbreport.com

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ