ΑρχικήΕπικαιρότηταTaste Atlas: Αυτά είναι τα 10 καλύτερα ελαιόλαδα του κόσμου - Τα...

Taste Atlas: Αυτά είναι τα 10 καλύτερα ελαιόλαδα του κόσμου – Τα 8 είναι ελληνικά!

Για ακόμη μία φορά η Ελλάδα διακρίνεται σε λίστα του γαστρονομικού οδηγού Taste Atlas, ο οποίος αυτή τη φορά παρουσίασε τα 100 καλύτερα ελαιόλαδα του κόσμου. Από αυτά, 34 είναι ελληνικά, προερχόμενα από διάφορες περιοχές της χώρας – κυρίως από τις πιο ελαιοπαραγωγικές, όπως η Πελοπόννησος και η Κρήτη.

Η ελληνική υπεροχή αποτυπώνεται ξεκάθαρα στην κορυφή της λίστας, καθώς 8 από τα 10 πρώτα ελαιόλαδα είναι ελληνικά.

Το ελαιόλαδο Φοινικίου Λακωνίας κατέκτησε τη 2η θέση παγκοσμίως, ξεχωρίζοντας ανάμεσα στα 100 καλύτερα.

Σύμφωνα με τον οδηγό, «πρόκειται για ένα εξαιρετικής ποιότητας εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο που παράγεται από ελιές των ποικιλιών Κορωνέικη (70%), Τσουνάτη (25%) και Ασπρόλια (5%), καλλιεργούμενες στην περιοχή Φοινίκι του νομού Λακωνίας. Το ελαιόλαδο αυτό οφείλει τις μοναδικές οργανοληπτικές του ιδιότητες στο ιδιαίτερο μικροκλίμα της περιοχής και στα ασβεστολιθικά της εδάφη».

Στην 3η θέση βρέθηκε το ελαιόλαδο Καλαμάτας, ακολουθεί στην εκείνο της Ολυμπίας, ενώ την πρώτη πεντάδα συμπληρώνει το ελαιόλαδο Σάμου.
Λίγο πιο κάτω, στην 6η θέση, βρίσκεται το ελαιόλαδο Σητείας Λασιθίου Κρήτης, ενώ ακολουθούν το ελαιόλαδο Χανίων (7η θέση) και εκείνο του Κολυμβαρίου Χανίων (8η θέση).
Στην 9η θέση συναντάμε το ελαιόλαδο Πρέβεζας, που παράγεται από την ποικιλία Λιανολιά, ενώ τη δεκάδα κλείνει το ιταλικό Riveria Ligure από την περιοχή Λιγουρία.

Μόλις εκτός δεκάδας βρέθηκαν το ελαιόλαδο από το Λυγουριό, κοντά στο Ναύπλιο (11η θέση), και το ελαιόλαδο Κρανιδίου Αργολίδας (12η θέση).

Το μεγάλο βραβείο κατέκτησε το πορτογαλικό Azeite de Trás-os-Montes, ένα παραδοσιακό ελαιόλαδο Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης, που παράγεται στη βορειοανατολική περιοχή της Πορτογαλίας Trás-os-Montes, γνωστή για τη μακρά ιστορία της στην καλλιέργεια ελιάς.

 

Δείτε εδώ oλόκληρη τη λίστα του Taste Atlas

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ