Η Κίμπερλι Γκίλφοϊλ, φτάνοντας το βράδυ της Κυριακής στο Κέντρο Αθηνών για ιδιωτική μουσική εκδήλωση, έστειλε το πρώτο της μήνυμα: «Δεν πρόκειται να διαψεύσω τις ΗΠΑ ούτε την Ελλάδα και τους ανθρώπους που με αγκάλιασαν· τιμούν την πίστη, την οικογένεια και την ελευθερία. Το μόνο που έχω να πω: τώρα ξεκινάμε».
Η θητεία της ενεργοποιείται και τυπικά την Τρίτη, όταν θα επιδώσει τα διαπιστευτήριά της στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κωνσταντίνο Τασούλα, στο Προεδρικό Μέγαρο.
Μέσα στην εβδομάδα αναμένονται και οι πρώτες θεσμικές συναντήσεις της με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Γεραπετρίτη.
Στην κορυφή της ατζέντας των πρώτων επαφών τοποθετούνται οι στρατηγικές ελληνοαμερικανικές σχέσεις, με το 2025 να αποτελεί χρονιά-κλειδί και για την ανανέωση της αμυντικής συνεργασίας.
Ενέργεια και «κάθετος διάδρομος»
Ιδιαίτερο βάρος αναμένεται να δοθεί στα ενεργειακά της Ανατολικής Μεσογείου και στην προώθηση του «κάθετου διαδρόμου» που στοχεύει στη μείωση της εξάρτησης από τη ρωσική ενέργεια. Η νέα πρέσβης θα υποδεχθεί, επίσης, τους Αμερικανούς υπουργούς Ενέργειας, Κρις Ράιτ, και Εσωτερικών, Νταγκ Μπέργκαμ, ενόψει του συνεδρίου P-TEC στις 6–7 Νοεμβρίου, το οποίο συνδιοργανώνουν Αθήνα και Ουάσινγκτον για την προώθηση ώριμων ενεργειακών έργων.
Όπως δήλωσε η ίδια: «Ως πρέσβης ανυπομονώ να συνεργαστώ με τους Έλληνες συμμάχους μας για την ειρήνη, την ευημερία και την ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο». Στο πρώτο της μήνυμα επί ελληνικού εδάφους υπογράμμισε τη δέσμευση της Ουάσινγκτον για σταθερότητα και ανάπτυξη στην περιοχή.
Γεια σας, Ελλάδα! Hello, Greece! What an incredible honor to arrive in Athens today — my first day serving as U.S. Ambassador to the Hellenic Republic. The United States and Greece share an unbreakable bond. Together, we will strengthen this alliance and elevate our partnership… pic.twitter.com/mK9fFJMuHA
— Ambassador Kimberly Guilfoyle (@USAmbassadorGR) November 1, 2025
Η Κίμπερλι Γκίλφοϊλ είναι η 25η πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα και η πρώτη γυναίκα που αναλαμβάνει τη συγκεκριμένη θέση. Με νομικές σπουδές και εμπλοκή στις καμπάνιες του Ντόναλντ Τραμπ, θεωρείται ότι διατηρεί απευθείας γραμμή με τον Λευκό Οίκο. Μαζί με τις πρεσβείες σε Άγκυρα και Λευκωσία, συγκροτείται ένα διπλωματικό «τρίγωνο» με πρόσβαση στο στενό επιτελείο του Αμερικανού προέδρου.
Η ιδιωτική εκδήλωση και οι παρουσίες
Την ιδιωτική βραδιά διοργάνωσε ο Κωνσταντίνος Αργυρός —με τον οποίο η κ. Γκίλφοϊλ έχει ήδη συναντηθεί σε Λονδίνο και Μαϊάμι— και παρευρέθηκαν γνωστά πρόσωπα της πολιτικής και της επιχειρηματικότητας, μεταξύ των οποίων οι Νίκη Κεραμέως, Όλγα Κεφαλογιάννη, Χρήστος Σταϊκούρας και Βασίλης Κικίλιας.
Το προηγούμενο βράδυ, η Αμερικανίδα πρέσβης συμμετείχε στον ετήσιο χορό για την επέτειο ίδρυσης του Σώματος των Αμερικανών Πεζοναυτών, που πραγματοποιήθηκε σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.

