Η Άνγκελα Μέρκελ, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, αλλά και ο Γιάννης Αντετοκούνμπο, τιμήθηκαν σήμερα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Η πρώην καγκελάριος και ο Ουκρανός πρόεδρος τιμήθηκαν με το Ευρωπαϊκό Τάγμα Αξίας, ενώ ο Αντετοκούνμπο, που είχε προταθεί για τα βραβεία από τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, τιμήθηκε επίσης, ανάμεσα σε 20 προσωπικότητες, όπως ο Μπόνο των U2, ο σεφ της «World Central Kitchen» Χοσέ Αντρέ κ.α.
Να σημειωθεί πως ο Greek Freak δεν μπόρεσε να παραστεί όπως κι άλλα πρόσωπα που τιμήθηκαν.
Οι προειδοποιήσεις της Μέρκελ
Στην ομιλία της, η Μέρκελ προειδοποίησε τους ευρωβουλευτές στο Στρασβούργο ότι η δημοκρατία βρίσκεται υπό πίεση. Κάλεσε να στηριχθεί και να διατηρηθεί η δημοκρατία, η ειρήνη και η ευημερία ως υπόσχεση προς τους πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η Μέρκελ τόνισε την απειλή για τη δημοκρατία που θέτουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, «όπου ξαφνικά τα γεγονότα δεν είναι πλέον γεγονότα». Αυτό, είπε, θέτει σε κίνδυνο τα θεμέλια του Διαφωτισμού.
For the people who build Europe 🇪🇺 #EuropeanOrderofMerit pic.twitter.com/DZvH6ZOSIW
— Roberta Metsola (@EP_President) May 19, 2026
«Η Ευρώπη δεν μας χαρίστηκε», δήλωσε η πρόεδρος του Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μετσόλα στην τελετή. «Χτίστηκε από συνθήκη σε συνθήκη, από κρίση σε κρίση, από ανθρώπους που επέλεξαν την αλληλεγγύη αντί του διχασμού και τη συνεργασία αντί της ιδιοτέλειας», πρόσθεσε.

