Κριτική στην κυβέρνηση και ειδικότερα στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη άσκησε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Κώστας Τσουκαλάς, κατηγορώντας τον για συγκάλυψη και για προσβολή των θεσμών.
Ο κ. Τσουκαλάς μίλησε στην εκπομπή «Ώρα Ελλάδος» του τηλεοπτικού σταθμού OPEN Απαντώντας στην τοποθέτηση του Πρωθυπουργού στο υπουργικό συμβούλιο, ο κ. Τσουκαλάς κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι επιχειρεί να μεταφέρει τη συζήτηση σε τεχνητά διλήμματα και σε κλίμα νέου διχασμού.
Βαβέλ είναι η Νέα Δημοκρατία, η οποία από ένα κεντροδεξιό κόμμα έχει μετατραπεί σε όμηρο της ακροδεξιάς», ανέφερε χαρακτηριστικά, ασκώντας παράλληλα σφοδρή κριτική στον πρωθυπουργό για τη στάση της κυβέρνησης απέναντι στους θεσμούς και τη Δικαιοσύνη.
«Το να μιλά για θεσμικότητα ο πρωθυπουργός της συγκάλυψης παράνομων πράξεων, ο πρωθυπουργός που έχει μετατρέψει τους θεσμούς σε εργαλείο κατά το δοκούν, που από τη μία καταγγέλλει το άρθρο 86 και από την άλλη το επικαλείται για να αποτρέψει τον έλεγχο υπουργών του, είναι τουλάχιστον υποκριτικό. Η κυβέρνηση έχει τραυματίσει σοβαρά τη θεσμική αξιοπιστία της χώρας.
«Ο πρωθυπουργός που άφησε τη χώρα εκτεθειμένη και επέτρεψε παρακολουθήσεις υπουργών και πολιτικών αντιπάλων, ο πρωθυπουργός που συγκάλυψε, όπως υποστηρίζει, συνταγματικά το σκάνδαλο των υποκλοπών και σήμερα εμφανίζεται να εκβιάζεται πολιτικά από πρόσωπα που συνδέθηκαν με την υπόθεση, δεν μπορεί να κάνει μαθήματα θεσμικότητας στο ΠΑΣΟΚ και στον Νίκο Ανδρουλάκη», υπογράμμισε.
Ερωτηθείς για τη στάση του ΠΑΣΟΚ στο ενδεχόμενο ανανέωσης της θητείας του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, ο κ. Τσουκαλάς υπενθύμισε τη συνεδριακή θέση του κόμματος υπέρ των θητειών και της ανανέωσης σε κρίσιμες δημόσιες θέσεις.
«Εμείς έχουμε πάρει μια καθαρή απόφαση», σημείωσε, εξηγώντας ότι «για να ανακτήσει αξιοπιστία το πολιτικό σύστημα απαιτούνται θητείες και ανανέωση. Το έχουμε ήδη εφαρμόσει στο ίδιο μας το κόμμα για βουλευτές και ευρωβουλευτές. Ο κ. Στουρνάρας έπαιξε σημαντικό ρόλο στη διασφάλιση της ευστάθειας του πιστωτικού συστήματος τα προηγούμενα χρόνια και όταν στοχοποιήθηκε, το ΠΑΣΟΚ τον στήριξε».
Ωστόσο, εκτίμησε ότι «τα τελευταία χρόνια θα μπορούσε να έχει υπάρξει πιο ουσιαστική παρέμβαση απέναντι στις καταχρηστικές συμπεριφορές funds και servicers».
«Αν δούμε τα στοιχεία, με νέα ανανέωση ο κ. Στουρνάρας θα γίνει ο μακροβιότερος διοικητής κεντρικής τράπεζας στο ευρωσύστημα», επισήμανε, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι «δεν συμφωνούμε με την ισοβιότητα στις δημόσιες θέσεις».
Σχετικά με την επικείμενη ανακοίνωση δημιουργίας νέου κομματικού φορέα από τον Αλέξη Τσίπρα και τη συζήτηση που έχει ανοίξει στην αντιπολίτευση, ο κ. Τσουκαλάς υποστήριξε ότι η κυβέρνηση επιχειρεί συνειδητά την επαναφορά των διλημμάτων της μνημονιακής περιόδου.
«Δεν μπορείς να λες ότι θα νικήσεις τον Μητσοτάκη, όταν έχεις ήδη ηττηθεί από τον κ. Μητσοτάκη τόσο ως πρωθυπουργός όσο και ως αρχηγός της αντιπολίτευσης, με ιστορικές διαφορές. Εγώ δεν πιστεύω στην ποδοσφαιροποίηση της πολιτικής. Στην πολιτική συγκρούονται ιδέες, κοινωνικά συμφέροντα και προγράμματα», σχολίασε χαρακτηριστικά.
«Με τη διαφήμιση που έχει υπάρξει για τον κ. Τσίπρα εδώ και μήνες και με υπουργούς της κυβέρνησης να ζητούν ουσιαστικά την επιστροφή του, θα περίμενε κανείς να εμφανίζεται αυτοδύναμος στις δημοσκοπήσεις. Αυτό που πραγματικά φοβάται η Νέα Δημοκρατία είναι μήπως βρεθεί απέναντι σε ένα ισχυρό ΠΑΣΟΚ σε επαναληπτική κάλπη», τόνισε, κληθείς να σχολιάσει τη δημοσκοπική εικόνα.
Όπως σημείωσε, «είναι πολύ πιθανό η επόμενη εκλογική μάχη να εξελιχθεί σε δύο κάλπες», εκτιμώντας ότι «η Νέα Δημοκρατία δεν θα είναι αυτοδύναμη».
«Εδώ προσπαθούν να στήσουν ένα νέο σύστημα διχασμού, γιατί θεωρούν ότι μόνο μέσα σε τέτοιες συνθήκες μπορούν να διατηρήσουν πολιτική κυριαρχία. Εμείς όμως δεν διχάζουμε, ενώνουμε τους Έλληνες. Οι πολίτες που αναζητούν κοινωνική πολιτική και μεταρρυθμίσεις γνωρίζουν ποιος συγκρούστηκε με τα funds και ποιος όχι, ποιος κατέθεσε προτάσεις για τις εργασιακές σχέσεις και ποιος έμεινε σιωπηλός.
Το ΠΑΣΟΚ μπορεί να απευθυνθεί στους πολίτες της Αριστεράς που ζητούν κοινωνική δικαιοσύνη, στους πολίτες του Κέντρου που ζητούν μετριοπάθεια αλλά και σε πολίτες της παραδοσιακής κεντροδεξιάς που σήμερα δεν αναγνωρίζουν τη Νέα Δημοκρατία του Κωνσταντίνου Καραμανλή, αλλά βλέπουν μια παράταξη που μετατοπίζεται διαρκώς προς την άκρα δεξιά», ανέφερε.
Ο κ. Τσουκαλάς επανέλαβε ότι το ΠΑΣΟΚ επιδιώκει πολιτική αλλαγή με όρους μέλλοντος και όχι μέσα από ανακύκλωση παλαιών αντιπαραθέσεων.
«Δεν ερχόμαστε να ρίξουμε λάδι στη φωτιά για να αυξήσουμε εκλογικά ποσοστά», διευκρίνισε και πρόσθεσε: «Θέλουμε να ενώσουμε τη χώρα για να αντιμετωπίσουμε την ακρίβεια, το στεγαστικό, το δημογραφικό, την ασυδοσία των funds και των servicers και να προχωρήσουμε σε πραγματικές μεταρρυθμίσεις στις νέες τεχνολογίες και στην παραγωγή».
Κλείνοντας, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ διατύπωσε την εκτίμηση ότι «η κοινωνία δεν πρέπει να χάσει τον προσανατολισμό της. Η πολιτική αλλαγή δεν μπορεί να γίνει ούτε με την παραμονή της Νέας Δημοκρατίας ούτε με υλικά και διλήμματα της μνημονιακής περιόδου».
«Αν η ρευστοποίηση στον χώρο απέναντι στη Νέα Δημοκρατία συνεχιστεί, τελικά κερδισμένος θα είναι ο κ. Μητσοτάκης. Το μόνο κόμμα που μπορεί να ενώσει δυνάμεις από την Αριστερά, το Κέντρο και τη δημοκρατική παράταξη είναι το ΠΑΣΟΚ», κατέληξε.

