ΑρχικήΠολιτικήΠΑΣΟΚ κατά Δένδια για την «Ασπίδα του Αχιλλέα»: «Ανήκει στην Ελλάδα ο...

ΠΑΣΟΚ κατά Δένδια για την «Ασπίδα του Αχιλλέα»: «Ανήκει στην Ελλάδα ο πηγαίος κώδικας;»

Έντονα ερωτήματα για τους όρους της συμφωνίας σχετικά με την «Ασπίδα του Αχιλλέα» θέτει το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής, με τον υπεύθυνο του Κοινοβουλευτικού Τομέα Άμυνας, Μιχάλη Κατρίνη, να ζητά σαφείς απαντήσεις από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας για την πρόσβαση της Ελλάδας στον πηγαίο κώδικα του συστήματος.

Ο κ. Κατρίνης επικαλείται δήλωση του υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Δένδια στις 23 Ιουλίου, κατά την παρουσίαση της «Ασπίδας του Αχιλλέα», σύμφωνα με την οποία η Ελλάδα θα έχει πρόσβαση στον πηγαίο κώδικα για κάθε σύστημα που αποκτά, διαφορετικά, όπως είχε αναφέρει ο υπουργός, «δεν πρόκειται να προχωρήσει η προμήθεια».

Ωστόσο, σύμφωνα με την ανακοίνωση του ισραηλινού υπουργείου Άμυνας για την υπογραφή της συμφωνίας στις 31 Αυγούστου, το νέο εθνικό σύστημα διοίκησης και ελέγχου (command and control) της «Ασπίδας του Αχιλλέα» πρόκειται να αναπτυχθεί από την ισραηλινή εταιρεία Rafael.

Ο Μιχάλης Κατρίνης επικαλείται παράλληλα πρόσφατη συνέντευξη του διευθυντή αντιπυραυλικής άμυνας του Ισραήλ στην «Καθημερινή», σύμφωνα με την οποία η Ελλάδα δεν θα έχει πρόσβαση στον πηγαίο κώδικα.

Με αφορμή αυτή τη φαινομενική αντίθεση, το ΠΑΣΟΚ ζητά να αποσαφηνιστεί τι ακριβώς προβλέπει η συμφωνία και ποιο είναι το επίπεδο ελέγχου και πρόσβασης της ελληνικής πλευράς στο σύστημα.

«Πού βρίσκεται η αλήθεια τελικά; Στις ανακοινώσεις του υπουργείου Άμυνας του Ισραήλ ή στις μεγαλόστομες δηλώσεις του κ. Δένδια;», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Κατρίνης.

Ο υπεύθυνος του ΚΤΕ Άμυνας του ΠΑΣΟΚ σημειώνει ότι το κόμμα έχει ήδη καταθέσει σχετική ερώτηση στη Βουλή από την 1η Σεπτεμβρίου και αναμένει την έγγραφη απάντηση του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, καθώς και την πλήρη αποσαφήνιση των όρων της συμφωνίας.

«Ανήκει στην Ελλάδα ο πηγαίος κώδικας της “Ασπίδας του Αχιλλέα”;», είναι το ερώτημα που θέτει το ΠΑΣΟΚ, υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται για εξοπλιστικό πρόγραμμα ύψους αρκετών δισεκατομμυρίων ευρώ.

Όπως τονίζει ο κ. Κατρίνης, οι όροι τέτοιων συμφωνιών θα πρέπει να διασφαλίζουν απόλυτα τα εθνικά συμφέροντα, καθώς αφορούν σημαντικού ύψους δημόσιες δαπάνες και κρίσιμες αμυντικές δυνατότητες της χώρας.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ