ΑρχικήΠολιτικήΜητσοτάκης από Μπαχρέιν: «Άκυρο και ανυπόστατο το τουρκολιβυκό μνημόνιο - Μήνυμα και...

Μητσοτάκης από Μπαχρέιν: «Άκυρο και ανυπόστατο το τουρκολιβυκό μνημόνιο – Μήνυμα και για το καλώδιο (video)

«Άκυρο και ανυπόστατο» χαρακτήρισε το Τουρκολιβυκό μνημόνιο ο Πρωθυπουργός συμμετέχοντας μέσω τηλεδιάσκεψης σε συζήτηση με τον επικεφαλής του International Institute for Strategic Studies, Bastian Giegerich, στο πλαίσιο του IISS Manama Dialogue 2026, που διοργανώνεται στο Μπαχρέιν.

 

«Και γιατί είναι παράνομο; Επειδή μπορείς να οριοθετήσεις μόνο με χώρες που έχουν είτε παρακείμενες είτε αντικείμενες ακτές. Επομένως, αν απλώς τραβήξεις μια διαγώνια γραμμή μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης, αγνοείς εντελώς τα ελληνικά νησιά. Αλλά αυτά τα νησιά υπάρχουν και, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο, δικαιούνται θαλάσσιες ζώνες, και AOZ και υφαλοκρηπίδα» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπενθυμίζοντας πως Ευρωπαϊκή ΈΝωση και ΟΗΕ έχουν καταδικάσει το μνημόνιο ως εντελός παράνομο.

 

Μήνυμα και για το καλώδιο ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Κύπρου

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στα έργα συνδεσιμότητας, υπογραμμίζοντας ότι «δεν πρέπει να γίνονται όμηροι των διαφορών που ενδεχομένως έχουμε για περιοχές όπου δεν έχει γίνει οριοθέτηση». Όπως πρόσθεσε, «αυτά τα έργα είναι πάρα πολύ σημαντικά για τη δική μας περιοχή του κόσμου ώστε να εργαλειοποιούνται από χώρες για γεωπολιτικούς σκοπούς. Αυτό είναι κάτι που η Ελλάδα δεν θα αποδεχθεί».

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ