Μετά την επιλογή Τασούλα για ΠτΔ “πάγωσε” η σεναριολογία για τον ανασχηματισμό. Με διαρροές από το Μέγαρο Μαξίμου έγινε γνωστό ότι δεν αναμένονται τέτοιες ανακοινώσεις άμεσα, με πληροφορίες να μεταθέτουν τις αποφάσεις ακόμη και στο φθινόπωρο.
Όμως, δεν είναι τόσο απλό όσο ακούγεται. Γιατί, σύμφωνα με τις πληροφορίες της στήλης, ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας ζητά να αλλάξει χαρτοφυλάκιο και ο διάδοχός του θα πρέπει να έχει χρόνο για να μάθει τα κατατόπια πριν αρχίσουν οι καλοκαιρινές πυρκαγιές. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο υπουργός Ναυτιλίας Χρήστος Στυλιανίδης έχει αποφασίσει να συνεχίσει την πολιτική σταδιοδρομία του στην πατρίδα του, την Κύπρο, και περιμένει να απαλλαγεί από τα υπουργικά καθήκοντά του.
Επομένως, ο πρωθυπουργός θα πρέπει να αποφασίσει αν θα κάνει στοχευμένες αλλαγές κατά περίπτωση ή αν θα προχωρήσει σε κάτι πιο συνολικό. Το δίλημμα γίνεται ακόμη πιο δύσκολο αν λάβει κανείς υπόψη ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης φέρεται να επιθυμεί την επιστροφή του Γιώργου Γεραπετρίτη στο Μέγαρο Μαξίμου και αυτό σημαίνει αλλαγή στην ηγεσία του ΥΠΕΞ αλλά, ενδεχομένως, και μετακίνηση του υπουργού Επικρατείας Μάκη Βορίδη.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης, από την πλευρά του, έχει άλλους μπελάδες. Δεν είχε προετοιμαστεί σωστά το άνοιγμα της συζήτησης για τις μετεκλογικές συνεργασίες, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί μια εικόνα πολυγλωσσίας και κακοφωνίας. Στη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας ζήτησε από τους βουλευτές να προσέχουν και να μη στέλνουν θολά μηνύματα όταν μιλούν στα ΜΜΕ, ξεχνώντας ότι ο πρώτος που έστειλε θολό μήνυμα ήταν ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Κώστας Τσουκαλάς (στο ΟΝΕ και τον Σταμάτη Ζαχαρό), ο οποίος έβαλε μέχρι και τον Βαρουφάκη στο προοδευτικό τόξο με το οποίο να συνομιλήσει το ΠΑΣΟΚ.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ζήτησε από τους βουλευτές να επιμένουν στην αυτονομία του ΠΑΣΟΚ και να θέτουν ως στόχο το μεγάλωμά του χωρίς αναφορά σε δυνητικούς κυβερνητικούς εταίρους.
Οι βουλευτές τον άκουσαν χωρίς να αντιδράσουν. Σε επικοινωνία τους όμως με τη στήλη τρεις από αυτούς, έκαναν το ίδιο σχόλιο: Ότι υπάρχει έλλειμμα στρατηγικής. Ο ένας το απέδωσε στο ότι η στρατηγική δεν διαμορφώνεται συλλογικά αλλά από μια κλειστή ομάδα γύρω από τον αρχηγό, ο άλλος στην αμφιθυμία της ηγεσίας για την οποία πιστεύει ότι δεν έχει ξεκαθαρίσει βασικά πράγματα και ταλαντεύεται, ο τρίτος σε αδυναμίες του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, δηλαδή σε χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς του.
Αυτό, πάντως, που σίγουρα μπορεί να δίνει κουράγιο στην Χαριλάου Τρικούπη είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και η Νέα Αριστερά δυσκολεύονται να συντονίσουν το βηματισμό τους. Ούτε καν για την εκλογή προέδρου της Βουλής δεν ομονόησαν. Υπέρ Νικήτα Κακλαμάνη ο ΣΥΡΙΖΑ, “παρών” η Νέα Αριστερά. Και αυτά χωρίς να ακούγεται το τελευταίο διάστημα ο Παύλος Πολάκης. Πού να βγει στη διαδικτυακή ρούγα ο “εκφράζω τον μισό ΣΥΡΙΖΑ”…