ΑρχικήBackstageΗ επιστροφή του Γκρίνμπεργκ, η μάχη της ατζέντας και οι εκλογές "στην...

Η επιστροφή του Γκρίνμπεργκ, η μάχη της ατζέντας και οι εκλογές “στην ώρα τους”

Η επικοινωνιακή αντεπίθεση του Μεγάρου Μαξίμου, που ξεκίνησε μετά το Πάσχα και εξελίσσεται, έχει, όπως όλα δείχνουν, την υπογραφή του Αμερικανού επικοινωνιολόγου Σταν Γκρίνμπεργκ, ο οποίος (υποτίθεται ότι) σταμάτησε τη συνεργασία του με τον πρωθυπουργό μετά τις ευρωεκλογές.

Η εξαφάνισή του προέκυψε ως αποτέλεσμα του γεγονότος ότι ο Στέφανος Κασσελάκης, ως πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, είχε ζητήσει πιεστικά ενημέρωση για την αμοιβή του. Κανένας δεν ξέρει αν, πράγματι, ο Γκρίνμπεργκ έπαψε τον τελευταίο χρόνο να ασχολείται με την ελληνική πολιτική ζωή αλλά τώρα η παρουσία του είναι αισθητή και, πάντως, δεν έχει διαψευστεί από το Μέγαρο Μαξίμου.

Οι επισκέψεις του πρωθυπουργού σε υπουργεία και οι ανακοινώσεις από τον ίδιο αποφάσεων που αφορούν την καθημερινότητα φαίνεται πως αποτελεί εισήγηση του Σταν Γκρίνμπεργκ. Οπως επίσης και η εκ νέου επικοινωνιακή επένδυση του Κ. Μητσοτάκη στο Tik Tok αλλά, κυρίως, ο καταιγισμός πολιτικών πρωτοβουλιών προκειμένου να φύγουν τα Τέμπη από την πρώτη γραμμή της πολιτικής επικαιρότητας.

Έτσι, μετά τις ανακοινώσεις μέτρων στήριξης συνταξιούχων και ενοικιαστών, μάθαμε ότι θα ξεκινήσει η αξιολόγηση δημοσίων υπαλλήλων και υπηρεσιών από τους πολίτες, ότι προωθείται αλλαγή του εκλογικού νόμου στις αυτοδιοικητικές εκλογές, ότι έρχεται ν/σ για την ασφάλεια του ΟΣΕ και νέες παρεμβάσεις για την καταπολέμηση της ακρίβειας. Η στρατηγική είναι σαφής: Να προστίθενται διαρκώς θέματα στην ατζέντα, να γίνεται η πρώτη κίνηση από την κυβέρνηση, για να εγκλωβίζεται η αντιπολίτευση στην άμυνα.

Στόχος είναι, μετά τη ΔΕΘ και το νέο πακέτο παροχών, να επιστρέψει η ΝΔ στο 30% ή κάπου εκεί κοντά ώστε να μπορεί να υποστηριχθεί ότι είναι εφικτή επιδίωξη η αυτοδυναμία. Βέβαια, αν η προσδοκία δεν εκπληρωθεί, η κατάσταση θα θεωρηθεί μη αναστρέψιμη ακόμη και από τον Γκρίνμπεργκ. Ο Σεπτέμβριος δεν είναι μακριά και μέχρι τότε θα γίνονται συνεχώς δημοσκοπήσεις, οπότε θα έχουμε εικόνα.

Η επικοινωνιακή αντεπίθεση του Μεγάρου Μαξίμου δημιούργησε την εντύπωση ότι έχει προεκλογικά χαρακτηριστικά. Η στήλη ρώτησε και έμαθε ότι εκλογικός σχεδιασμός δεν υπάρχει. Το βασικό κίνητρο είναι να αποφευχθεί η περαιτέρω φθορά της κυβέρνησης για να μην γίνει ανεξέλεγκτη η κάθοδος και αρχίσουν τα συμπτώματα διάλυσης. Σε επιτελεία πολιτικών αρχηγών της αντιπολίτευσης, πάντως, φοβούνται εκλογικό αιφνιδιασμό – χωρίς να ξέρουν κάτι που δεν ξέρουμε.