ΑρχικήBackstageΟ Δεκέμβριος του μεταρρυθμιστικού σοκ και των συγκρούσεων

Ο Δεκέμβριος του μεταρρυθμιστικού σοκ και των συγκρούσεων

Είναι εξαιρετικά πιθανό το ενδεχόμενο να συμπέσει η ρύθμιση για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, με τη θεσμοθέτηση της συνεργασίας δημόσιων και μη κρατικών πανεπιστημίων του εξωτερικού, με την εφαρμογή του νέου φορολογικού νομοσχεδίου που έχει εξαγριώσει τους ελεύθερους επαγγελματίες και με δομικές αλλαγές στη λειτουργία του ΕΣΥ.

Αν ισχύσει ο προγραμματισμός που γίνεται στο Μέγαρο Μαξίμου, τον Δεκέμβριο, πριν κλείσει η Βουλή για τις γιορτές των Χριστουγέννων, θα έχουμε ένα μεταρρυθμιστικό σοκ που θα προκαλέσει πολιτικές εντάσεις και συντεχνιακές αντιδράσεις.

Με την αξιωματική αντιπολίτευση σε κρίση, η συγκυρία είναι απολύτως ευνοϊκή για την κυβέρνηση. Αν όχι τώρα, πότε; Παρόλο που η παντοδυναμία της ΝΔ προσφέρεται για νομοθετικές πρωτοβουλίες με πολιτικό κόστος, η κατάσταση γίνεται περίπλοκη λόγω των αντιδράσεων που αναμένεται να εκδηλωθούν και από το εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος. Ειδικά για το γάμο των ομοφυλοφίλων οι βουλευτές της ΝΔ που δεν συμφωνούν ακονίζουν ήδη τα μαχαίρια. Και ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης έχει εκφράσει τις αντιρρήσεις του προκαταβολικά. Ο Αντώνης Σαμαράς; Δεν έχει μιλήσει ακόμη. Αλλά κάποια στιγμή θα μιλήσει.

Για το γάμο των ομοφυλοφίλων ο αρχιτέκτονας του νομοσχεδίου είναι ο οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης. Ως ακτιβιστής υπέρ των δικαιωμάτων της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας την πονάει την υπόθεση και έχει αναλάβει, στο βαθμό που μπορεί, και το δύσκολο έργο του μασάζ σε ανησυχούντες βουλευτές της ΝΔ. Χωρίς σπουδαία αποτελέσματα μέχρι στιγμής.

Στον ΣΥΡΙΖΑ συμβαίνει το απόλυτο παράδοξο: Επτά έως εννιά βουλευτές είναι σε αποδρομή, αυτό δηλώνεται με επίσημες διαρροές, αλλά δεν φεύγουν ακόμη γιατί οργανώνονται για την επόμενη μέρα. Δεν πρέπει να έχει ξαναγίνει κάτι ανάλογο σε πανευρωπαϊκό ή και σε διεθνές επίπεδο. Και δεν είναι το μόνο! Η πολιτική επιστήμη χρωστά στον ΣΥΡΙΖΑ πολλά…