Ο υφυπουργός Εξωτερικών Κ. Φραγκογιάννης, σύμφωνα με τις πληροφορίες της στήλης, έχει ενημερώσει τον πρωθυπουργό ότι πρέπει να αποχωρήσει από την κυβέρνηση για προσωπικούς λόγους, τους οποίους του εξήγησε και είναι απολύτως κατανοητοί.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο Κ. Μητσοτάκης του ζήτησε να κάνει υπομονή μέχρι το τέλος του χρόνου και αυτό, ενδεχομένως, σημαίνει ότι θέλει, με αφορμή αυτή την εθελούσια αποχώρηση, να κάνει και κάποιες άλλες διορθώσεις στο κυβερνητικό σχήμα.
Δύο ακόμη υφυπουργοί και ίσως δύο υπουργοί έχουν λόγους να ανησυχούν παρόλο που ο Κ. Μητσοτάκης δεν είναι θετικός σε συχνούς ανασχηματισμούς. Ωστόσο, στο Μέγαρο Μαξίμου έχουν καταγράψει λάθη και αστοχίες που δεν είναι βέβαιο ότι θα ξεχαστούν ή θα συγχωρεθούν. Εννοείται ότι το θέμα δεν συζητείται στον “πρωινό καφέ” – αργούν ακόμη οι αποφάσεις.
Ο Κ. Φραγκογιάννης έχει το χαρτοφυλάκιο της οικονομικής διπλωματίας, για το οποίο προφανώς υπάρχουν πολλοί ενδιαφερόμενοι. Το υπουργείο Εξωτερικών θα ήταν ιδανικό για να επιστρέψει στην κυβέρνηση ο Δημήτρης Καιρίδης, η απομάκρυνση του οποίου από το υπουργείο Μετανάστευσης έκανε πολύ κακή εντύπωση στις Βρυξέλλες. Αλλά ένας πρώην υπουργός δεν μπορεί να γίνει υφυπουργός, οπότε θα πρέπει να σκεφτούν άλλη λύση στο Μέγαρο Μαξίμου για την αξιοποίηση του Δημ. Καιρίδη.
Μιλώντας για το μεταναστευτικό, η στήλη μαθαίνει ότι έχουν κολλήσει οι διαδικασίες για τη χορήγηση ασύλου, γιατί λείπουν, λέει, διερμηνείς. Αυτό σημαίνει ότι εγκλωβίζονται εδώ πρόσφυγες με ό,τι αυτό σημαίνει για τον κίνδυνο υπερσυγκέντρωσης στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου – όπως παλιά.
Ο νέος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ίσως χρειαστεί να ταξιδέψει στο εξωτερικό πριν καν κλείσει μια εβδομάδα στην Χαριλάου Τρικούπη. Η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ, 17-18 Οκτωβρίου, είναι πάντα αφορμή για προσύνοδο των ευρωσοσιαλιστών και, επομένως, μπορεί να κάνει εκεί την πρώτη του δημόσια εμφάνιση μετά την εκλογή του.
Ο ΓΓΕΕ Δημήτρης Γαλαμάτης παρουσίασε το βιβλίο του Δημήτρη Κατσαντώνη “PROREX” στο οποίο αφηγείται μια πραγματική πολιτική ιστορία, ίντριγκας, διαπλοκής και διαφθοράς, 25 χρόνια πριν, δηλαδή στη δεύτερη θητεία της κυβέρνησης Σημίτη. Οι δυο τους συνδέονται με φιλία και εκτίμηση από τα φοιτητικά τους χρόνια, όταν έδιναν μάχες στα αμφιθέατρα του ΑΠΘ, ο Γαλαμάτης για τη ΔΑΠ και ο Κατσαντώνης για την ΠΑΣΠ.