ΑρχικήBackstageΌσα θέλει να πει ο Τσίπρας και το διπλό ταμπλό που θέλει...

Όσα θέλει να πει ο Τσίπρας και το διπλό ταμπλό που θέλει να παίξει ο Δούκας με δήμο και ΠΑΣΟΚ

H ιστοσελίδα του Ινστιτούτου του Αλέξη Τσίπρα λέει περισσότερα από όσα είναι γραμμένα στα κείμενα που φιλοξενεί.

Είναι τόσο μεγάλη η έμφαση στην εικόνα του πρώην πρωθυπουργού και τόσο έκδηλη η αγωνία του rebranding, ώστε ακόμη και κάποιος που δεν ξέρει ελληνικά μπορεί να καταλάβει τις βαθύτερες προθέσεις πίσω από τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία.

Ο Αλέξης Τσίπρας μας ξανασυστήνεται με την ποίηση του Μανώλη Αναγνωστάκη:

Έβλεπα τώρα

Πόσα κρυμμένα τιμαλφή έπρεπε να σώσω

Πόσες φωλιές νερού να συντηρήσω μέσα στις φλόγες.

Σημειώνει ότι αυτοί οι στίχοι συμπυκνώνουν το νόημα της δημιουργίας αυτού του Ινστιτούτου.

Μια «φωλιά νερού» στην άνυδρη εποχή μας.

Ο χρόνος θα δείξει πόσο νερό θα χωρέσει αυτή η φωλιά. Είναι όμως ήδη προφανές ότι ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν θέλει με τίποτα να παραμείνει ένας “πρώην”. Και με τη φιλοδοξία του για το μέλλον συνδέεται, όπως όλα δείχνουν, η απουσία κάθε αναφοράς στην συνεργασία του με τους ΑΝΕΛ του Πάνου Καμμένου. Από τα κείμενά του (ομιλίες, άρθρα κοκ) της περιόδου 2015-2019 απουσιάζει ο,τιδήποτε θα μπορούσε να παραπέμψει σε εκείνη την συγκυβέρνηση.

Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμενόταν η συνέντευξη του Δημάρχου Αθηναίων Χάρη Δούκα στην Καθημερινή της Κυριακής λόγω των ραγδαίων εξελίξεων στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, με το παιχνίδι ηγεσίας να έχει ανοίξει για τα καλά. Ο Χ. Δούκας δεν είπε ευθέως αν θα διεκδικήσει την ηγεσία εφόσον δρομολογηθεί διαδικασία εκλογής αρχηγού από τη βάση. Όμως η στήλη γνωρίζει ότι ο Χάρης Δούκας το έχει αποφασίσει και μάλιστα, εφόσον εκλεγεί, δεν πρόκειται να παραιτηθεί από Δήμαρχος Αθηναίων. Τις προθέσεις του γνωρίζουν λίγοι στο ΠΑΣΟΚ αλλά πολλοί πιθανολογούν ότι ο πανεπιστημιακός που νίκησε τον Κώστα Μπακογιάννη θέλει να πρωταγωνιστήσει στην κεντρική πολιτική σκηνή.

Ο Χάρης Δούκας έχει έναν σίγουρο υποστηρικτή στον ΣΥΡΙΖΑ: Τον Κώστα Ζαχαριάδη με τον οποίο συνεργάστηκε άψογα στη μάχη για τον Δήμο Αθηναίων. Αλλά ο Κ. Ζαχαριάδης δεν είναι καν βουλευτής, οπότε μικρή σημασία έχει η γνώμη του για τις προοδευτικές συγκλίσεις. Ο Αλέξης Τσίπρας όμως; Ο πρώην πρωθυπουργός είχε συμφωνήσει να υποστηριχθεί ο υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ από τον ΣΥΡΙΖΑ στον δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών και τον προσκάλεσε ως ομιλητή στην πρεμιέρα του Ινστιτούτου του. Τυχαίο; Η στήλη δεν το νομίζει…

Ο πρώην διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου Πάνος Αμυράς εγκαθίσταται στο Μέγαρο Μαξίμου ως σύμβουλος επικοινωνίας του πρωθυπουργού. Ναι, δεν πρόκειται για απλή συνωνυμία, είναι αδελφός του πρώην υφυπουργού Γιώργου Αμυρά και επιτυχημένος συγγραφέας ιστορικών μυθιστορημάτων. Τα τελευταία χρόνια είναι και μαραθωνοδρόμος και αυτό σίγουρα διευκολύνει την επικοινωνία του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη που, ως γνωστόν, είναι αθλητικός τύπος. Ακόμη δεν έχει ανακοινωθεί ο διάδοχός του στην εφημερίδα, αλλά δεν αποκλείεται να αναβαθμιστεί ο διευθυντής σύνταξης Γιάννης Τσαπρούνης.