Μία είδηση που προέκυψε από τη συνέντευξη τύπου του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ είναι ότι οι ευρωεκλογές δεν θα γίνουν με λίστα.
Ξεκαθάρισε ότι η σταυροδοσία θα διατηρηθεί αλλά άφησε να εννοηθεί ότι θα υπάρξουν κάποιες αλλαγές, τις οποίες δεν προσδιόρισε. Τι εννοούσε; Οτι οι ευρωεκλογές θα γίνουν με σταυρό αλλά η χώρα θα σπάσει σε 4-5 εκλογικές περιφέρειες. Γιατί θα γίνει αυτό; Για να περιοριστεί το πλεονέκτημα των αναγνωρίσιμων που προκύπτει από την μία πανελλαδική κάλπη. Δεν είναι το ίδιο για έναν γνωστό ηθοποιό ή αθλητή να δοκιμαστεί ως υποψήφιος σε πανελλαδικό επίπεδο ή μόνο σε συγκεκριμένους νομούς. Από την άλλη η διατήρηση του σταυρού κινητοποιεί τους υποψήφιους να δώσουν την προεκλογική μάχη και δεν επιτρέπει κριτική για επίδειξη αρχηγισμού και περιορισμό της συμμετοχής των πολιτών στη διαδικασία.
Σε σχέση με το γάμο για τα ομόφυλα ζευγάρια, ο πρωθυπουργός επιβεβαίωσε ότι αυτή η δέσμευσή του θα εκπληρωθεί στη διάρκεια της τετραετίας. Αλλά απέφυγε να προσδιορίσει τον χρονικό ορίζοντα, ενώ πριν από έναν μήνα είχε γίνει γνωστό ότι μετά τη ΔΕΘ το σχετικό νομοσχέδιο θα κατατεθεί στη Βουλή. Συμπέρασμα; Οτι στο Μέγαρο Μαξίμου εκτιμούν πως δεν είναι κατάλληλη η συγκυρία για ένα τέτοιο βήμα. Οι επαφές που είχε κάνει ο σύμβουλος του πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης με βουλευτές της ΝΔ έδειξαν ότι υπάρχει μεγάλη απροθυμία να υποστηριχθεί αυτή η μεταρρύθμιση και με φόντο τις φονικές πλημμύρες στη Θεσσαλία κρίθηκε ότι δεν υπάρχει λόγος βιασύνης γιατί δεν υπάρχει περιθώριο για εσωκομματική φασαρία.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιβεβαίωσε την πληροφορία της στήλης ότι ο (υπουργός Ναυτιλίας πλέον) Χρήστος Στυλιανίδης είχε απορρίψει πρόταση να συμμετάσχει στην κυβέρνηση που σχηματίστηκε μετά τις εκλογές και απέδωσε την άρνησή του τότε σε “προσωπικούς λόγους“. Αυτό που δεν είπε είναι ότι ο πρώην Επίτροπος διεκδικούσε ρόλο στα ελληνοτουρκικά και με τίποτα δεν ήθελε να συνεχίσει στο υπουργείο πολιτικής προστασίας, για λόγους που εύκολα μπορεί να υποθέσει κανείς.