Η παραίτηση του υφυπουργού Ανάπτυξης Αρίστου Δοξιάδη φέρνει σε δύσκολη θέση όσους εισηγήθηκαν την ένταξή του στην κυβέρνηση, χωρίς να έχουν ψάξει αρκετά το επαγγελματικό βιογραφικό του.
Γιατί μπορεί ο ίδιος να επικαλείται τον “ανήθικο πόλεμο” που δέχτηκε από την αντιπολίτευση, αλλά στην πραγματικότητα υπήρξαν έντονες αντιδράσεις εντός ΝΔ όταν ο ΣΥΡΙΖΑ άρχισε τις καταγγελίες για τη σχέση του με εταιρεία η οποία είχε ελεγχθεί από την Επιτροπή Ανταγωνισμού και της είχαν επιβληθεί πρόστιμα για πρακτικές καρτέλ. Σύμφωνα με πληροφορίες της στήλης, υπουργοί και βουλευτές της ΝΔ έλεγαν σε δημοσιογράφους ότι “δεν μπορεί να σταθεί” ώρες πριν γίνει γνωστή η παραίτησή του. Αυτό το κλίμα είχε μεταφερθεί και στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου κρίθηκε ότι δεν υπάρχει τρόπο να διασωθεί. Εκ των υστέρων, άλλωστε, πληθαίνουν όσα στελέχη του κυβερνώντος κόμματος λένε ότι μόνο και μόνο για τις αναρτήσεις που είχε κάνει απαξιώνοντας τα συλλαλητήρια για τα Τέμπη δεν θα έπρεπε να ενταχθεί στην κυβέρνηση.
Η είδηση της παραίτησης του Αρ. Δοξιάδη αιφνιδίασε όλα τα κόμματα της προοδευτικής αντιπολίτευσης που δεν ακολούθησαν τον ΣΥΡΙΖΑ όταν στοχοποίησε τον πρώην υφυπουργό ζητώντας από τον πρωθυπουργό την αποπομπή του. Για να μην θεωρηθεί ότι έρχονται δεύτεροι ή ποιος ξέρει με τι σκεπτικό, δεν εστίασαν στην περίπτωση Δοξιάδη αφήνοντας όλη τη “δόξα” στον ΣΥΡΙΖΑ, όπου υπάρχει ενθουσιασμός για την πρώτη τους νίκη επί ηγεσίας Φάμελλου.
Σε εστιατόριο στο Κολωνάκι εθεάθη ο πρωθυπουργός το βράδυ του Σαββάτου μαζί με τη σύζυγό του Μαρέβα Γκραμπόφσκι και φιλικό τους ζευγάρι. Κοντά στο συγκεκριμένο εστιατόριο βρίσκεται το διαμέρισμα στο οποίο κατοικεί ο υπουργός Μετανάστευσης Μάκης Βορίδης στο μπαλκόνι του οποίου υπήρχε φωταψία και μπαινόβγαινε κόσμος, που σημαίνει ότι και εκεί γινόταν δείπνο με παρέα. Η πηγή της στήλης βρισκόταν στο διπλανό εστιατόριο και παρατήρησε ότι ο Κ. Μητσοτάκης δεν είχε μεγάλη διάθεση να πιάνει κουβέντα με πελάτες που τον χαιρετούσαν, όπως άλλες φορές – το συγκεκριμένο μέρος είναι στέκι του. Συνεργάτες του, πάντως, βεβαιώνουν ότι διατηρεί την αισιοδοξία του και θεωρεί ότι τον Σεπτέμβριο, μετά τις ανακοινώσεις στην ΔΕΘ, η εικόνα θα έχει αλλάξει ριζικά για την κυβέρνηση.
Αισιόδοξος είναι, με βάση όσα μεταφέρουν στη στήλη δικοί του συνεργάτες, και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Νίκος Ανδρουλάκης. Στο περιφερειακό συνέδριο του ΠΑΣΟΚ στην Κομοτηνή εμφανίστηκε ιδιαίτερα ευδιάθετος και μαχητικός, ενώ δεν δείχνει να ανησυχεί για τον κίνδυνο να χάσει το ΠΑΣΟΚ τη δεύτερη θέση από την Πλεύση Ελευθερίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου. Θα συνεχίσει σε σκληρή αντιπολιτευτική γραμμή απέναντι στην κυβέρνηση, θα κρατήσει αποστάσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ και τη Νέα Αριστερά και θα συνεχίσει την προσπάθεια για αμφίπλευρη διεύρυνση. Ο πρώην βουλευτής και υφυπουργός Θ. Παπαθεοδώρου, που ακολούθησε τον Α. Λοβέρδο στους “Δημοκράτες”, αναμένεται σύντομα να επιστρέψει στο ΠΑΣΟΚ. Εχει εγκαταλείψει το κόμμα Λοβέρδου εδώ και μήνες και περιμένει σήμα.
Με μια ανάρτηση ο Σπύρος Καρανικόλας εξέφρασε την απογοήτευσή του για τον ανασχηματισμό. Αναγνωρίζοντας θετικά στοιχεία, σημειώνει με νόημα ότι “ενέχει και ορατούς κινδύνους. Μπορεί, ως αλληλουχία πρόσφατων επιλογών, να οδηγήσει σε απομάκρυνση από τον κεντρώο χώρο”. Ο πολιτευτής και υποψήφιος ευρωβουλευτής της ΝΔ, πρώην στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, φαίνεται πως βαρέθηκε να περιμένει την αξιοποίησή του.
Η δημοσκόπηση της Metron Analysis που παρουσιάστηκε στην εκδήλωση του e-kyklos,με πρωτοβουλία του Ευ. Βενιζέλου, έχει ένα πολύ ενδιαφέρον εύρημα: Η ικανοποίηση από το πόσο δημοκρατικά κυβερνάται η χώρα κινείται «κάτω από τη βάση» (μέση τιμή 4,1 σε μια κλίμακα 1-10), και συνδέεται με μια οιονεί «αντισυστημική» προδιάθεση, η οποία περιορίζει το κοινό επιρροής των «συστημικών» πολιτικών δυνάμεων (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ). Μεταξύ Δεκεμβρίου 2024 και Μαρτίου 20215 το κοινό επιρροής (potentiality) της ΝΔ έχει μειωθεί κατά 15 μονάδες (από 44 σε 29) και τώρα καταγράφεται στην τρίτη θέση, ενώ του ΠΑΣΟΚ που καταγράφεται στην πρώτη θέση έχει μειωθεί κατά 7 μονάδες (από 47 σε 44). Επιπλέον, οι 2 στους 3 διαφωνούν με την άποψη ότι πέραν του σημερινού Πρωθυπουργού η χώρα δεν διαθέτει πολιτικό προσωπικό ικανό για αυτόν τον ρόλο ενώ η πλειοψηφία προτιμά κυβερνήσεις συνεργασίας (57%).