2024 – Έτος καμπή

Όταν οι τάσεις κοινωνιών δείχνουν προς μια συγκεκριμένη κατεύθυνση αυτό που περιμένεις είναι τις εκλογές ώστε να φανεί εάν αυτές θα αποτυπωθούν και στην κάλπη.

Όταν συμβαίνει αυτό είναι σαν να πιστοποιείται η αλλαγή. Σαν να μπαίνει σφραγίδα που περνά στο μυαλό όλων τη νέα πραγματικότητα. Το 2024 είναι ένα έτος καμπή για τα πολιτικά πράγματα του κόσμου. Ένα έτος κατά το οποίο ο μισός πλανήτης έχει εκλογές. Αυτές που ξεχωρίζουν στη Δύση είναι οι ευρωεκλογές και οι προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ. 

Οι τάσεις στις κοινωνίες της Ευρώπης είναι συγκεκριμένες και τις έχουμε αναλύσει εδώ και καιρό: Τα κόμματα στα δεξιά των κομμάτων που ανήκουν στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό κόμμα βρίσκονται σε άνοδο. Έχει “πιστοποιηθεί” σε αρκετές εθνικές εκλογικές αναμετρήσεις και τώρα μένει να “πιστοποιηθεί” και στην κάλπη των ευρωεκλογών. Εάν συμβεί κάτι τέτοιο υπάρχουν δύο σενάρια. Το πρώτο, και επικρατέστερο, θέλει σημαντική άνοδο ID και ECR αλλά χωρίς να έρχονται σε συμφωνία να ενωθούν μετά τις εκλογές. Τα παραδοσιακά πολιτικά κόμματα έχουν πέντε χρόνια να διορθώσουν τα πράγματα ώστε να σταματήσουν τις τάσεις ανόδου των αντισυμβατικών συντηρητικών κομμάτω. Το δεύτερο σενάριο μιλά για ένωση ID και ECR μετά τις εκλογές και ταυτόχρονη προσχώρηση στη νέα ευρωομάδα του κόμματος Όρμπαν. Εάν κάτι τέτοιο συμβεί τότε η νέα ευρωομάδα θα είναι η πρώτη δύναμη σε ευρωβουλευτές. Το τι εξελίξεις μπορεί να φέρει αυτό μένει να φανεί. 

Στις ΗΠΑ τα πράγματα είναι επίσης στην κόψη του ξυραφιού αλλά αυτό δεν έχει να κάνει με ποσοστά αλλά με το ποιος θα είναι ο υποψήφιος Πρόεδρος του κόμματος των Δημοκρατικών, καθώς στους Ρεπουμπλικάνους τα πράγματα έχουν ξεκαθαρίσει. Εάν είναι ο Μπάιντεν τότε το πιο πιθανό σενάριο είναι η επαναφορά του Τραμπ στην προεδρία της χώρας. Εάν από την άλλη οι Δημοκρατικοί καταφέρουν να πείσουν τον Μπάιντεν να αποσυρθεί και τη θέση του υποψηφίου λάβει η Μισέλ Ομπάμα τότε θα δούμε μια πραγματική μάχη δύο διαφορετικών κόσμων. Το ποιος θα επικρατήσει στην προεδρία των ΗΠΑ προφανώς θα επηρεάσει τις παγκόσμιες γεωπολιτικές εξελίξεις. Όπως έδειξε ο Τραμπ δεν πολυενδιαφέρεται για την ασφάλεια της Ευρώπης. Μάλλον περισσότερο αρέσκεται στο να βρίσκεται σε παρέα αυταρχικών ηγετών. 

Αυτό που θα είναι καθοριστικό για το μέλλον είναι ο συνδυασμός των αποτελεσμάτων των δύο εκλογικών αναμετρήσεων. Είναι άλλο σενάριο εκλογή Τραμπ με πρώτη δύναμη στην Ευρώπη μια ευρωομάδα από κόμματα του ID και του ECR και άλλο μια εκλογή της Μισέλ Ομπάμα με το EPP πρώτο στην Ευρώπη. Στην πρώτη περίπτωση αυτό που θα βγάλει η κάλπη δε είναι απλώς ένα προειδοποιητικό μήνυμα, θα είναι αντικατάσταση των συμβατικών πολιτικών και απαίτηση άμεσης αλλαγής πορείας.