ΑρχικήΠολιτικήΕυρωεκλογές: Ένας- ένας τα φαβορί για τις λίστες ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ...

Ευρωεκλογές: Ένας- ένας τα φαβορί για τις λίστες ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ και αυτοί που μένουν εκτός

Ποια ονόματα «παίζουν» στις λίστες των υποψηφίων.

«Ξαναζεσταίνουν» τις μηχανές τους τα ελληνικά κόμματα ενόψει των Ευρωεκλογών του Ιουνίου. Έπειτα από τρεις εκλογικές αναμετρήσεις (Εθνικές και Αυτοδιοικητικές) κυβέρνηση και αντιπολίτευση θέτουν εκ νέου τους δικούς τους ξεχωριστούς στόχους στο επίκεντρο της στρατηγικής τους για την ευρωπαϊκή εκπροσώπηση της χώρας. 

Η κυβέρνηση κυνηγά μια ακόμη ψήφο εμπιστοσύνης από τον ελληνικό λαό στις Ευρωεκλογές, δεδομένης της υπερδυναμίας της τόσο στις προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις όσο και στις δημοσκοπήσεις, την ώρα που αντιμετωπίζει μια σειρά από κρίσεις. Οι αγροτικές κινητοποιήσεις συνεχίζουν να ταράζουν τα κυβερνητικά αφηγήματα, η ακρίβεια καλπάζει, παραμένοντας το κυριότερο πρόβλημα της καθημερινότητας των πολιτών ενώ τα τελευταία νέα από την ευρωπαϊκή εποπτεία είναι μάλλον δυσάρεστα για τα δείγματα γραφής του κράτους δικαίου στην Ελλάδα. Από το «γαλάζιο» στρατόπεδο πάντως τονίζεται πως δεν υπάρχουν περιθώρια για χαλαρή ψήφο.

Από την άλλη, η κατακερματισμένη Αξιωματική Αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. θέτει ως βασικό στόχο την διατήρηση της δεύτερης θέσης στις ευρωπαϊκές εκλογές, ενώ οι δημοσκοπήσεις τον καθηλώνουν διαρκώς στην τρίτη θέση πίσω από το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής. Το δε ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ είναι μάλλον το «αίνιγμα» των εκλογών, έχοντας σημειώσει μια ανοδική πορεία στις τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις, με αποκορύφωμα  την μεγάλη ανατροπή στις Δημοτικές Εκλογές και την τελική εκλογή του Χάρη Δούκα στον Δήμο Αθηναίων, να αποτυπώνει έμπρακτα την βελτιωμένη σχέση του ΠΑΣΟΚ με την κοινωνία, μια σχέση που είχε πληγεί έντονα κατά την μνημονιακή εποχή. 

Οι Ευρωεκλογές, ωστόσο, είναι γνωστό ότι έχουν μια διαφορετική φύση από τις άλλες εκλογικές αναμετρήσεις. Βασίζονται έντονα στην προσωπικότητα των υποψηφίων, στο ιστορικό και την πολιτική δεινότητα τους, καθότι το διακύβευμα διαστέλλεται θεσμικά λόγω της ευρωπαϊκής διάστασης του. 

Στο πλαίσιο αυτό, τα σενάρια για τα ονόματα που θα στελεχώσουν τα ψηφοδέλτια των κομμάτων για τις ευρωεκλογές έχουν ήδη φουντώσει.

Νέα Δημοκρατία: Στήριξη στους «νυν», συνετές επιλογές στους «new entries»

Στην Πειραιώς, η συζήτηση για τις ευρω-υποψηφιότητες άνοιξε με τον πιο επίσημο τρόπο σε εκδήλωση στο Μέγαρο Μουσικής, όπου παρευρέθηκε και ο πρωθυπουργός, για την παρουσίαση του βιβλίου του Διευθυντή του Γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού, Δημήτρη Τσιόδρα, με τίτλο «Ευρωπαϊκή Ενοποίηση. Οι περιπέτειες ενός οράματος». Κλείνοντας την ομιλία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε: Εύχομαι το βιβλίο να είναι καλοτάξιδο και καλοτάξιδη να είναι και η πορεία του συγγραφέα στους επόμενους στόχους του. Η χώρα μας έχει ανάγκη από φρέσκες ιδέες και από ικανούς ανθρώπους να τις κάνουν πράξη». Οι φράσεις αυτές ερμηνεύθηκαν από πολλούς ως προάγγελος της ανακοίνωσης του Δημήτρη Τσιόδρα στο ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας. Ο Δημήτρης Τσιόδρας είναι μάλλον σίγουρη υποψηφιότητα για την λίστα της Πειραιώς και από τα ονόματα στα οποία η κυβέρνηση στοιχηματίζει πολλά.

Ένα όνομα που ακούγεται ιδιαίτερα ως νέα υποψηφιότητα είναι αυτό του ολυμπιονίκη Πύρρου Δήμα, ο οποίος το 2012 είχε εκλεγεί βουλευτής Επικρατείας με το ΠΑΣΟΚ. Υπενθυμίζεται ότι στις 22/12/2022 ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε πραγματοποιήσει ιστορική επίσκεψη στην Βόρεια Ήπειρο, δείχνοντας την στήριξη του στην ελληνική μειονότητα, ενώ στο πλευρό του στεκόταν ο Φρέντι Μπελέρι και ο ολυμπιονίκης Πύρρος Δήμας, ως άνθρωπος που ξεπρόβαλε από τα σπλάχνα της ελληνικής μειονότητας Χειμάρρας. Αμφότεροι τότε Κυριάκος Μητσοτάκης και Πύρρος Δήμας, είχαν τονίσει την σημασία της επίσκεψης του Έλληνα πρωθυπουργού και την ενθουσιώδη ανταπόκριση των Ελλήνων της Βόρειας Ηπείρου. Κυριάκος Μητσοτάκης και Πύρρος Δήμας διατηρούν μια αμοιβαία προσωπική εκτίμηση.

Ο ολυμπιονίκης μάλλον συμπεριλαμβάνεται στο «άνοιγμα» του Κυριάκου Μητσοτάκη προς το «κέντρο», στο πλαίσιο του οποίου μάλλον συγκαταλέγεται και το όνομα της Εύης Χριστοφιλοπούλου, επι χρόνια βουλευτή με το ΠΑΣΟΚ, έχοντας μάλιστα διατελέσει και θέση υφυπουργού στην κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου. Η Εύη Χριστοφιλοπούλου προσχώρησε στην Νέα Δημοκρατία στις 29 Ιανουαρίου 2024, σε μια κίνηση που εξέπληξε του ψηφοφόρους της ΝΔ και μάλλον δυσαρέστησε τους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ.

Μία θέση ανάμεσα στις 42 του ψηφοδελτίου της Ν.Δ., θα έχει και και ο γνωστός δημοσιογράφος Γιώργος Αυτιάς, ενώ ένα όνομα που ακούγεται έντονα στο γαλάζιο στρατόπεδο είναι και αυτό του Κωνσταντίνου Φλώρου, απόστρατο πρώην αρχηγό ΓΕΕΘΑ. Να σημειωθεί πως οι Κωνσταντίνος Φλώρος και  Γιώργος Αυτιάς είχαν δώσει παρευρεθέι στην εκδήλωση για το βιβλίο του Δημήτρη Τσιόδρα.

Από τους νυν ευρωβουλευτές δεδομένη πρέπει να θεωρείται η υποψηφιότητα του Βαγγέλη Μεϊμαράκη, της Άννας Μισέλ Ασημακοπούλου, του Στέλιου Κυμπουρόπουλου και του Μανώλη Κεφαλογιάννη. Άγνωστο παραμένει εάν η Μαρία Σπυράκη, νυν ευρωβουλευτής, θα συμπεριληφθεί στο ψηφοδέλτιο του Ιουνίου.

Το ψηφοδέλτιο της Πειραιώς αναμένεται να καταρτιστεί και από πολλούς ανθρώπους από τον ακαδημαϊκό χώρο ο καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής και πρώην διπλωματικός σύμβουλος του Νίκου Ανδρουλάκη, Σωτήρης Σέρμπος, ο πρώην πρύτανης του ΑΠΘ Νίκος Παπαϊωάννου, ο οποίος ήταν και στην 9η μη εκλόγιμη θέση του ψηφοδελτίου Επικρατείας της Ν.Δ., αλλά και ο καθηγητής Ναπολέων Μαραβέγιας, ο οποίος πολιτεύτηκε με τη Ν.Δ. στην Κεφαλονιά, στις εθνικές εκλογές. «Κλειδωμένη» θεωρείται και η υποψηφιότητα του πρώην αναπληρωτή υπουργού Υγείας και σύμβουλου του πρωθυπουργού για θέματα υγείας Βασίλη Κοντοζαμάνη, όπως είχε διαρρεύσει και από την συνάντηση εργασίας που είχε με τον πρωθυπουργό στις 2 Φεβρουαρίου.

Στα ονόματα που «παίζουν δυνατά» είναι και αυτά του πρώην υφυπουργού Περιβάλλοντος Γιώργου Αμυρά, της Ολυμπιονίκη Βούλας Πατουλίδου, της Νόνης Δούνια, και της Βίκυς Φλέσσα, η οποία ήταν υποψήφια ευρωβουλευτής με την Νέα Δημοκρατία και το 2019.

ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ: Με έμφαση στα think tanks για την δεύτερη θέση

Να διαψεύσει τις δημοσκοπήσεις που κατατάσσουν τον ΣΥΡΙΖΑ στην τρίτη θέση, θα επιχειρήσει το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, με τον πρόεδρο, Στέφανο Κασσελάκη, να καλεί  τα στελέχη του να πάνε στις Ευρωεκλογές για την απόλυτη ανατροπή.

Ο Στέφανος Κασσελάκης δημοσιοποίησε τον ηλεκτρονικό σύνδεσμο στο isyriza όπου μπορούν να υποβληθούν υποψηφιότητες για το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., σε μία κίνηση εξωστρέφειας και αξιολογικής κρίσης των υποψηφίων.

Με τον ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. να έχει απομείνει με δύο ευρωβουλευτές στις Βρυξέλλες, θεωρείται βέβαιο ότι τόσο ο Κώστας Αρβανίτης όσο και η Έλενα Κουντουρά θα ανταμειφθούν με μια νέα ευκαιρία επανεκλογής τους τον Ιούνιο. Έντονα ακούγεται και η υποψηφιότητα του μπασκεμπολίστα Νίκου Παππά, το όνομα του οποίου ακουγόταν έντονα και στην προκαταρκτική περίοδο των Δημοτικών Εκλογών στο Δήμο Αθηναίων.

Ο Νίκος Φαραντούρης, συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες να είναι στην λίστα υποψηφίων με τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς αποτελεί πρόσωπο ευρύτερης αποδοχής στον ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. αλλά και στο περιβάλλον Α. Τσίπρα. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο πως έχει αναλάβει σύμβουλος ευρωπαϊκής πολιτικής του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. Στο κάδρο έχει μπει και ο διευθυντής της Κ.Ο. Γιώργος Τσίπρας, καθώς και η σύζυγος του αείμνηστου Ολυμπιονίκη και πρώην αναπληρωτή εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξανδρου Νικολαΐδη, Δώρα Τσαμπάζη.

Ο κ. Κασσελάκης δίνει ιδιαίτερο βάρος και στις επιδόσεις των πρώην υποψηφίων του ΣΥΡΙΖΑ στις πρόσφατες εθνικές εκλογές, πρόσωπα που είχαν καλές επιδόσεις στις εθνικές εκλογές αλλά δεν εξελέγησαν στη Βουλή και οι οποίοι στην επόμενη μάχη του Ιουνίου μπορούν να βοηθήσουν πανελλαδικά στα ποσοστά του κόμματος.

Η εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Δώρα Αυγέρη, φέρεται να είναι επίσης υποψήφια στις Ευρωεκλογές, ενώ δεδομένη θα πρέπει να θεωρείται και η υποψηφιότητα της επικεφαλής των 39 «thinktanks» και πρώην υποψήφια στο Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ, Διάνα Βουτυράκου.

Στις πιο πρόσφατα ονόματα που ήρθαν στο προσκήνιο για την λίστα του ΣΥΡΙΖΑ είναι και αυτό του Κωνσταντίνου Παναγιωτόπουλου, γραμματέα της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. ο οποίος δραστηριοποιείται έντονα στο ζήτημα των καταλήψεων και των μη κρατικών πανεπιστημίων.

Έντονα ακουγόταν κατά το τελευταίο διάστημα και το όνομα του γνωστού ηθοποιού Γιώργου Καπουτζίδη, με τον ίδιο να διαψεύδει κάθε σενάριο υποψηφιότητας του στις Ευρωεκλογές του Ιουνίου, δηλώνοντας πως όχι μόνο κάποια πρόταση δεν έχει δεχτεί, αλλά δεν έχει σκεφτεί καν ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

«Κλειδώνουν» οι υποψηφίοτητες και στο ΠΑΣΟΚ 

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται και οι διεργασίες στο ΠΑΣΟΚ για τη σύσταση του ευρωψηφοδελτίου, ενόψει των ευρωεκλογών του Ιουνίου, με τις οριστικές υποψηφιότητες να εγκρίνονται από την Κεντρική Επιτροπή και το Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ. Η υπόθεση Καϊλή δημιουργεί επιφυλάξεις στο πράσινο στρατόπεδο, με την Χαριλάου Τρικούπη να εξετάζει διεξοδικά τις επιλογές της.

Δεδομένη θεωρείται η υποψηφιότητα του νυν ευρωβουλευτή Νίκου Παπανδρέου, μοναδικού ευρωβουλευτή του κόμματος ενώ «κλειδωμένη» είναι και η υποψηφιότητα του γραμματέα του ΠΑΣΟΚ Ανδρέα Σπυρόπουλου, στενού συνεργάτη του Ν. Ανδρουλάκη.

Ο οικονομολόγος και γραμματέας του τομέα Ανάπτυξης του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, Ηλίας Κικίλιας, θα είναι μάλλον υποψήφιος ενώ βέβαιη θεωρείται η υποψηφιότητα του Φίλιππου Σαχινίδη, πρώην υπουργού Οικονομικών και εκ των στενών συνεργατών του πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου.

Ένα πρόσωπο στο οποίο βασίζεται σημαντικά το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ είναι και αυτό του Σάκη Αρναούτογλου, μετεωρολόγου της ΕΡΤ, ο οποίος στις πρόσφατες Αυτοδιοικητικές Εκλογές είχε «σαρώσει» ως πρώτος σε σταυρούς με τον συνδυασμό του Στέλιου Αγγελούδη με 1.768 ψήφους, για τον δήμο Θεσσαλονίκης.

Στα ονόματα που ακούγονται για υποψηφιότητα είναι και αυτό του αθλητικογράφου, Βασίλη Σκουντή, ο οποίος άλλωστε ήταν υποψήφιος και στις εθνικές εκλογές, αλλά δεν κατάφερε να εκλεγεί. Το όνομά του «κλείδωσε» για το πράσινο ευρωψηφοδέλτιο στην παρουσίαση του νέου του βιβλίου «The Super TRIVIA Quiz Book!», στο Κέντρο Νεότητας Χαλανδρίου.

Ήδη, συνεργάτες του Νίκου Ανδρουλάκη κάνουν λόγο για τουλάχιστον 17 γυναίκες που θα συμμετάσχουν στις εκλογές του Ιουνίου. Στο προσκήνιο είναι τα ονόματα της Δανάης Τσάκαλου, δικηγόρος και υποψήφια περιφερειακή σύμβουλος Αττικής με την παράταξη του Γ. Σγουρού, και εσχάτως της Έφης Κουτεντάκη, πρώην αντιπεριφερειάρχη Κρήτης, και της Όλγας Μαρκογιαννάκη, μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου και Γενική Γραμματέας του Συλλόγου Πολιτικών Μηχανικών Ελλάδας.

Η υποψήφια βουλευτής Επικρατείας, Ελένη Χρονοπούλου είναι εκ των περιπτώσεων που εξετάζονται από την Χαριλάου Τρικούπη.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ