ΑρχικήΕκλογική ΣκακιέραΓαλλικές εκλογές - Το δημοκρατικό μέτωπο έσπασε

Γαλλικές εκλογές – Το δημοκρατικό μέτωπο έσπασε

Ο δεύτερος γύρος των εκλογών για τη Γαλλική εθνοσυνέλευση τελείωσε και τίποτα δεν είναι όπως πριν. Το λεγόμενο «δημοκρατικό μέτωπο» που είχε κρατήσει τη Λε Πεν μακριά από την προεδρία δύο φορές, το 2017 και τον Απρίλιο του 2019, έσπασε. Και έσπασε με θόρυβο, καθώς πλέον η απόλυτη πλειοψηφία για τη συμμαχία του Προέδρου Μακρόν (Ensemble) δεν υπάρχει πια. Η χώρα μπαίνει σε μια περίοδο αβεβαιότητας, μικρή ή μεγάλη θα φανεί, και η εικόνα του Προέδρου Μακρόν, του μοναδικού που μπορεί να ηγηθεί της Ευρώπης σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς, έχει πληγεί. Πώς όμως φτάσαμε ως εδώ; Τι είναι εκείνο που άλλαξε τα δεδομένα και οδηγηθήκαμε σε σπάσιμο του «δημοκρατικού μετώπου» για πρώτη φορά; 

 

Αρκετοί αναλυτές ισχυρίζονται πως κύριο ρόλο έπαιξε το γεγονός πως ο Πρόεδρος Μακρόν κυβερνά κάθετα, με ένα ελιτίστικο στυλ που παραπέμπει περισσότερο σε βασιλιά παρά σε Πρόεδρο. Έτσι έχει απομακρυνθεί (για την ακρίβεια δεν είχε προσεγγίσει ποτέ) από μερίδα του εκλογικού σώματος, κυρίως από διαμένοντες στην περιφέρεια και τους νέους. Εάν μπορούμε να τους βάλουμε σε μια κατηγορία θα λέγαμε πως έχει απομακρυνθεί από τους ανθρώπους που δεν είναι ευχαριστημένοι από τη ζωή τους. Σε αυτήν την κατηγορία λαμβάνει μόλις το 6% των ψήφων. Οι αναλυτές αυτοί έχουν δίκιο. Ισχύον όσα ισχυρίζονται. Όμως αυτό μπορεί να είναι αιτία της δυσκολίας Μακρόν να πείσει περισσότερους ψηφοφόρους δεν είναι όμως η αιτία που οδήγησε στο σπάσιμο του «δημοκρατικού μετώπου». Το τελευταίο οφείλεται πολύ περισσότερο σε κάτι διαφορετικό και είναι η στρατηγική κυρίως Ensemble αλλά και NUPES (συμμαχία αριστερών) στο δεύτερο γύρο. 

 

Για να κατανοηθεί ο σημαντικός ρόλος της στρατηγικής θα πρέπει πρώτα να δώσουμε μια ιδέα από το εκλογικό σύστημα των γαλλικών βουλευτικών εκλογών. Εν συντομία, πρόκειται για 577 μονοεδρικές περιφέρειες, κάθε μία από τις οποίες κερδίζει ο υποψήφιος που θα λάβει 50%+ στον πρώτο γύρο και εάν δεν τα καταφέρει κανείς αυτός που θα επικρατήσει στο δεύτερο γύρο. Μετά τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου, όταν και ο Μελανσόν είδε πως όσοι πήγαν να ψηφίσουν στον δεν θα του έφταναν στο δεύτερο γύρο για να πετύχει το στόχο του (πρώτο το NUPES σε έδρες και άρα πιθανότατα Πρωθυπουργία για εκείνον), ακολούθησε στρατηγική Λε Πεν δευτέρου γύρου Προεδρικών εκλογών (δημιουργία αντι-Μακρόν κλίματος) σε μια προσπάθεια να κινητοποιήσει τους απέχοντες από την κάλπη. Από την άλλη η συμμαχία Μακρόν επέλεξε να επενδύσει στο φόβο για μια πιθανή νίκη της ενωμένης αριστεράς στις εκλογές. Όμως στις Προεδρικές εκλογές, δύο μήνες πριν δηλαδή, ο Πρόεδρος Μακρόν έτεινε χείρα φιλίας στην αριστερά και μιλούσε για κοινές αξίες σε μια προσπάθεια να κρατήσει το «δημοκρατικό μέτωπο» και να επανεκλεγεί Πρόεδρος της χώρας. 

 

Το αποτέλεσμα αυτών των στρατηγικών ήταν η εξουδετέρωση των δύο προς όφελος του κόμματος Λε Πεν. Πώς έγινε αυτό; Στις περιφέρειες όπου η ενωμένη αριστερά είχε αντίπαλο υποψήφιο του κόμματος Λε Πεν (60) το 72% από όσους ψήφισαν στον πρώτο γύρο Ensemble απείχαν από την κάλπη καθώς φοβήθηκαν ότι εάν ψήφιζαν τον υποψήφιο της αριστεράς μπορεί να ήταν αυτοί που θα έδιναν το εισιτήριο για την Πρωθυπουργία στον Μελανσόν. Προτίμησαν δηλαδή να αφήσουν τους υποψηφίους του κόμματος Λε Πεν να κερδίσουν (το 12% τους ψήφισε κιόλας) ώστε το Ensemble να μην απειληθεί από τους NUPES. Από την άλλη επίσης ένα μεγάλο ποσοστό ψηφοφόροι NUPES πρώτου γύρου δεν πήγε να ψηφίσει σε περιφέρειες όπου υποψήφιος της συμμαχίας Μακρόν αντιμετώπιζε υποψήφιο του κόμματος Λε Πεν στο δεύτερο γύρο (110). Ίσως ήταν η τιμωρία προς τη στρατηγική δευτέρου γύρου Ensemble. Αλλά ρόλο σίγουρα έπαιξε και το γεγονός πως πίστευαν ότι έτσι θα «κόντυναν» το Ensemble και θα είχαν ελπίδες να περάσει πρώτη σε έδρες η συμμαχία της ενωμένης αριστεράς. Αυτό οδήγησε υποψηφίους του κόμματος Λε Πεν σε νίκες. Πολλές περιφέρειες κρίθηκαν σε μερικές εκατοντάδες ή ελάχιστες χιλιάδες ψήφους πράγμα που δείχνει και το πόσο διαφορετικά θα ήταν τα αποτελέσματα εάν όσοι ψηφοφόροι πρώτου γύρου NUPES και Ensemble επέλεγαν να κρατήσουν το «δημοκρατικό μέτωπο» και όχι να αλληλοεξουδετερωθούν. 

 

Βλέπουμε δηλαδή πως η μετεωρική άνοδος Λε Πεν σε έδρες στην Εθνοσυνέλευση (από 8 στις 89) δεν είναι αποτέλεσμα κάποιας ορμής των ψηφοφόρων υπέρ της. Είναι καθαρά θέμα λανθασμένων χειρισμών και στρατηγικής της ενωμένης αριστεράς και της συμμαχίας Μακρόν. Δεν παύει όμως να της έχει δώσει μια δύναμη που λογικά θα εκμεταλλευτεί στο έπακρο. Από την άλλη ο Προέδρος Μακρόν μπήκε σε περιπέτειες. Θα σχηματιστεί κυβέρνηση ή θα οδηγηθούν οι Γάλλοι ψηφοφόροι ξανά στις κάλπες; Θα αποφασίσει το Ρεπουμπλικανικό κόμμα να συμμετάσχει σε κυβέρνηση συνεργασίας (είναι διχασμένοι); Εάν δεχθεί, τι θα ζητήσει (πιθανότατα Πρωθυπουργό από το Ρεπουμπλικανικό κόμμα με αυξημένες αρμοδιότητες). Πόσο θα δυσχεράνει το έργο του Προέδρου Μακρόν μια πιθανή συγκατοίκηση; Είναι πολλές οι ερωτήσεις που ζητάνε απάντηση. Το πως θα εξελιχθούν τα πράγματα θα φανεί τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες.