ΑρχικήΕκλογική ΣκακιέραΓαλλικές βουλευτικές εκλογές - Όλα τα σενάρια ανοιχτά

Γαλλικές βουλευτικές εκλογές – Όλα τα σενάρια ανοιχτά

Δύο ημέρες πριν τον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία τα δεδομένα των δημοσκοπήσεων είναι συγκεκριμένα αν και δεν οδηγούν σε καθαρά συμπεράσματα. Η αγοραστική δύναμη εξακολουθεί να είναι το βασικότερο κριτήριο ψήφου (όπως και στις Προεδρικές εκλογές) με το σύστημα υγείας να αποτελεί το δεύτερο σημαντικότερο κριτήριο.

Όμως η Λε Πεν δείχνει να έχει χάσει όλη τη δυναμική που απέκτησε κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας των Προεδρικών εκλογών. Αυτό συμβαίνει σε μεγάλο βαθμό διότι στις Προεδρικές εκλογές έκανε εξαιρετική καμπάνια ενώ στις βουλευτικές είναι σχεδόν απούσα.

Επίσης αρκετοί βουλευτές των Ρεπουμπλικάνων φέρνουν καλά αποτελέσματα σε βουλευτικές εκλογές, γεγονός που μειώνει τη δυνατότητα ανάπτυξης δυναμικής για τη Λε Πεν. Γενικά, οι υπερδεξιοί ψηφοφόροι τείνουν να ψηφίζουν περισσότερο στις Προεδρικές εκλογές (η συμμετοχή την Κυριακή αναμένεται να βρίσκεται κοντά στο 45%). Το ερώτημα για το κόμμα της Λε Πεν είναι εάν θα καταφέρει να εκλέξει 15 βουλευτές ώστε να έχει κοινοβουλευτική ομάδα. Οι περισσότερες πιθανότητες είναι πως θα τα καταφέρει.

Από την άλλη, η ενωμένη αριστερά έχει επωφεληθεί από αυτήν την προεκλογική απουσία της Λε Πεν και οδεύει προς τριπλασιασμό των βουλευτών της. Είναι πολύ δυνατή στους νέους, κυρίως διότι έχει καλή τοποθέτηση σε ζητήματα κλιματικής αλλαγής αλλά και κοινωνικής ανισότητας τα οποία είναι σημαντικά κριτήρια ψήφου για τους νέους ψηφοφόρους.

Επίσης η καμπάνια που κάνει ο Μελανσόν και η προσωπικότητα που δείχνει μπορεί να τρομάζει τους μεγαλύτερους σε ηλικία (οι οποίοι ψηφίζουν σε μεγάλη πλειοψηφία το συνασπισμό με ηγετικό κόμμα το κόμμα Μακρόν (Ensemble)) αλλά προσελκύει τους νέους, άνω του 50% δηλώνουν πως θα ψηφίσουν την ενωμένη αριστερά (όμως μόλις το 1/3 των νέων δηλώνει πως θα ψηφίσει στις εκλογές). Το ερώτημα εδώ είναι εάν θα έχουμε πάλι το φαινόμενο των ψήφων της τελευταίας στιγμής υπέρ Μελανσόν, όπως στις Προεδρικές εκλογές. Αυτή τη στιγμή οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως στον πρώτο γύρο η ενωμένη αριστερά θα επικρατήσει με 1% διαφορά από το Ensemble.

Εάν έχουμε το φαινόμενο της ψήφου τελευταίας στιγμής και αυτό οδηγήσει σε 4% διαφορά οι δημοσκόποι λένε πως είναι ικανό να οδηγήσει σε νίκη της αριστεράς και στο δεύτερο γύρο. Δεν είναι όμως αυτό το επικρατέστερο σενάριο. Επίσης ερωτηματικό υπάρχει γύρω από το τι θα γίνει στη συμμαχία μετά τις εκλογές εάν έχουμε το επικρατέστερο σενάριο, μη πρωθυπουργοποίηση του Μελανσόν. Θα συνεχίσουν μαζί ή θα «σπάσουν»;

Όσον αφορά το Ensemble όλες οι δημοσκοπήσεις των τελευταίων ημερών δείχνουν πως δεν έχει σίγουρους τους 289 βουλευτές (όσους χρειάζεται για να έχει την απόλυτη πλειοψηφία στη Βουλή).  Εάν καταφέρει να ξεπεράσει το όριο θα κυβερνήσει μόνο του. Στην περίπτωση όμως που δεν τα καταφέρει, ξεκινούν τα σενάρια. Το βασικότερο σενάριο είναι να κυβερνήσει μαζί με μια μερίδα των βουλευτών των Ρεπουμπλικάνων (όσο πιο κοντά βρίσκεται στους 289 τόσο πιο πιθανό). Υπάρχει επίσης το ενδεχόμενο μιας επίσημης, ή ανεπίσημης, συγκυβέρνησης με το κόμμα των Ρεπουμπλικάνων.

Τρίτο σενάριο είναι να κυβερνά περνώντας νομοσχέδια πότε με ψήφους «δεξιών» και πότε με ψήφους «αριστερών» βουλευτών, ανάλογα με το θέμα του νομοσχεδίου, την κατεύθυνσή του και τις τοποθετήσεις των κομμάτων. Τέλος, μπορεί να διαλύσει τη Βουλή και να οδηγήσει τη χώρα ξανά σε εκλογές (κίνηση που ενέχει ρίσκο). Εάν πάμε σε ένα σενάριο συγκυβέρνησης Ensemble με τους Ρεπουμπλικάνους έχοντας απέναντι μια ενισχυμένη αριστερά, ένα από τα βασικά σενάρια, ενδέχεται να επιστρέψει το παλιό δίπολο «δεξιά – αριστερά» πράγμα που δεν ευνοεί τον Πρόεδρο Μακρόν (αν και το κόμμα του ήδη έχει κάνει μια μετατόπιση προς τα δεξιά όπως έδειξαν και οι ψήφοι στις Προεδρικές εκλογές). Θα περιμένουμε λοιπόν την πρώτη Κυριακή να δούμε που βρισκόμαστε και τη δεύτερη για το ποιο σενάριο θα επιβεβαιωθεί.

 

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ