ΑρχικήΕπικαιρότηταThe Times: Οι 13 καλύτερες περιοχές της Ελλάδας για διακοπές και πεζοπορία

The Times: Οι 13 καλύτερες περιοχές της Ελλάδας για διακοπές και πεζοπορία

Το καλοκαιρινό κλίμα και οι αμμώδεις ακτές κάνουν την Ελλάδα αγαπημένο προορισμό για διακοπές στην παραλία, αλλά η εξερεύνηση με τα πόδια γίνεται από μόνη της όταν οι θερμοκρασίες πέφτουν.

Είτε στην ηπειρωτική χώρα είτε στα νησιά, η ύπαιθρος, τα βουνά και οι ακτές της Ελλάδας είναι γεμάτα με ανακαλύψεις που γίνονται όλο και πιο ελκυστικές με την απουσία της πολυκοσμίας το καλοκαίρι.

Οι διακοπές στην Ελλάδα, υπόσχονται πεζοπορίες σε φαράγγια, σε χωριά και τα ερείπια των αρχαίων πολιτισμών. Παλιά, συχνά λιθόστρωτα μονοπάτια να διασχίζουν την ύπαιθρο.

Την άνοιξη, οι παρυφές ζωντανεύουν με ορχιδέες, άνθη και τραγούδια πουλιών, ενώ οι φθινοπωρινοί μήνες προσφέρουν βουτιές μετά το περπάτημα στη ζεστή ακόμα θάλασσα.

Από τη χερσόνησο του Πηλίου και τα εκπληκτικά Ζαγοροχώρια μέχρι τα ποικίλα τοπία της Εύβοιας, της Κρήτης και μικρότερων νησιών όπως η Κέρκυρα και η Άνδρος. Αυτές είναι από τις καλύτερες επιλογές για διακοπές στη Ελλάδα σε συνδυσμό με πεζοπορία.

 Κρητικά φαράγγια και ακτή

Το μεγαλύτερο νησί της Ελλάδας είναι γεμάτο με ασβεστολιθικούς όγκους και παραλίες μήκους χιλιομέτρων συνυφασμένες με γοητευτικά χωριά και μοναδικά φυσικά θαύματα.

Κατευθυνθείτε προς την ενδοχώρα προς τα Λευκά Όρη πριν κατεβείτε στο φαράγγι της Σαμαριάς (το μεγαλύτερο της Ευρώπης) μέχρι τη θάλασσα. Και τι καλύτερο για να τα ολοκληρώσετε από μια βουτιά στα Γλυκά Νερά, μια παραλία σφηνωμένη ανάμεσα σε καταγάλανα νερά και απότομους βράχους.

Συναναστραφείτε με τους single

Η βόρεια ακτή της Κρήτης, είναι ό,τι πρέπει για μεμονωμένους ταξιδιώτες, το στοιχείο πεζοπορίας των διακοπών είναι λιγότερο επίπονο από ό,τι σε παρόμοιες περιηγήσεις αυτού του τύπου και διανθίζεται με πιο ήπιες μέρες, φέρνοντας ισορροπία στο ρυθμό. Είναι επίσης ποικίλο, με ξεναγήσεις σε αρχαιολογικούς χώρους, ιστορικές πόλεις και ασβεστολιθικά τοπία.

 Κυκλαδίτικα νησία

Πέρα από τα ηλιοβασιλέματα, τα ασβεστωμένα χωριά και τις εκκλησίες με γαλάζιους τρούλους, η ηφαιστειακή καλντέρα της Σαντορίνης είναι από μόνη της εικόνα.

Οι οικισμοί με δυτικό προσανατολισμό που προσκολλώνται στα βράχια του συνδέονται με ένα μονοπάτι που έχει εκπληκτική θέα στον γεμάτο με θάλασσα κρατήρα και, κατά καιρούς, στην ανατολική ακτή.

Περπατήστε το μήκος των έξι μιλίων από τα Φηρά μέχρι την Οία σε αυτές τις τουριστικές διακοπές που συνδυάζουν τη Σαντορίνη με τα γειτονικά νησιά των Κυκλάδων, τη Νάξο και την Πάρο. Το δρομολόγιο περιλαμβάνει μονοπάτια μέσα από τα εσπεριδοειδή και τους ελαιώνες της κοιλάδας της Τραγέας και μέσω ενός εγκαταλειμμένου, ημιτελούς αγάλματος λαξευμένου από ναξιακό μάρμαρο πριν από χιλιετίες.

Στη συνέχεια, στην Πάρο, δείτε βυζαντινές εκκλησίες και μεσαιωνικά χωριά.

Βόρεια Ελλάδα

Μια καλά σχεδιασμένη περιπέτεια, στην ηπειρωτική Ελλάδα, μπορεί να ξεκινάει από τη Θεσσαλονίκη μέχρι τη Πρέβεζα ξεχωρίζοντας τα βασικά αξιοθέατα της διαδρομής.

Τα κυριότερα σημεία περιλαμβάνουν μια πεζοπορία μέσα από δάση πεύκου, οξιάς και ελάτης για να φτάνοντας στην κορυφή του Ολύμπου.

Και μια πεζοπορία σε μια υπερυψωμένη θέα για να δείτε τα μοναστήρια των Μετεώρων στις γραφικές ψαμμίτες κορυφές τους. Εξίσου εντυπωσιακά είναι τα αναλλοίωτα από τον καιρό Ζαγοροχώρια (Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς) και το εκπληκτικό φαράγγι του Βίκου, το οποίο έχει ονομαστεί «Greek Grand Canyon».

 Εξερευνώντας την Εύβοια

Όπως η Κρήτη, η Εύβοια (το δεύτερο μεγαλύτερο νησί της Ελλάδας) είναι γεμάτη με διαφορετικά τοπία.

Οι πεζοπορίες είναι πολλές καθώς το νησί είναι πολύ μεγάλο. Η εξερεύνηση ξεκινά απο τη βάση της νότιας Εύβοια, στην πόλη-λιμάνι της Καρύστου. . Ρωμαϊκά υδραγωγεία, ένα κάστρο των Σταυροφόρων, βυζαντινές εκκλησίες και ατελείωτη θέα στη θάλασσα είναι τα κυριότερα σημεία.

Εύβοια από ξηρά και θάλασσα

Η πεζοπορία αφορά, το περπάτημα κατά μήκος της ακτής. Με κρουαζιέρα μπορεί κανείς να οδηγηθεί στη γραφική Παναγία και στον αρχαιολογικό χώρο και το μουσείο της Ερέτριας.

Υπάρχει συνδυασμός παράκτιων μονοπατιών και μονοπατιών στην ενδοχώρα μέσα από αμπελώνες και χωριά, καθιστώντας αυτή την πιο αξέχαστη οδύσσεια.

 Το γραφικό Πήλιο

Η χερσόνησος του Πηλίου λατρεύεται από τους Έλληνες για την ομορφιά της. Με την ηπειρωτική χώρα στα βόρεια και δυτικά, την Εύβοια στα νότια και τα νησιά των Σποράδων στα ανατολικά, αυτό είναι ένα μέρος όπου οι δασώδεις κορυφές κατεβαίνουν σε γκρεμούς και αμμώδεις όρμους και όπου τα πετρόχτιστα χωριά φαίνονται ανέγγιχτα από τον χρόνο.

Η πεζοπορία πραγματοποιείται σε αυτοκαθοδηγούμενη διαδρομή κατά μήκος λιθόστρωτων μονοπατιών μέσα σε δάση και θάμνους. Η Τσαγκαράδα θεωρείται μια από τις ομορφότερες όλων, αν και σίγουρα θα συναγωνιστεί με την κορυφή των Χανίων και την παραλία Παπά Νερό με λευκή άμμο.

Κέρκυρα

Η ιστορική και ευγενική πόλη της Κέρκυρας χρησιμοποιείται ως άνετος κόμβος για το ταξίδι, με τους περιπάτους να λαμβάνουν τη μορφή μιας σειράς ημερήσιων πεζοποριών. Με αυτόν τον τρόπο, διασφαλίζει ότι καλύπτονται τα πιο γραφικά τμήματα του μονοπατιού, από τα τέλεια δάση της δυτικής ακτής, τους βράχους και τις αμμώδεις παραλίες μέχρι τα ύψη του όρους Παντοκράτορα στα ανατολικά. Οι βόλτες είναι επίσης ελαφρώς μικρότερες (κατά μέσο όρο 9,5 μίλια την ημέρα).

Προσκύνημα στο Άθως

Ο Άθως είναι η ανατολικότερη από τις τρεις χερσονήσους της Χαλκιδικής. Είναι επίσης το λιγότερο ανεπτυγμένο γιατί το μεγαλύτερο μέρος του κατοικείται αποκλειστικά από Έλληνες ορθόδοξους μοναχούς. Στην καρδιά του βρίσκεται το Άγιο Όρος, όπου 20 επιβλητικά μοναστήρια και οι μικρότερες θυγατρικές τους είναι η κληρονομιά πάνω από 1.000 ετών θρησκευτικής ιστορίας.

Η πεζοπορία στη ευρύτερη περιοχή είναι καθηλωτική. Υπάρχει όμως ένα αλίευμα: όντας τέτοιας πνευματικής σημασίας, ο Άθως είναι μια απαγορευμένη ζώνη που αποκλείει γυναίκες και παιδιά, οπότε, αυτή είναι μόνο για τους άντρες.

Άνδρος: βουνά και μονοπάτια

Τα καλντερίμια ήταν το κύριο μέσο περιήγησης στα κατοικημένα ελληνικά νησιά στην αρχαιότητα.

Αυτές οι διακοπές στην Άνδρο (μία από τις μεγαλύτερες Κυκλάδες, που βρίσκεται ανάμεσα στην Εύβοια και τη Μύκονο), αξιοποιούνται με πεζοπορία σε μονοπάτια, με βόλτες στα μοναστήρια του νησιού, σε καταρράκτες και σε χωριά.

Υπάρχει η δυνατότητα πεζοποριών από τη Χώρα, την κύρια πόλη.Οι περισσότεροι περίπατοι περιλαμβάνουν κολυμβητικές στάσεις σε διαφορετικές παραλίες.

Μονές Μετεώρων

Τα Μετέωρα είναι τόσο υπέροχα που αξίζει μια διεξοδική ανακάλυψη. Για μια πλήρη εξερεύνηση των βράχων και των μοναστηριών στην κορυφή ενός λόφου, αυτό το ταξίδι με αυτοκαθοδήγηση επιτρέπει δύο ολόκληρες ημέρες ανακαλύψεων με τα πόδια.

Πεζοπορία σε υψηλές απόψεις και μπείτε για να επισκεφθείτε τους μοναχούς. Στη συνέχεια, κάντε μια βόλτα με οδηγό στις σπηλιές και τις κορυφές των Μετεώρων. Από εδώ, συνεχίστε για την καλοδιατηρημένη οθωμανική πόλη των Ιωαννίνων, της οποίας οι εξαιρετικές πολιτιστικές επιτυχίες περιλαμβάνουν μουσείο και τζαμί. Είναι επίσης η πύλη προς την οροσειρά της Πίνδου και τη μαγευτική περιοχή του Ζαγορίου, όπου θα έχετε τρεις ημέρες για να εξερευνήσετε τα πέτρινα γεφύρια, τις πηγές και το φαράγγι του Βίκου.

Μαγευτική Μάνη

Οι τρεις χερσόνησοι που προεξέχουν νότια από τον πυθμένα της Πελοποννήσου δέχονται πολύ λιγότερες φανφάρες από τις αντίστοιχές τους βορειότερα στη Χαλκιδική. Αλλά αυτή είναι μια περιοχή γεμάτη ιστορία και πολιτιστική σημασία, για να μην αναφέρουμε τις εκπληκτικές ακτές και το ορεινό εσωτερικό – επομένως είναι ιδανική για εξερευνήσεις αργού ταξιδιού.

Οι πεζοπορίες πραγματοποιούνται σε φαράγγια, σπήλαια, ξωκλήσια,με θέα στην κορυφή λόφων και τις ελαιοφυτείες της Καλαμάτας.

Κύθνος

Δεν είναι όλες οι Κυκλάδες τόσο μυθικές όσο η Σαντορίνη και η Μύκονος. Το λιγότερο καταπατημένο νησί της Κύθνου βρίσκεται πιο δυτικά από τα πιο διάσημα αδέρφια του και αισθάνεται έναν κόσμο μακριά από την υπνηλία και την αγριάδα. Συνδυασμένο με μονοπάτια πεζοπορίας, είναι ιδανικό για δραστήριες αποδράσεις.

Πηγαίνετε για να ανακαλύψετε αρχαίους ναούς, ένα κάστρο στην κορυφή του λόφου και φυσικές ιαματικές πηγές, με άφθονο χρόνο για θαλάσσιο καγιάκ ή παράπλευρες εκδρομές στην Κολώνα, τη χαρακτηριστική παραλία του νησιού με τους διπλούς κόλπους της. Γιορτάστε το επικό περπάτημα κάθε μέρας με ένα ποτήρι Μαυροτράγανο: το τοπικό, τραγανό κόκκινο κρασί που είναι μια κυκλαδίτικη σπεσιαλιτέ.