ΑρχικήΕκλογική ΣκακιέραΓεωγραφικός ανασχηματισμός;

Γεωγραφικός ανασχηματισμός;

✍️ ο Απόστολος Πιστόλας

Οι εκλογές πέρασαν, η κάλπη μίλησε, τα μηνύματα στάλθηκαν. Ο πρωθυπουργός προχώρησε στον αναμενόμενο ανασχηματισμό, τον οποίο δε μπορεί κανείς να χαρακτηρίσει ως δομικό. Είχε όμως κάποια στοιχεία με ενδιαφέρον.

Σε μια πρώτη ανάγνωση, είχε εισόδους από βουλευτές που καταψήφισαν το νομοσχέδιο για γάμος και τεκνοθεσία από ομόφυλα ζευγάρια.

Αυτό δείχνει πως η ψήφιση του νομοσχεδίου ως προϋπόθεση για είσοδο ή παραμονή στην κυβέρνηση τελικά δεν ισχύει. Ενδεχομένως, έστω και ετεροχρονισμένα, στο Μαξίμου να κατάλαβαν πως το νομοσχέδιο αυτό (και ο τρόπος με τον οποίον επικοινωνήθηκε και πανηγυρίστηκε) κόστισε. Και μάλιστα πολύ. Επίσης από την κυβέρνηση έφυγαν υπουργοί για τους οποίους, για διαφορετικούς λόγους ο καθένας, είχαν συγκεντρώσει στο πρόσωπό τους τη δυσαρέσκεια σημαντικής μερίδας ψηφοφόρων.

Πρώτον, ο υπουργός ανάπτυξης που δεν έδειξε να μπορεί να τιθασεύσει την ακρίβεια (κύριο πρόβλημα για τους ψηφοφόρους), όπως επίσης και ο υπουργός μεταναστευτικής πολιτικής. Μάλιστα, ο δεύτερος αντικαταστάθηκε από έναν δεξιό πολιτικό ο οποίος είχε διατελέσει υπουργός άμυνας.

Ως συμβολισμός καταρχάς είναι θετικός για τους ψηφοφόρους που ζητούσαν αλλαγή, το ερώτημα όμως είναι εάν θα οδηγήσει σε αλλαγή πολιτικής πορείας διότι αυτό είναι η ουσία και όχι τα πρόσωπα. Εάν όμως δει κανείς μέσα από γεωγραφικό πρίσμα τις αλλαγές μπορεί να βγει και σε άλλα συμπεράσματα.

Ο πρωθυπουργός επέλεξε να δώσει το υπουργείο αγροτικής ανάπτυξης σε Θεσσαλούς βουλευτές (μια περιοχή που ακόμα μετρά τις πληγές της από τις περσινές καταστροφές και που εκλογικά η Νέα Δημοκρατία είχε υποστεί ζημιές), ενώ υπουργοποίησε και βουλευτές από περιοχές της περιφέρειας όπου η Νέα Δημοκρατία αντιμετώπισε σοβαρό πρόβλημα στις ευρωεκλογές (Μακεδονία – Δυτική Ελλάδα).

Επίσης, οι νεοεισερχόμενοι στην κυβέρνηση είναι κυρίως κοινοβουλευτικοί. Συνήθως, όταν βλέπεις υπουργοποιήσεις βουλευτών από περιοχές όπου το κυβερνών κόμμα έχει εκλογικό πρόβλημα το πρώτο πράγμα που σκέφτεσαι είναι οι πρόωρες εκλογές. Ο πρωθυπουργός βέβαια έχει δείξει πως κινείται θεσμικά και επανειλημμένως έχει πει πως εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας. Όμως λίγο τα σενάρια που τον θέλουν να αναλαμβάνει θέση στις Βρυξέλλες, λίγο το σκεπτικό 4+2+4 που κάποιοι διακινούν, λίγο η πτώση στις εκλογές και το ανακάτεμα στο πολιτικό σκηνικό μας κάνουν να κάνουμε δεύτερες σκέψεις όσον αφορά το χρόνο των εθνικών.