ΑρχικήΕκλογική ΣκακιέραΚαι η Ισπανία χορεύει σε συντηρητικούς ρυθμούς

Και η Ισπανία χορεύει σε συντηρητικούς ρυθμούς

Σε αυτήν τη στήλη έχουμε αναφερθεί εκτενώς στη διπλή κρίση (οικονομική και ταυτοτική) που βιώνει η Ευρώπη, στην εποχή της ασφάλειας που αυτή οδηγεί και στο τι αυτή η εποχή συνεπάγεται αναφορικά με τις κοινωνίες των χωρών και την εκλογική συμπεριφορά των ψηφοφόρων.

Έχουμε αναφερθεί στα εκλογικά αποτελέσματα της Γαλλίας, Ιταλίας, Σουηδίας, Φινλανδίας αλλά και στις δημοσκοπήσεις σε Πορτογαλία, Γερμανία και άλλες χώρες της Ευρώπης όπου οι κοινωνίες φαίνεται να συντηρητικοποιούνται σε ένα βαθμό, η τάση να είναι προς ψήφιση κομμάτων με συντηρητικές πολιτικές και το πολιτικό εκκρεμές των χωρών αυτών να πηγαίνει προς τα δεξιά. Σειρά στο χορό αυτό φαίνεται να έχει πάρει η Ισπανία, όπου την περασμένη Κυριακή διεξήχθησαν οι τοπικές εκλογές.

Εκεί οι «Πολίτες» (C’s), όπως ήταν αναμενόμενο, κατέρρευσαν και το Λαϊκό κόμμα (PP) έλαβε το 31,5% των ψήφων, 9 μονάδες περισσότερες από όσες στις προηγούμενες τοπικές εκλογές. Το σοσιαλιστικό κόμμα του πρωθυπουργού Σάντσες (PSOE) έλαβε το 28,2% των ψήφων (πτώση 1,2% από το 2019). Το Λαϊκό κόμμα κέρδισε την απόλυτη πλειοψηφία στο δήμο της Μαδρίτης, πήρε τη Βαλένθια και τη Σεβίλλη όπως και περιοχές που κατείχαν οι σοσιαλιστές, όπως η Αραγκόν και η Λα Ριόχα. Επίσης, το αντισυμβατικό δεξιό κόμμα VOX υπερδιπλασίασε τα ποσοστά του με 7,2%. Αυτό σημαίνει πως σε περιοχές και πόλεις όπου το Λαϊκό κόμμα δεν έχει την απόλυτη πλειοψηφία πιθανότατα θα συζητήσει συνεργασία με το VOX.

Πάνω σε αυτό προσπαθεί να πατήσει ο Σάντσες και ανακοίνωσε εσπευσμένα εθνικές εκλογές στις 23 Ιουλίου μια ημέρα μετά τα αποτελέσματα των τοπικών εκλογών (οι εθνικές εκλογές θα έπρεπε να διεξαχθούν μέχρι τέλος Δεκεμβρίου). Στην ουσία προσπαθεί να ενεργοποιήσει αντιδεξιά αντανακλαστικά ώστε να συσπειρώσει τη λαβωμένη αριστερά στο PSOE (ο Ιγκλέσιας ζήτησε αυτό να γίνει και επίσημα). Αυτός ο στόχος δεν είναι εύκολο να επιτευχθεί. Στην πρώτη δημοσκόπηση για τις εθνικές εκλογές μετά τα αποτελέσματα των τοπικών εκλογών το PP φαίνεται να λαμβάνει 33,7% και 141 έδρες, οι Σοσιαλιστές (PSOE) 21,3% και 84 έδρες ενώ το VOX 15,4% και 44 έδρες (στις εκλογές του Νοεμβρίου του 2019 το PSOE είχε λάβει 28%, το PP 20,8%, το VOX 15,1% ενώ οι Podemos 12,9%.

Πρόκειται δηλαδή για ένα πολύ διαφορετικό πολιτικό σκηνικό που έχει διαμορφωθεί μέσα στην τελευταία τετραετία. Η αντισυμβατική δεξιά έμεινε στα ίδια ποσοστά, όμως η κεντροδεξιά δείχνει να επιστρέφει δυναμικά με ένα +13% σε σχέση με το 2019 ενώ η σοσιαλδημοκρατία και η αριστερά φαίνεται να υποχωρούν.

Εάν τα δεδομένα της δημοσκόπησης βγούνε αληθινά και στην κάλπη τότε ένα πολύ πιθανό σενάριο θα ήταν αυτό που φαίνεται πως θα συμβεί σε πολλές περιοχές σε τοπικό επίπεδο: μια συγκυβέρνηση PP και VOX (απαιτούνται 176 έδρες για απόλυτη πλειοψηφία και φαίνεται να λαμβάνουν 185). Ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα βάλει την Ισπανία στο κλαμπ των χωρών που έχουν στην κυβέρνησή τους ένα αντισυμβατικό συντηρητικό κόμμα, μαζί με την Ιταλία, την Σουηδία και, εντός των επομένων εβδομάδων, τη Φινλανδία.  Και όπως δείχνουν τα πράγματα… έπεται και συνέχεια.