ΑρχικήΕκλογική ΣκακιέραΤα στοιχήματα των κομμάτων προ των πυλών της Μεταπολίτευσης 2.0

Τα στοιχήματα των κομμάτων προ των πυλών της Μεταπολίτευσης 2.0

Δυο ημέρες πριν ανοίξουν οι κάλπες των εκλογών της 25ης Ιουνίου τα κομματικά επιτελεία βάζουν τις τελευταίες πινελιές μιας μακράς διπλής προεκλογικής περιόδου.

Μια προεκλογική περίοδος που είχε σκαμπανεβάσματα, αλλαγές θεμάτων και η διάρκεια της οποίας κούρασε σε ένα βαθμό τους ψηφοφόρους οι οποίοι την Κυριακή θα δώσουν τις απαντήσεις σε όλα τα κρίσιμα ερωτήματα και θα διαμορφώσουν το νέο πολιτικό σκηνικό. Τα βασικά κομματικά στοιχήματα και ερωτήματα στα οποία περιμένω με ενδιαφέρον τις απαντήσεις είναι τα εξής:

Για τη Νέα Δημοκρατία: Είναι γεγονός πως η σιγουριά της νίκης και σε ένα βαθμό η σιγουριά μιας αυτοδυναμίας μπορεί να λειτουργήσουν αποσυσπειρωτικά. Από την άλλη οι ψηφοφόροι που ψήφισαν σταθερότητα θα θέλουν να την “κλειδώσουν”, να κάνουν δηλαδή το ζητούμενο δεδομένο. Ο κίνδυνος για τη Νέα Δημοκρατία είναι το ενδεχόμενο κάποιοι ψηφοφόροι να πειστούν πως η αυτοδυναμία θα κλειδώσει δίχως εκείνοι να την ψηφίσουν. Σε ένα τέτοιο σενάριο μπορεί να οδηγηθούν είτε σε αποχή είτε σε ψήφο σε μικρότερα κόμματα, είτε στο ΠΑΣΟΚ (ανάλογα το προφίλ του κάθε ψηφοφόρου). Σε κάθε περίπτωση δε θεωρώ πως η αυτοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας κινδυνεύει. Όμως το μετεκλογικό πολιτικό σκηνικό θα επηρεαστεί σε σημαντικό βαθμό από το πόσους βουλευτές θα έχει στα δεξιά της. Άλλες κινήσεις στην εκλογική σκακιέρα θα μπορεί να κάνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης εάν δεν έχει βουλευτές να τον πιέζουν από δεξιά, άλλες εάν έχει 27 βουλευτές να τον πιέζουν. Το τραβηγμένο σενάριο αυτό (τρία δεξιότερα κόμματα της ΝΔ στη Βουλή) θα θολώσει τη νίκη της ΝΔ και ενδεχομένως να οδηγήσει σε γκρίνιες για την υπερεπέκταση προς την κεντροαριστερά.

Για το ΣΥΡΙΖΑ: Ο Αλέξης Τσίπρας δείνει μάχη οπισθοφυλακής. Στοίχημα του είναι να κρατηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ πάνω από το 20%. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο δε θεωρώ πως θα αμφισβητηθεί η αρχηγία του, τουλάχιστον όχι άμεσα. Αυτό που μένει να φανεί την Κυριακή είναι εάν θα φέρει αποτέλεσμα η στρατηγική της ενίσχυσης των τοποθετήσεων υπέρ των επιθυμιών των σκληροπυρηνικών αριστερώνμ η οποία αναγκαστικά τον απομακρύνει από τους μετριοπαθείς. Το εάν δηλαδή με αυτήν την κίνηση έκλεισε τις τρύπες των διαρροών προς Πλεύση Ελευθερίας, ΚΚΕ και λιγότερο προς ΜεΡΑ25 δίχως να χάσει από την άλλη πλευρά τους μετριοπαθείς ψηφοφόρους που ψηφίζουν κυρίως κόμμα εξουσίας. Θα καταφέρει να τους κάνει να πάνε στην κάλπη δίχως κυβερνητικό αφήγημα και ταυτόχρονα να κλείσει τις τρύπες προς τα αριστερά; Εάν το καταφέρει θα έχει μια τελευταία ευκαιρία να επιλέξει ποια μάχη θα δώσει μετεκλογικά. Αυτήν για την ηγεσία της κεντροαριστεράς ή για της αριστεράς της διαμαρτυρίας. Κόμμα εξουσίας ή κόμμα διαμαρτυρίας. Θεωρώ πως ανήκει στο δεύτερο, μένει όμως να φανεί η τοποθέτηση που θα πάρει.

Για το ΠΑΣΟΚ: Το στοίχημα για το ΠΑΣΟΚ είναι η περαιτέρω μείωση της ψαλίδας με τον ΣΥΡΙΖΑ. Επέλεξε να μην πιάσει τον ζαλισμένο από τα αποτελέσματα των εκλογών της 21ης Μαϊου ΣΥΡΙΖΑ από το λαιμό (να μην κάνει δηλαδή μια μετωπική επίθεση για να προσπαθήσει να του πάρει μερίδιο αγοράς). Προτίμησε να βλέπει τον ΣΥΡΙΖΑ να κάνει τα λάθη μόνος του. Οι επιθέσεις που έκανε, διότι όντως έκανε κάποιες, ήταν σε ένα πλαίσιο στρατηγικής μακριού παιχνιδιού. Ροκανίσματος δηλαδή των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ σιγά σιγά σε περιφερειακές και ευρωεκλογές. Το βοηθά ότι ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει σκληροπυρηνικά αριστερά όμως θεωρώ πως θα μπορούσε να κάνει περισσότερα ώστε αυτό να τραβήξει ψήφους αντί να περιμένει να έρθουν μόνες τους. Περιμένουμε την Κυριακή να δούμε πρώτον εάν η διαφορά ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ μειωθεί και δεύτερον την αναλογία ποσοστών πτώσης ΣΥΡΙΖΑ με αυτά της ανόδου ΠΑΣΟΚ. Εάν ο ΣΥΡΙΖΑ πέσει σε ποσοστά δίχως το ΠΑΣΟΚ να λάβει από αυτήν την πτώση τότε ενδεχομένως να πρέπει να ξανασκεφτούν τη στρατηγική τους.

Για τα υπόλοιπα κόμματα: Είναι η πρώτη φορά που μπορεί να έχουμε από τέσσερα έως εννέα κόμματα στη Βουλή, με πέντε κόμματα να είναι στην κόψη του ξυραφιού. Αυτό, σε συνδυασμό με την μη ύπαρξη κυβερνητικής ενναλακτικής, δείχνουν πως η χώρα οδηγείται σε μια νέα εποχή, σε μια “Μεταπολίτευση 2.0” η οποία είναι πολύ νωρίς να πούμε τι μορφή θα πάρει. Σημαντικό ρόλο στο πως θα διαμορφωθεί θα παίξει και το πόσα και ποια κόμματα θα μπούνε στη Βουλή.