ΑρχικήΕκλογική ΣκακιέραΤο δίλημμα ΝτεΣάντις

Το δίλημμα ΝτεΣάντις

Μπορεί η καταμέτρηση των ψηφοδελτίων σε διάφορες περιοχές των ΗΠΑ να συνεχίζεται 10 ημέρες μετά τις εκλογές, ο νικητής όμως, τουλάχιστον από την πλευρά των Ρεπουμπλικάνων, φάνηκε νωρίς και δεν είναι άλλος από τον κυβερνήτη της Φλόριντα, Ρον ΝτεΣαντις.

Ο πολιτικός που το 2018 κέρδισε τις εκλογές με διαφορά μόλις 0,4%, τέσσερα χρόνια μετά έβαψε σχεδόν ολόκληρη την πολιτεία κόκκινη κερδίζοντας με 20 μονάδες διαφορά. Το κόκκινο κύμα της Φλόριντα σε συνδυασμό με τις χαμηλές πτήσεις Ρεπουμπλικάνων υποψηφίων στην υπόλοιπη χώρα έκαναν αρκετούς ψηφοφόρους του κόμματος Ρεπουμπλικάνων να κοιτάνε προς αυτόν όταν σκέφτονται το σε ποιον θα δώσουν το χρίσμα για τις Προεδρικές εκλογές του 2024 (όπως δείχνουν οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις). Δεδομένου πως ο Τραμπ έχει ήδη δηλώσει πως θα είναι υποψήφιος στις Προεδρικές εκλογές ο ΝτεΣάντις έχει ένα δίλημμα. Οι επιλογές τρεις: να διεκδικήσει το χρίσμα, να απέχει, να αποδεχθεί πρόταση (εάν γίνει) ώστε να είναι αντιπρόεδρος του Τραμπ με σκοπό να είναι υποψήφιος Πρόεδρος το 2028.

Εάν επιλέξει να διεκδικήσει το χρίσμα θα έχει να αντιμετωπίσει συγκεκριμένες δυσκολίες. Η πρώτη είναι πως ο ΝτεΣάντις κερδίζει τον Τραμπ με διαφορά σε ψηφοφόρους, οι οποίοι είναι κοντά στους Ρεπουμπλικάνους, αλλά δεν είναι πιστοί οπαδοί του κόμματος (εκεί έχουμε πολύ μικρές διαφορές). Ο κυβερνήτης της Φλόριντα θα πρέπει να τους πείσει να βρεθούν στην κάλπη. Ο Τραμπ αυτό το πρόβλημα δεν το έχει. Γνωρίζει πως οι δικοί του ψηφοφόροι θα είναι εκεί. Η δεύτερη δυσκολία είναι ο αριθμός των υποψηφίων. Όσο περισσότεροι είναι, τόσο δυσκολότερο το εγχείρημα για τον ΝτεΣάντις καθώς οι πολλοί υποψήφοι θα είναι από τη μεριά των μετριοπαθών Ρεπουμπλικάνων και δεν θα διεκδικούν ψήφους από τον Τραμπ αλλά από τον ΝτεΣάντις. Αυτό θα βοηθάει τον Τραμπ να κερδίζει εκλέκτορες στις πολιτείες. Εάν θέλει δηλαδή να έχει σοβαρές ελπίδες θα πρέπει να συσπειρώσει γύρω του όσους περισσότερους υποψηφίους μπορεί, όσο πιο νωρίς γίνεται πριν από τη Μεγάλη Τρίτη (δεν έχει σχέση με την ημερομηνία του Πάσχα αλλά με τις εκλογές σε πολλές πολιτείες σε μια ημέρα). Τέλος, εάν καταφέρει να κάνει και τα δύο και να κερδίσει το χρίσμα θα πρέπει να δει πως θα αντιδράσει ο Τραμπ. Πόσο βέβαιος μπορεί να είναι πως ο απρόβλεπτος πρώην Πρόεδρος των ΗΠΑ δεν θα κατέβει ως ανεξάρτητος υποψήφιος στις εκλογές και άρα θα του κόψει κάθε ελπίδα για την Προεδρία;

Από την άλλη στην επιλογή να μη διεκδικήσει το χρίσμα και απλά να περιμένει το 2028 κινδυνεύει στο να περάσει μια εξαετία όπου είναι καταρχάς δεδομένο πως το κύμα που αυτή τη στιγμή τον σηκώνει θα έχει φύγει. Επίσης, μέσα στην αστάθεια του μακροπεριβάλλοντος κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει το πως θα είναι οι συνθήκες το 2028 και εάν θα ευνοούν την τοποθέτησή του στην εκλογική αγορά. Ακόμα, σε περίπτωση που κερδίσουν οι Δημοκρατικοί το 2024 με άλλον υποψήφιο από τον Μπάιντεν θα έχει να αντιμετωπίσει έναν εν ενεργεία Πρόεδρο ενώ εάν κερδίσουν οι Ρεπουμπλικάνοι το 2024 τότε θα έχει να αντιμετωπίσει στα primaries για το 2028 έναν εν ενεργεία αντιπρόεδρο. Και οι δύο περιπτώσεις έχουν αυξημένη δυσκολία.

Στην τρίτη περίπτωση (να δεχθεί πρόταση από τον Τραμπ να είναι υποψήφιος αντιπρόεδρος) εάν κερδίσουν θα είναι υποψήφιος το 2028 έχοντας κλειδώσει τους ψηφοφόρους του Τραμπ αλλά θα προσπαθεί να πείσει μετριοπαθείς ψηφοφόρους να τον ψηφίσουν όντας ο αντιπρόεδρος ενός πολιτικού που αντιπαθούν. Θα πρέπει δηλαδή κατά τη διάρκεια της θητείας τους να έχει διαφοροποιηθεί και να κρατά «δική του γραμμη». Εάν χάσουν τις εκλογές του 2024 τότε επιστρέφουμε στο παραπάνω σενάριο. Όμως η μεγαλύτερη δυσκολία στην απόφαση να είναι υποψήφιος αντιπρόεδρος του Τραμπ έρχεται από τον ίδιο τον Τραμπ. Ποιος εγγυάται στον ΝτεΣάντις ότι ο Τραμπ δε θα τον «πουλήσει» και δε θα στηρίξει δικό του υποψήφιο το 2028;

Καμία επιλογή δεν είναι εύκολος δρόμος. Όμως επειδή θεωρώ πως τις ευκαιρίες πρέπει να τις παίρνεις όταν έρχονται, και ο ΝτεΣάντις τώρα έχει δημιουργήσει κύμα υπέρ του, θα έπαιρνα την πρώτη επιλογή.