Το μεταναστευτικό δεν απασχολεί τους Έλληνες – Αλήθεια ή ψέμματα;

32 mins read

«Πλέον το μεταναστευτικό δεν απασχολεί τους Έλληνες πολίτες» δήλωσε 15 ημέρες πριν ο αρμόδιος υπουργός Νότης Μηταράκης.

Από την άλλη δεν είναι λίγοι όσοι υποστηρίζουν πως το μεταναστευτικό μπορεί να ρίξει την κυβέρνηση εάν δεν προχωρήσει σε μια πιο σκληρή πολιτική. Τι ακριβώς όμως ισχύει; Η αλήθεια, όπως σχεδόν πάντα, είναι κάπου στη μέση.

Καταρχάς πρέπει να τονιστεί πως το μεταναστευτικό είναι ένα θέμα με «ύπουλη» συμπεριφορά. Μπορεί για μια περίοδο να είναι σε ύφεση, όσον αφορά την ανησυχία των ψηφοφόρων, όμως αρκεί ένα γεγονός για να πυροδοτήσει νέο κύκλο ανησυχίας και να το εκτινάξει υψηλά σε σημαντικότητα, τουλάχιστον για μια σημαντική μερίδα ψηφοφόρων. Οπότε ο χρόνος κατά τον οποίον γίνεται η μέτρηση έχει ιδιαίτερη σημασία, και αυτός είναι ο κύριος λόγος που βλέπουμε μεγάλες διακυμάνσεις ανάμεσα στις έρευνες όσον αφορά τις απόψεις για τη σημαντικότητα του μεταναστευτικού (δεύτερος σημαντικός λόγος η ύψωση άλλων θεμάτων – πχ οικονομία). Η αλήθεια είναι πως το μεταναστευτικό απασχολεί του Έλληνες πολίτες. Ενδεικτικά θα αναφέρω παρακάτω τα αποτελέσματα μερικών ερευνών. Το Σεπτέμβριο του 2021 σε έρευνα της εταιρίας ΥouGov βρέθηκε πως ανάμεσα σε 13 δυτικές χώρες η Ελλάδα ήταν η χώρα με το υψηλότερο ποσοστό πολιτών που θεωρούσαν ως υψηλή προτεραιότητα της χώρας τη μείωση της μετανάστευσης (58% υψηλή και 23% μεσαία προτεραιότητα έναντι 44% και 25% της δεύτερης Γαλλίας). Επίσης το Φεβρουάριο του 2022 (ακριβώς πριν την έναρξη του πολέμου) σε έρευνα του ECFR (European Council of Foreign Relations) που δημοσιεύθηκε βρέθηκε πως μετά την Γαλλία και την Ουγγαρία, που θεωρούν το μεταναστευτικό πρώτη και κύρια απειλή για την Ευρώπη βρισκόταν η Ελλάδα στην οποία θεωρείται ως η δεύτερη σημαντικότερη απειλή για την Ευρώπη με 38% (μετά την οικονομική κρίση την οποία θεωρούσε μεγάλη απειλή το 46%). Επίσης, σύμφωνα με έρευνα της Διανέοσις (Φεβ 2022) 9% των Ελλήνων πολιτών θεωρεί το μεταναστευτικό ως πρώτη απειλή για τη χώρα (21,7% το 2019 – οι διακυμάνσεις στις οποίες αναφερθήκαμε). Ένα πρώτο συμπέρασμα από δυο έρευνες που διεξήχθησαν την ίδια περίοδο είναι πως οι Έλληνες πολίτες είναι πιθανό να θεωρούν πως άλλες χώρες της Ευρώπης απειλούνται περισσότερο από την Ελλάδα. Ότι δηλαδή είτε στην Ελλάδα είμαστε ακόμα καλά σε σχέση με άλλες χώρες στο θέμα αυτό, είτε έχουμε πιο σημαντικά προβλήματα από τα οποία απειλούμαστε – πχ δημογραφικό, ελληνοτουρκικά, οικονομία. Τον Ιούνιο του 2022 (όταν η ακρίβεια έχει αρχίσει να καλύπτει τα άλλα θέματα) για το μεταναστευτικό είχε μεγάλη ανησυχία το 12,7% των ψηφοφόρων ενώ για την εγκληματικότητα το 28,7% (Marc). Θα ήταν ενδιαφέρον να δούμε σε κάποια έρευνα το πόσοι και ποιοι ψηφοφόροι συνδέουν την εγκληματικότητα με το μεταναστευτικό για να βγάλουμε περαιτέρω συμπεράσματα (εάν δηλαδή και πόσοι ψηφοφόροι θεωρούν πως το μεταναστευτικό ευθύνεται για μέρος της εγκληματικότητας – άρα εάν η σημαντικότητά του ως θέμα αυξάνεται εμμέσως). Το μεταναστευτικό λοιπόν απασχολεί τους Έλληνες ψηφοφόρους, ή τουλάχιστον μια σημαντική μερίδα αυτών για να είμαι πιο ακριβής. Και φαίνεται πως οι Έλληνες είναι ανάμεσα στους Ευρωπαϊκούς λαούς που τους απασχολεί περισσότερο. Δεν είναι ένα αδιάφορο θέμα που το προσπερνάνε και δεν το συζητάνε, όπως δήλωσε ο υπουργός.

Όμως αυτό που πρέπει να ειπωθεί για να μην υπάρχουν παρεξηγήσεις είναι πως το μεταναστευτικό ως θέμα μόνο του δε μπορεί να επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό το εκλογικό αποτέλεσμα. Αυτό διότι θεωρείται το κυριότερο θέμα σε σημαντικότητα μόνο από το 3,3% των ψηφοφόρων (Opinion Poll, Φεβρουάριος 2022 – πριν την εκτίναξη της ακρίβειας). Δηλαδή το μεταναστευτικό μπορεί μεν να απασχολεί τους Έλληνες, δεν είναι όμως από τα θέματα με τα οποία πηγαίνει στην κάλπη ένας σημαντικός αριθμός ψηφοφόρων. Βέβαια, σε περίπτωση παρατεταμένης οικονομικής κρίσης με ψηφοφόρους να διακατέχονται από αρνητικά συναισθήματα μια έξαρση του μεταναστευτικού μπορεί να οδηγήσει αρκετούς ψηφοφόρους στο να το θεωρήσουν υπεύθυνο σε ένα βαθμό για την κρίση. Τότε, και μόνο τότε, το μεταναστευτικό θα παίξει σημαντικό ρόλο στο αποτέλεσμα των εκλογών σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα. Δεν απέχουμε ως χώρα πάρα πολύ από ένα τέτοιο σενάριο, αν και θεωρώ πως μπορεί να αποφευχθεί. Εάν ξεπεραστεί αυτό το σενάριο τότε το πρόβλημα θα πρέπει να λυθεί με πρωτοβουλίες κυβερνήσεων και Ευρωπαϊκής Ένωσης ή με μηδενισμό των ροών στην πηγή τους (πράγμα που δε φαίνεται στον ορίζοντα αφού αρκετές δυτικές κυβερνήσεις θεωρούν την παράνομη μετανάστευση λύση για το δημογραφικό). Εάν το θέμα δε λυθεί κινδυνεύουμε να οδηγηθούμε σε βάθος χρόνου σε ριζοσπαστικοποίηση ψηφοφόρων, ειδικά σε περιοχές με μεγάλα ποσοστά μεταναστών. Τότε το μεταναστευτικό όχι μόνο θα απασχολεί τους ψηφοφόρους αλλά θα είναι και βασικό κριτήριο ψήφου για αρκετούς εξ αυτών. Με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται πολιτικά και εκλογικά.

 

 

Facebook Comments

Τελευταία Νέα