ΑρχικήΕπικαιρότητα5 νέα μέτρα από αύριο υπό τον φόβο της Όμικρον

5 νέα μέτρα από αύριο υπό τον φόβο της Όμικρον

Nέα μέτρα ενόψει των εορτών, ανακοίνωσαν ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, εξαιτίας της επέλασης της μετάλλαξης Όμικρον.

Τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση:

Από αύριο στις 6 το πρωί έως τις 2 Ιανουαρίου:

  • Η μάσκα υποχρεωτική σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους (και διασκέδαση και γυμναστήρια).
  • Στα σούπερ μάρκετ και στα ΜΜΜ διπλή μάσκα ή μάσκα υψηλής προστασίας Ν95.
  • Απαγορεύονται οι δημόσιες εορταστικές συναθροίσεις των χριστουγέννων.
  • Οι επισκέπτες που έρχονται στην Ελλάδα, πέρα από το PCR κατά την είσοδο, θα κάνουν τεστ και τη 2η και τη 4η μέρα από την είσοδο στη χώρα.
  • Παραμένει ισχυρή σύσταση πριν από κάθε κοινωνική εκδήλωση να γίνεται τεστ.

Ερωτηθείς σχετικά, ο Θάνος Πλεύρης είπε ότι δεν είχε πάψει να ισχύει το πρόστιμο, αλλά λόγω των ημερών και για να μην μπερδεύεται ο κόσμος, αποφασίστηκε να ξαναγίνει υποχρεωτική η χρήση μάσκας παντού και πάντα και άρα θα “πέφτουν” πρόστιμα, όπου χρειάζεται.

Σε ερώτηση για την αλλαγή στα πρωτόκολλα λειτουργίας στα σχολεία, ο Θάνος Πλεύρης είπε ότι τα σχολεία δεν έχουν συμβάλει στη διασπορά και θα μείνουν ανοιχτά και η όποια αλλαγή υπάρξει στον τρόπο λειτουργίας τους, θα αποφασιστεί από την Επιτροπή στις 27 Δεκεμβρίου.

Έρχονται και άλλα νέα μέτρα

Στις 27 Δεκεμβρίου θα συνεδριάσει εκ νέου η επιτροπή για να συνεκτιμήσει τα μέτρα και αν χρειαστεί να εισηγηθεί μέτρα που θα ισχύσουν και πριν τις 3 Ιανουαρίου, πριν δηλαδή τη δεύτερη φάση των μέτρων.

«Δεν θα παραπέμπουν σε lockdown, θα αφορούν κυρίως στη διασκέδαση την ψυχαγωγία και την τηλεργασία» διευκρίνισε ο υπουργός Υγείας. «Σε καμία περίπτωση δεν μιλάμε για τα σχολεία», υπογράμμισε. «Με τα στοιχεία που έχουμε θεωρούμε ότι τα μέτρα είναι επαρκή αλλά σε κάθε περίπτωση θα επανεκτιμηθούν από την επιτροπή».

«Το πώς θα γιορταστούν τα Χριστούγεννα, θα είναι κριτήριο για τα μέτρα που θα πάρουμε μετά. Αν τα τηρήσουμε, δεν θα υπάρχει πρόβλημα», είπε ο Θάνος Πλεύρης υπογραμμίζοντας ότι «το επόμενο δεκαήμερο θα γίνουν όσοι έλεγχοι έγιναν μέσα σε ένα χρόνο».

«Θα κάνουμε ό,τι απαιτείται, χωρίς πανικό έτσι ώστε να αντιμετωπίσουμε την μετάλλαξη Όμικρον», είπε αρχικά ο Γιάννης Οικονόμου.

Σημείωσε πως τα όποια μέτρα και ο σχεδιασμός της κυβέρνησης δεν περιλαμβάνει lockdown αλλά αποτελούν αναγκαίες προσαρμογές στην υφιστάμενη κυβερνητική στρατηγική με στόχο την αντιμετώπιση της πανδημίας, όπως αυτή πλέον διαμορφώνεται.

Τις τελευταίες δυο μέρες παρατηρείται αύξηση των κρουσμάτων, είπε ο Θάνος Πλεύρης, σημειώνοντας ότι οι ειδικοί προσπαθούν να αποκωδικοποιήσουν. Καλύτερη εικόνα για τη μετάλλαξη Όμικρον θα υπάρξει σε 10 με 15 μέρες.

Όπως ανέφερε, άνω του 72% των πολιτών έχει κάνει την τρίτη δόση, ενώ γενικά ο εμβολιασμός είναι στο 80% στον ενήλικο πληθυσμό και στο 70% στο γενικό πληθυσμό.