ΑρχικήΕπικαιρότηταΑ. Μυστακίδης: Το who is who του «Βασιλιά του Χαλκού» που… απέκτησε...

Α. Μυστακίδης: Το who is who του «Βασιλιά του Χαλκού» που… απέκτησε μερίδιο στην Πειραιώς

Γεμάτος ενέργεια, χαρούμενος, γοητευτικός, αλλά, ταυτόχρονα απότομος και αδίστακτος διαπραγματευτής, εργασιομανής και με μία αδάμαστη όρεξη για πληροφορίες, σχετικά με το πώς και το γιατί «κινούνται» οι αγορές.

Έτσι περιγράφουν συνάδελφοι – νυν και πρώην – πελάτες και ανταγωνιστές τον Αριστοτέλη Μυστακίδη, ο οποίος είναι και επίσημα από χθες μέτοχος της Τράπεζας Πειραιώς, με ποσοστό συμμετοχής άνω του 5%.

Οι φίλοι τον αποκαλούν «Τέλη», ενώ τα media έσπευσαν να του προσδώσουν το προσωνύμιο «Βασιλιάς του Χαλκού». Αναμενόμενο θα έλεγε κάποιος, εάν αναλογιστούμε τα… χιλιόμετρα, που έχει διανύσει στην παγκόσμια αγορά εμπορευμάτων, σε συνδυασμό με την περιουσία του, η οποία υπολογίζεται σε λίγο πάνω από τα δύο δισ. ευρώ. Όπως και να έχει, ο 58χρονος σήμερα επιχειρηματίας, που κατάγεται από τη Θεσσαλονίκη, έχει επιλέξει να κινείται μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, επιλέγοντας μεθοδικά τα όποια επιχειρηματικά του βήματα. Όπως, άλλωστε, σπεύδουν να επισημάνουν πηγές, που γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα, το ενδιαφέρον του Μυστακίδη για την Πειραιώς «μετρά» πάνω από μία διετία.

Το LSE, η Glencore και τα Paradise Papers

 Γεννημένος το 1962 στη Ρώμη, όπου και εργαζόταν ο πατέρας του ως βιολόγος για τα Ηνωμένα Έθνη, μετακόμισε λίγα χρόνια αργότερα στη Βρετανία (εξ ου και η βρετανική υπηκοότητά του), για να παρακολουθήσει μαθήματα σε ένα οικοτροφείο στο Essex, πριν τελικά σπουδάσει στο London School of Economics (LSE).

Η προσωπικότητά του, σε συνδυασμό με τις γνώσεις του – μιλούσε έξι γλώσσες – τράβηξε την προσοχή στελεχών της Cargill, προσφέροντάς του εργασία στον κλάδο των έγχρωμων μετάλλων. Αποδεχόμενος την πρόταση, παρέμεινε στην αμερικανική εταιρεία για μία εξαετία, για να μεταπηδήσει – το 1993 – στην Marc Rich & Co. Πρόκειται για την εταιρεία, που μετά την εξαγορά της μετονομάστηκε σε Glencore και η οποία έμελε να αποτελέσει σταθμό στην καριέρα του. Χάρη σε αυτήν, άλλωστε, κατάφερε το 2011 και εφόσον είχε προηγηθεί η δημόσια εισαγωγής της να καταλάβει μία θέση μεταξύ των δισεκατομμυριούχων ανά τον κόσμο. «Ο Μυστακίδης παραιτήθηκε από το ρόλο του ως διευθυντής της Glencore στα τέλη του 2018, έχοντας υπηρετήσει στην εταιρεία για περισσότερες από δύο δεκαετίες», επισημαίνει σχετικό δημοσίευμα της «TheNationalHerald», κάνοντας έμμεση αναφορά στα γεγονότα του Κονγκό.

Πιο αναλυτικά, με βάση δημοσιεύματα της εποχής, ο Έλληνας επιχειρηματίας συμμετείχε στο διοικητικό συμβούλιο της Katanga Mining στο Κονγκό, η οποία ασχολείται με τις εξορύξεις χαλκού και ανήκει στην Glencore. Τον Νοέμβριο του 2017, ωστόσο, παραιτήθηκε από τη θέση, όπως και ακόμη δύο στελέχη. Αφορμή στάθηκε σωρεία αποκαλύψεων και παρατυπιών, με επίκεντρο την Katanga. «H ιστορία έχει ως εξής: Αφενός, υπήρξαν αποκαλύψεις από τα Paradise Papers ότι η Glencore είχε διασυνδέσεις με τον αμφιλεγόμενο επιχειρηματία διαμαντιών Νταν Γκέρτλερ. Η εταιρεία του δάνεισε 37 εκατ. δολάρια να της εξασφαλίσει συμβόλαιο με την κρατική εξορυκτική εταιρεία του Κονγκό Gecamines», ανέφερε ο Guardian και συνέχιζε: «Ο κ. Γκέρτλερ φέρεται να εμπλέκεται και σε υπόθεση δωροδοκίας του προέδρου της χώρας, με 16 εκατ. ευρώ για όπλα και με αντάλλαγμα το μονοπώλιο διαμαντιών. Στη συνέχεια, εσωτερικός έλεγχος στην Katanga έδειξε ότι το 2014 διόγκωσε τους αριθμούς για την παραγωγή χαλκού και δεν δημοσιοποίησε αμοιβές στελεχών της. Μετά η αρμόδια Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς του Οντάριο (Καναδάς) ξεκίνησε να διερευνά την ακρίβεια των λογιστικών στοιχείων της Katanga Mining, καθώς και την εταιρική διακυβέρνηση, τη συμπεριφορά διευθυντών και υψηλόβαθμων στελεχών. Επιπλέον, εξέτασε πληροφορίες, σχετικά με δωροδοκία και παραβίαση νόμων κατά της διαφθοράς».

Σύμφωνα με την «TheNationalHerald», το 2018 οι καναδικές αρχές επέβαλαν πρόστιμο και του απαγόρευσαν να υπηρετήσει ως διευθυντής λόγω παραβιάσεων συμμόρφωσης. «Αντικαταστάθηκε από έναν άλλο Έλληνα, τον Νίκο Παρασκευά», τονίζει και καταλήγει: «Η ‘λέσχη δισεκατομμυριούχων’ πίσω από τη Glencore θα αποκομίσει περισσότερα από 400 εκατομμύρια λίρες Αγγλίας σε μερίσματα. Ο Αριστοτέλης Μυστακίδης, που κατέχει το 3,36% των συνολικών μετοχών, θα λάβει 67,5 εκατομμύρια λίρες».

Οι βίλες σε Χαλκιδική και Λονδίνο

 «Διαμάντια» στην κτηματαγορά φαίνεται πως ψάχνει ο Έλληνας επιχειρηματίας, ο οποίος τα τελευταία χρόνια έχει διαθέσει… τρελά ποσά, για να αγοράσει ακίνητα σε Ελλάδα, αλλά και Λονδίνο.

Ειδικότερα, στην χώρα μας ο «Βασιλιάς του Χαλκού» απέκτησε έναντι 40 εκατ. ευρώ μία βίλα στο Πευκοχώρι Χαλκιδικής, η οποία, όπως λέγεται, αποτελεί το προσωπικό του ησυχαστήριο.

Όσον αφορά στο πολυτελές διαμέρισμα στην περιοχή Μπελγκράβια του Γουέστμινστερ, που ανήκε στους μεσίτες Κριστιάν και Νικ Κάντι, αυτό του κόστισε περίπου 64 εκατ. λίρες ή πάνω από 80 εκατ. ευρώ.