ΑρχικήΕπικαιρότηταΑΑΔΕ: «Δώρο» ο ΑΦΜ σε όλα τα παιδιά με τα πρώτα τους...

ΑΑΔΕ: «Δώρο» ο ΑΦΜ σε όλα τα παιδιά με τα πρώτα τους γενέθλια

Την αυτόματη απόδοση ΑΦΜ, σε κάθε μωρό που συμπληρώνει τον πρώτο χρόνο της ζωής του, σχεδιάζει να υλοποιήσει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), εντός του δεύτερου τριμήνου του έτους.

Με βάση τα στοιχεία των Δηλώσεων Φορολογίας Εισοδήματος και τα στοιχεία ΑΜΚΑ των γονέων, όπως επαληθεύονται από το Μητρώο Πολιτών, η ΑΑΔΕ θα εντοπίσει τους νεότερους φορολογούμενους και θα τους αποστείλει το ΑΦΜ. Και όλα αυτά, χωρίς καμία ενέργεια των γονέων.

Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας απόδοσης ΑΦΜ, για τα ανήλικα τέκνα που θα ταυτοποιούνται μέσα από την παραπάνω ψηφιακή διαδικασία, και οι δύο γονείς θα ενημερώνονται για το ΑΦΜ, που αποδόθηκε στο τέκνο, μέσω:

ηλεκτρονικής ειδοποίησης, στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που έχουν δηλώσει στην ψηφιακή πύλη myAADE, στη διαδρομή Μητρώο & Επικοινωνία/ Στοιχεία Επικοινωνίας
ανάρτησης, στην ψηφιακή πύλη myAADE, στη διαδρομή Μητρώο & Επικοινωνία/ Τα Μηνύματά μου.

Επιπλέον, τα στοιχεία του ΑΦΜ του ανηλίκου θα εμφανίζονται εφεξής ως «Σχετιζόμενος ΑΦΜ» στην εικόνα των σχέσεων φυσικού προσώπου των γονέων, στην ψηφιακή πύλη myAADE/ Μητρώο & Επικοινωνία/ Στοιχεία Φυσικού Προσώπου.

Με τη νέα διαδικασία, διευκολύνονται σημαντικά οι γονείς, καθώς δεν θα χρειάζεται εφεξής να υποβάλλουν αίτηση και να επισκέπτονται τη ΔΟΥ για να λάβουν ΑΦΜ τα ανήλικα παιδιά τους. Σύμφωνα με τον νόμο όλοι οι πολίτες πάνω από 18 ετών πρέπει να έχουν ΑΦΜ, άσχετα αν καταθέσουν δική τους φορολογική δήλωση ή αναγραφούν ως εξαρτώμενα μέλη στη δήλωση του γονέα που έχει τη γονική επιμέλεια (μαθητές, φοιτητές, στρατευμένοι).

6 ερωτήσεις και απαντήσεις για την αυτόματη απόδοση ΑΦΜ σε ανήλικα τέκνα

1. Αποδόθηκε αυτόματα ΑΦΜ στο παιδί μου και παρότι διαθέτει ταυτότητα, δεν είναι ενημερωμένο το πεδίο Αριθμού Δελτίου Ταυτότητας (ΑΔΤ). Τι πρέπει να κάνω;

Η αυτόματη ενημέρωση του Φορολογικού Μητρώου της ΑΑΔΕ με τον ΑΔΤ των ανήλικων τέκνων προβλέπεται να υλοποιηθεί κεντρικά από την ΑΑΔΕ σε επόμενο στάδιο, χωρίς να απαιτείται κάποια ενέργεια από εσάς. Σε περίπτωση που προκύψει ανάγκη έκδοσης Κλειδαρίθμου για το παιδί σας νωρίτερα, μπορείτε να ενημερώσετε το σχετικό πεδίο υποβάλλοντας αίτημα μέσω της ψηφιακής πύλης myAADE στην πλατφόρμα «Τα Αιτήματά μου» στη διαδρομή Νέο αίτημα/Φορολογία (ως εκπρόσωπος – ασκών τη γονική μέριμνα) / Θεματική Μητρώο / Διαδικασία Μεταβολής Στοιχείων Φυσικού Προσώπου.

2. Τι πρέπει να κάνω σε περίπτωση που αποδόθηκε αυτόματα νέος ΑΦΜ για το παιδί μου, το οποίο είχε ήδη ΑΦΜ;

Εάν δεν έχουμε ήδη επικοινωνήσει μαζί σας, μπορείτε να υποβάλετε αίτημα για απενεργοποίηση του νέου ΑΦΜ μέσω της ψηφιακής πύλης myAADE, στην πλατφόρμα «Τα Αιτήματά μου», στη διαδρομή Νέο αίτημα/Φορολογία (ως εκπρόσωπος – ασκών τη γονική μέριμνα)/Θεματική Μητρώο/Διαδικασία Απενεργοποίηση ΑΦΜ Επισημαίνεται πως στο αίτημα απενεργοποίησης, συμπληρώνετε για απενεργοποίηση τον τελευταίο ΑΦΜ και παραμένει σε ισχύ ο ΑΦΜ που έχετε ήδη εκδώσει για το παιδί σας.

3. Εάν το παιδί μου λάβει ΑΦΜ, πρέπει να λάβει οπωσδήποτε και κλειδάριθμο;

Α Η έκδοση Κλειδαρίθμου για το παιδί σας δεν είναι απαραίτητη μετά την αυτόματη απόδοση ΑΦΜ. Απαιτείται να εκδοθεί μόνον όταν προκύψει λόγος ενεργοποίησης των κωδικών του (όπως για την υποβολή φορολογικής δήλωσης στο όνομα του παιδιού σας).

4. Αποδόθηκε αυτόματα ΑΦΜ στο παιδί μου κι επιθυμώ να εκδοθεί και Κλειδάριθμος, αλλά δεν διαθέτει ταυτότητα. Τι πρέπει να κάνω για να βγάλω Κλειδάριθμο στο παιδί μου;

Για την έκδοση Κλειδαρίθμου, το ανήλικο τέκνο άνω των δώδεκα ετών είναι απαραίτητο να διαθέτει Αστυνομική Ταυτότητα. Επομένως, για να αποκτήσει Κλειδάριθμο, πρέπει:

να προηγηθεί η έκδοση της Αστυνομικής του Ταυτότητας
να δηλωθεί ο Αριθμός Δελτίου Ταυτότητας στο Φορολογικό Μητρώο της ΑΑΔΕ μέσω της ψηφιακής πύλης myAADE, στην πλατφόρμα «Τα Αιτήματά μου», στη διαδρομή Νέο αίτημα/Φορολογία (ως εκπρόσωπος – ασκών τη γονική μέριμνα)/Θεματική Μητρώο/Διαδικασία «Μεταβολές στοιχείων φυσικού προσώπου πλην δήλωσης θανάτου και κληρονόμων»
να υποβληθεί αίτημα για την έκδοση Κλειδαρίθμου, μέσω της ψηφιακής πύλης myAADE, στην εφαρμογή ΑΦΜ & Κλειδάριθμος, επιλέγοντας Εγγραφή. Η διαδικασία ολοκληρώνεται είτε μέσω βιντεοκλήσης με την υπηρεσία myAADElive είτε με αυτοπρόσωπη παρουσία στην αρμόδια ΔΟΥ, κατόπιν ραντεβού.

5. Αποδόθηκε αυτόματα ΑΦΜ στο παιδί μου και δεν έλαβα ειδοποίηση, ούτε έγινε η ενημέρωση στην εικόνα του Μητρώου μου στο MyAADE. Τι πρέπει να κάνω

Δεν απαιτείται από εσάς κάποια ενέργεια. Η διαδικασία ενημέρωσης του Μητρώου σας στο myAADE θα ολοκληρωθεί σε μεταγενέστερο χρόνο και θα ενημερωθείτε με μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από την ΑΑΔΕ.

6. Μετά την αυτόματη απόδοση ΑΦΜ στο παιδί μου, ενημερώθηκε η εικόνα του Μητρώου μου στην ψηφιακή πύλη myAADE ως προς τη σχέση μου μαζί του, όχι όμως και ως προς τη σχέση μου με το άλλο παιδί/τα άλλα παιδιά μου, που είχε/αν ήδη λάβει ΑΦΜ σε προγενέστερο χρόνο. Τι πρέπει να κάνω;

Η εικόνα του Μητρώου σας στο myAADE ως προς τη σχέση σας με το ανήλικο τέκνο σας ενημερώθηκε αποκλειστικά στο πλαίσιο της αυτόματης απόδοσης ΑΦΜ σε αυτό. Η διαδικασία ενημέρωσης του Μητρώου σας με τις σχέσεις των λοιπών παιδιών σας, εφόσον έχει δηλωθεί ορθά από εσάς ή/και τον έτερο γονέα στη σχετική δήλωση φορολογίας εισοδήματος, θα ολοκληρωθεί κεντρικά, σε μεταγενέστερο χρόνο, χωρίς να απαιτείται από εσάς, κάποια ενέργεια και θα ενημερωθείτε με μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από την ΑΑΔΕ.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ