ΑρχικήΕπικαιρότηταΑιφνιδιαστικός έλεγχος του Αρείου Πάγου στην ΕΥΠ για την υπόθεση των υποκλοπών

Αιφνιδιαστικός έλεγχος του Αρείου Πάγου στην ΕΥΠ για την υπόθεση των υποκλοπών

Ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Αχιλλέας Ζήσης πραγματοποίησε αιφνιδιαστικό έλεγχο στην ΕΥΠ για την υπόθεση των υποκλοπών.

Στο τέλος της περασμένης εβδομάδας, ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Αχιλλέας Ζήσης, που χειρίζεται την έρευνα για την υπόθεση των υποκλοπών, μετά τις καταγγελίες του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Νίκου Ανδρουλάκη και άλλων, πραγματοποίησε αιφνιδιαστικό έλεγχο στην Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (ΕΥΠ).

Ειδικότερα, ο Αχιλλέας Ζήσης, στον οποίο η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γεωργία Αδειλίνη έχει αναθέσει την υπόθεση των υποκλοπών, μετέβη στην ΕΥΠ μαζί με δύο ειδικούς πραγματογνώμονες, οι οποίοι ορίστηκαν από τον σχετικό κατάλογο του Πρωτοδικείου Αθηνών.

Ο έλεγχος πραγματοποιήθηκε στα αρχεία της ΕΥΠ προκειμένου να διαπιστωθεί, αν υπήρξε παρακολούθηση και από την ΕΥΠ των προσώπων εκείνων, που έλαβαν μήνυμα (sms) με στόχο να εγκατασταθεί στο κινητό τηλέφωνό τους για να τους παρακολουθεί το παράνομο λογισμικό predator.

Αν από τον αιφνιδιαστικό έλεγχο του κ. Ζήση, βρέθηκαν στοιχεία, κάτι που δεν έγινε γνωστό, τα οποία να επιβεβαιώνουν ότι όλοι που είναι στη «λίστα predator” ή «λίστα Μενουδάκου», όπως έχει επικρατήσει να λέγεται, είχαν παρακολούθηση και από την ΕΥΠ η έρευνα της υπόθεσης προσλαμβάνει νέα διάσταση.

Να σημειωθεί ότι ο κ. Ζήσης, μετέβη ο ίδιος στην ΕΥΠ, προκειμένου να διασταυρώσει τη εν λόγω λίστα, καθώς σε προγενέστερο στάδιο της έρευνας (όταν ήταν στα χέρια εισαγγελέων πρωτοδικών της Αθήνας) η όποια προσπάθεια είχε γίνει προς την ΑΔΑΕ, αλλά και προς το τριμελές όργανο που προβλέπεται από τον ισχύοντα νόμο δεν απέδωσε.

Όπως είναι γνωστό με τον νόμο 5002/2022 προβλέφθηκε, ότι η ΑΔΑΕ δεν έχει πλέον αρμοδιότητα να διαχειρίζεται αιτήματα πολιτών που ζητούν να πληροφορηθούν αν υπήρξε παρακολούθηση των τηλεφώνων τους για λόγους εθνικής ασφάλειας από την ΕΥΠ, ούτε μπορεί να απευθύνεται γι ‘αυτό στους τηλεφωνικούς παρόχους. Η αρμοδιότητα αυτή ανήκει πλέον στο τριμελές Όργανο που προβλέπει ο εν λόγω νόμος και συγκροτείται από δύο εισαγγελικούς λειτουργούς και τον πρόεδρο της ΑΔΑΕ.

Τέλος, να σημειωθεί ότι η έρευνα του κ. Ζήση είναι προς το τέλος της και πληροφορίες αναφέρουν ότι έχουν εξεταστεί ήδη δεκάδες μάρτυρες και έχουν απαντηθεί και αιτήματα δικαστικής συνδρομής που είχαν αποσταλεί σε διάφορες αλλοδαπές αρχές μεταξύ των οποίων και στις ΗΠΑ.