Αναποτελεσματική η χλωροκίνη – Απογοητευτική έρευνα με πολλούς θανάτους

25 mins read

Δεν έχει περάσει πολύς καιρός από τότε που -στην αναζήτηση ενός φαρμάκου- η χλωροκίνη, μία ουσία που περιέχεται σε σκεύασμα που συνταγογραφείται για ασθενείς με ελονοσία, παρουσιάστηκε ως το πλέον ελπιδοφόρο μονοπάτι για την εξεύρεση ενός φαρμάκου που θα «υψώσει ασπίδα» και θα αντιμετωπίσει τα συμπτώματα που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός.

Τα τελευταία 24ωρα, ο «μύθος» της χλωροκίνης, την οποία έσπευσε πρώτος απ’ όλους ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ να «προτείνει» ως φάρμακο, όχι απλώς καταρρέει, αλλά σύμφωνα με τα δείγματα που έχουν συγκεντρωθεί, προκαλεί περισσότερους θανάτους.

Σε πανεθνική μελέτη που διεξήχθη στις ΗΠΑ, οι θάνατοι ανάμεσα στους ασθενείς που τους χορηγήθηκε χλωροκίνη ήταν περισσότεροι έναντι των ασθενών που έλαβαν την τυπική ιατρική φροντίδα.

Η υδροξυχλωροκίνη αποδείχθηκε ότι δεν ήταν καλύτερη από την τυπική περίθαλψη σε περισσότερους από 300 άνδρες ασθενείς στα ιατρικά κέντρα Veterans Health Administration σε όλη την επικράτεια των ΗΠΑ, σύμφωνα με μια έκθεση του medRix.

Η μελέτη – υποστηριζόμενη από τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας και το Πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια – σηματοδότησε τη μεγαλύτερη του είδους της για το αμφιλεγόμενο φάρμακο, ωστόσο δεν έχει επανεξεταστεί από άλλους επιστήμονες.

Οι ερευνητές εξέτασαν τα ιατρικά αρχεία 368 βετεράνων με επιβεβαιωμένα κρούσματα COVID-19 που πέθαναν ή είχαν απολυθεί έως τις 11 Απριλίου.

Περίπου το 28% που έλαβαν υδροξυχλωροκίνη μαζί με τη συνήθη φροντίδα πέθανε, σε σύγκριση με μόνο το 11% εκείνων που έλαβαν μόνο τη συνήθη φροντίδα, ανέφεραν οι ερευνητές.

 

Επιπλέον, το 22% των ασθενών που έλαβαν συνδυασμό υδροξυχλωροκίνης και του αντιβακτηριακού φαρμάκου αζιθρομυκίνης πέθαναν επίσης, ανέφερε η έκθεση.

Η υδροξυχλωροκίνη επίσης δεν έκανε τίποτα για να κρατήσει τους ασθενείς μακριά από αναπνευστήρες, ανέφεραν οι ερευνητές.

«Συγκεκριμένα, η χρήση υδροξυχλωροκίνης με ή χωρίς συγχορήγηση αζιθρομυκίνης δεν βελτίωσε τη θνησιμότητα ούτε μείωσε την ανάγκη για μηχανικό αερισμό σε νοσοκομειακούς ασθενείς», αναφέρει η μελέτη.

«Αντίθετα, η χρήση υδροξυχλωροκίνης από μόνη της συσχετίστηκε με αυξημένο κίνδυνο θνησιμότητας σε σύγκριση με την τυπική φροντίδα μόνο», προσθέτει το κείμενο.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι δεν ήταν σαφές γιατί υπήρχε υψηλότερο ποσοστό θνησιμότητας μεταξύ εκείνων που έλαβαν το φάρμακο κατά της ελονοσίας, αλλά επεσήμαναν μια μικρή μελέτη της Βραζιλίας, βάσει της οποίας οι ασθενείς εμφάνισαν καρδιακά προβλήματα σε ένα παρόμοιο φάρμακο.

Στην Βραζιλία, μάλιστα, καταγράφηκαν 11 θάνατοι, οι οποίοι αποδόθηκαν στη στη χορήγηση χλωροκίνης, γεγονός που υποχρέωσε το υπουργείο Υγείας της χώρας να διακόψει τη χρήση του φαρμάκου κατά της ελονοσίας, για την ίαση της ασθένειας Covid-19.

Ωστόσο, η μελέτη σημείωσε επίσης ότι υπήρχαν περιορισμοί δεδομένου ότι επικεντρώθηκε μόνο στους άνδρες, οι περισσότεροι από τους οποίους ήταν έγχρωμοι.

Σε κάθε περίπτωση, οι ερευνητές προτρέπουν τους επαγγελματίες του ιατρικού τομέα να είναι προσεκτικοί όταν συνταγογραφούν υδροξυχλωροκίνη έως ότου υπάρχουν περισσότερες μελέτες.

«Μέχρι τότε, τα ευρήματα αυτής της αναδρομικής μελέτης καταδεικνύουν ότι χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στη χρήση υδροξυχλωροκίνης σε νοσοκομειακούς ασθενείς με COVID-19, ιδιαίτερα όταν δεν συνδυάζονται με αζιθρομυκίνη», ανέφεραν οι ερευνητές.

Οι κατευθυντήριες γραμμές θεραπείας του κορωνοϊού που εκδόθηκαν την Τρίτη από τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας των ΗΠΑ, ανέφεραν επίσης ότι δεν υπάρχουν αρκετά δεδομένα για να υποστηρίξουν τη σύσταση ορισμένων από τις πιο συζητημένες θεραπείες φαρμάκων, όπως η υδροξυχλωροκίνη και η χλωροκίνη.

«Εάν χρησιμοποιείται χλωροκίνη ή υδροξυχλωροκίνη, οι κλινικοί γιατροί θα πρέπει να παρακολουθούν τον ασθενή για ανεπιθύμητες ενέργειες», ανέφερε η έκθεση.

Facebook Comments