Ο Τραμπ «ανοίγει» τις ΗΠΑ από την 1η Μαΐου παρά το μαύρο ρεκόρ θανάτων

34 mins read

Το σχέδιό του για την επανεκκίνηση της οικονομίας των ΗΠΑ παρουσίασε ο Ντόναλντ Τραμπ.

Σήμερα το πρωί, λίγο πριν τις επίσημες ανακοινώσεις από τον Λευκό Οίκο, ανέφερε πως είναι στο χέρι των κυβερνητών το πως και πότε θα αρχίσουν την άρση των μέτρων, ώστε να μπορέσει ο κόσμος να μπει και πάλι στο καθημερινό του πρόγραμμα.

«Εσείς θα αποφασίσετε. Θα είμαστε στο πλευρό σας και θα κάνουμε τη χώρα να επαναλειτουργήσει ξανά. Ο κόσμος θέλει να επιστρέψει στις δουλειές του», φέρεται να είπε ο Τραμπ σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τους κυβερνήτες των 50 Πολιτειών, σύμφωνα με τους New York Times.

Τα τρία στάδια άρσης των μέτρων που ανακοινώνει ο Τραμπ

Λίγο αργότερα, από τον Λευκό Οίκο, επιβεβαίωσε την είδηση και έδωσε μία γενική οδηγία για όλες τις Πολιτείες στην οποία έχει δώσει τον τίτλο «Ανοίγοντας ξανά την Αμερική». Σύμφωνα με την οδηγία, η κάθε Πολιτεία θα αποφασίζει ανάλογα με την κατάσταση στην οποία βρίσκεται από την πανδημία του κορωνοϊού, καθώς λόγω της έκτασης της χώρας, τα δεδομένα από την μία Πολιτεία στην άλλη, είναι εντελώς διαφορετικά.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, οι Πολιτείες θα αποφασίσουν σε πρώτη φάση το πως θα αρθούν τα μέτρα σταδιακά, αλλά θα συνεχιστεί ο περιορισμός στις συγκεντρώσεις, καθώς δεν θα επιτρέπεται να βρίσκονται πάνω από 10 άτομα μαζί. Θα παραμείνει η προτροπή εργασίας από το σπίτι όσο είναι δυνατόν, ενώ τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά.

Οσον αφορά εστιατόρια, θέατρα, αθλητικές εγκαταστάσεις κ.α., θα επιτραπεί να επαναλειτουργήσουν, αλλά κάτω από αυστηρά πρωτόκολλα, όπως και τα γυμναστήρια, όπου θα πρέπει να υπάρχει μία ασφαλής απόσταση μεταξύ των επισκεπτών. Αντίθετα, τα μπαρ θα παραμείνουν κλειστά.

Στην δεύτερη φάση θα ανοίξουν ξανά τα σχολεία, αλλά θα συνεχιστούν οι συστάσεις για αποφυγή συγκεντρώσεων σε χώρους άνω των 50 ατόμων.

Στην τρίτη φάση, οι Πολιτείες που δεν θα έχουν κρούσματα πλέον, θα μπορούν να επιστρέψουν σταδιακά στην καθημερινότητά τους, με άνοιγμα των επιχειρήσεων, επισκέψεις στα νοσοκομεία, ενώ μεγάλες εγκαταστάσεις θα λειτουργούν κανονικά χωρίς πρωτόκολλα για αποστάσεις μεταξύ πολιτών, ενώ ακόμη θα ανοίξουν και τα μπαρ.

Ανά 14 ημέρες θα γίνεται επανέλεγχος της κατάστασης ώστε να αποφασίζουν οι κυβερνήτες αν πρέπει να προχωρήσουν στην επόμενη φάση ή να παραμείνουν στα υπάρχοντα μέτρα, ανάλογα με τους αριθμούς κρουσμάτων. Δεν δόθηκαν χρονοδιαγράμματα από τον Λευκό Οίκο.

Τραμπ: Στο χέρι σας να αρθούν τα μέτρα και πριν την 1η Μαΐου

Ο Τραμπ ήθελε μέχρι την 1η Μαΐου να αρθούν τα μέτρα και είπε πως 29 Πολιτείες είναι ήδη έτοιμες να προχωρήσουν σε άρση των μέτρων ίσως και πριν από την συγκεκριμένη ημερομηνία.

«Κάποιοι είστε έτοιμοι να ανοίξετε νωρίτερα τις Πολιτείες. Αν ακολουθήσετε τις οδηγίες μπορείτε να το κάνετε πριν την 1η Μαΐου. Αλλά μπορείτε να πάρετε και τον χρόνο σας», είπε στους κυβερνήτες, ενώ λίγο μετά, στην συνέντευξη Τύπου, επανέλαβε την δήλωση τονίζοντας πως:

«Κάποιοι κυβερνήτες είναι σε εξαιρετική κατάσταση. Εχουν κάνει καλή δουλειά και τους είπα πως μπορούν να προχωρήσουν σε άρση των μέτρων αν είναι έτοιμοι. Είμαστε ένα παζλ με 50 διαφορετικά κομμάτια και κάθε Πολιτεία είναι σε διαφορετική κατάσταση. Η Νέα Υόρκη περνά πολύ δύσκολες στιγμές για παράδειγμα. Αλλες Πολιτείες όχι».

Με τον Αμερικανό πρόεδρο να θέλει να ανοίξει και πάλι την χώρα όσο το δυνατόν πιο σύντομα, κάτι που πολλοί επιστήμονες και κυβερνήτες φοβούνται πως θα φέρει δεύτερο κύμα ασθενειών. Ο Τραμπ τονίζει καθημερινά πως τα τεστ φέρνουν αποτελέσματα, καθώς γίνονται δεκάδες χιλιάδες σε 24ωρη βάση.

«Το 30% των περιοχών μας δεν έχει κρούσματα την τελευταία εβδομάδα. Πρέπει να κρατήσουμε την υγεία των πολιτών, αλλά και αυτή της οικονομίας. Συνδέονται το ένα με το άλλο. Ο κόσμος θέλει να επιστρέψει στη δουλειά του. Κάνουμε εξαιρετική δουλειά. Πρέπει να επαναφέρουμε την οικονομία και γρήγορα», είπε μεταξύ άλλων στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου.

Από την πλευρά του ο Δρ. Αντονι Φαούτσι τόνισε πως πρόκειται για ένα «εξαιρετικό πρόγραμμα» και πως δεν αποκλείεται να υπάρχουν πισωγυρίσματα και να επιστρέψουν περιοχές σε έκτακτα μέτρα, ανάλογα με τα δεδομένα ανά περίοδο, καθώς θεωρεί δεδομένο πως ο κορωνοϊός «δεν πρόκειται να μας αφήσει σύντομα».

ΗΠΑ: Δραματικές ώρες με 4.491 θανάτους σε ένα 24ωρο

Η άρση των μέτρων και η επανεκκίνηση της οικονομίας στις ΗΠΑ, έρχεται ουσιαστικά σε αντίθεση με την εικόνα των θυμάτων στην χώρα.

Τα κρούσματα παραμένουν γύρω στις 27.000 σε καθημερινή βάση, αλλά έχουν μειωθεί οι περιπτώσεις που χρειάζονται νοσηλεία.

Ωστόσο, οι ΗΠΑ σημειώνουν το ένα θλιβερό ρεκόρ μετά το άλλο. Σύμφωνα με το πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς, τη Μεγάλη Πέμπτη ως τις 20:30 τοπική ώρα (ημερώματα Μεγάλης Παρασκευής στις 03:30 ώρα Ελλάδας) διαπιστώθηκαν 4.491 επιπλέον θάνατοι σε 24 ώρες.

Πρόκειται, μακράν, για τον πιο βαρύ απολογισμό που έχει καταγραφεί μέχρι σήμερα μέσα σε ένα 24ωρο, όμως μάλλον ο αριθμός αυτός συμπεριλαμβάνει περιπτώσεις θανάτων που «πιθανόν συνδέονται» με την ασθένεια COVID-19, αλλά δεν εντάσσονταν στον απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας μέχρι τώρα.

Παρόλα αυτά το μαύρο ρεκόρ των 2.000 θανάτων σε 24 ώρες είναι επιβεβαιωμένο, καθώς ως τα μεσάνυχτα (Ελλάδας), οι ΗΠΑ μετρούσαν άλλα 2.079 θύματα, με το σύνολο να φτάνει πλέον στις 34.522, ενώ τα κρούσματα ανέρχονται σε 675.000.

Facebook Comments

Τελευταία Νέα