Η κατάθεση της Ιωάννας είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς η κοπέλα για πρώτη φορά θα κληθεί στη διάρκεια της δημόσιας συνεδρίασης να περιγράψει την επίθεση που δέχθηκε με βιτριόλι στη Καλλιθέα, στις 20 Μαΐου του 2020, από μία άλλη γυναίκα.
Το χρονικό της επίθεσης
Όλα έχουν καταγραφεί από κάμερες. Οι στιγμές αλλοφροσύνης της Ιωάννας, που με αφόρητους πόνους, δευτερόλεπτα μετά την επίθεση, στην είσοδο των γραφείων που εργαζόταν στην Καλλιθέα, έτρεχε προς το φαρμακείο.
Είναι 10: 00 το πρωί της 20ης Μαΐου του 2020. Δύο γυναίκες στο φαρμακείο απέναντι από το γραφείο της, προσπάθησαν να της δώσουν τις πρώτες βοήθειες. Οι γιατροί κατορθώνουν να την σταθεροποιήσουν και να της σώσουν το μάτι. Όμως, έκτοτε, κάθε λεπτό, κάθε μέρα, όλη της η ζωή, είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με αφόρητους πόνους.
«Η κατάσταση της υγείας της Ιωάννας δεν είναι καλή, αντιλαμβάνεστε ότι δεν μπορεί να εκτεθεί στον ήλιο, λόγω των εγκαυμάτων, των εκτεταμένων εγκαυμάτων που έχει ακόμα, πράγμα που σημαίνει ότι όλο αυτό το διάστημα του καλοκαιριού, βρισκόταν σε μια άτυπη φυλακή εντός της οικίας της, δεν μπορούσε να κυκλοφορήσει, δεν μπορούσε να βγει έξω από τους αφόρητους πόνους που ένιωθε…», λέει ο κ. Λύτρας.
Την φροντίδα της ανέλαβε μια ομάδα γιατρών στο κέντρο εγκαυμάτων του Θριάσιου. Η Ιωάννα υποβάλλεται συνεχώς σε εγχειρήσεις, τη μία μετά την άλλη, ακολουθώντας πιστά τους ειδικούς, με θάρρος ζηλευτό και ασύλληπτη ψυχική δύναμη.
Ταξίδια στο εξωτερικό σε εξιδεικευμένα κέντρα αποκατάστασης και αστείρευτη υπομονή, όταν εξαιτίας του κοροναϊού, της ανακοινώθηκε ότι η θεραπεία της θα πρέπει να μετατεθεί μήνες αργότερα, καθώς τώρα προέχουν οι νοσούντες από την πανδημία.
Η κατηγορουμένη, στην αρχική της απολογία στον ανακριτή αμέσως μετά τη σύλληψή της, έναν μήνα σχεδόν μετά την πράξη της, είχε τηρήσει στάση σιωπής. Ωστόσο, ζήτησε να απολογηθεί συμπληρωματικά μερικούς μήνες αργότερα, ομολογώντας τελικά την πράξη της, αρνούμενη όμως την κατηγορία της απόπειρας ανθρωποκτονίας.