«Ανεμβολίαστε συμπολίτη, που ακόμα το σκέφτεσαι…»- Μήνυμα -γροθιά του μοριακού βιολόγου Γιάννη Πρασσά

40 mins read

Μια ακόμα έκκληση για εμβολιασμό προς τους ανεμβολίαστους κάνει μέσω των κοινωνικών μέσων δικτύωσης ο διδάκτωρ βιοχημείας και μοριακής βιολογίας στο νοσοκομείο Mount Sinai του Τορόντο, Γιάννης Πρασσάς. 

Περιγράφοντας γλαφυρά και απευθυνόμενος σε β’ ενικό πρόσωπο σε όποιον μεσήλικα είναι διαστικτικός ως προς τον εμβολιασμό αναφέρει: «Mε τα νέα υπερμεταδοτικά στελέχη είναι πλέον σίγουρο ότι δεν υπάρχει περίπτωση να του κρυφτείς. Θα είναι εκεί και θα σε περιμένει στο γραφείο, στο σούπερ μάρκετ, στο φαρμακείο, στην λαϊκή, στο γήπεδο, στην εκκλησία ή όταν θα σε επισκεφτούν σπίτι σου τα αδέρφια σου ή τα παιδιά σου. Ουδέν κρυπτόν υπό το δέλτα».

Ο ίδιος προσθέτει: «Είναι λογικό να φοβάσαι και να είσαι μπερδεμένος. Αλλά ήρθε η ώρα να εμπιστευτείς τους θεσμούς μας. Με τον άμεσο εμβολιασμό σου προστάτευσε τον εαυτό σου και γίνε μέρος της συλλογικής λύσης». 

Aναλυτικά η ανάρτησή του:

«Ανεμβολιαστε μεσήλικα (45-65) συμπολίτη που ακόμη το σκέφτεσαι να εμβολιαστείς.
Αν δεν σε εχει βρει ο ιός ήδη, είναι θέμα λίγου πλέον χρόνου να σε βρει. Ο ιος εχει γίνει πλέον εξαιρετικά μεταδοτικός και ξέρουμε ότι θα συνεχίσει να γυρνάει ανάμεσα μας για πολλά χρόνια. Ειδικά με τα νέα υπερμεταδοτικα στελέχη είναι πλέον σίγουρο ότι δεν υπάρχει περίπτωση να του κρυφτείς. Θα ειναι εκεί και θα σε περιμένει στο γραφείο, στο σούπερ μάρκετ, στο φαρμακείο, στην λαϊκή, στο γήπεδο, στην εκκλησία ή όταν θα σε επισκεφτούν σπίτι σου τα αδέρφια σου ή τα παιδιά σου. Ουδεν κρυπτόν υπο το δελτα.
Όταν σε συναντήσει ο ιός τότε θα πρέπει να γνωριζεις ότι θα πάρεις μαλλον το μεγαλύτερο ρίσκο να νοσήσεις πολύ επικινδυνα (και να πεθάνεις) σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη λοίμωξη ειχες ζήσει μέχρι σημερα στην ενήλικη ζωή σου. Ένα ρίσκο της τάξης πχ του 0.5% να καταλήξεις σε ΜΕΘ και να πεθάνεις μπορεί (εσφαλμένα) να σου ακούγεται μικρό σε πρώτη ανάγνωση αλλά στη πραγματικότητα είναι πολύ μεγάλο. Για να γίνει καλύτερα κατανοητό το νούμερο αυτό σκέψου ότι το ρίσκο να πεθάνεις αν πηδήξεις με αλεξίπτωτο από αεροπλάνο ειναι περίπου 1,000 φορές μικρότερο απο αυτό. Αλλά δεν θα πηδούσες από αεροπλάνο γιατί φοβάσαι να μην πεθάνεις, σωστά;
Μα ακόμη και αν δεν κάτσει το 0.5% και τελικά δεν πεθάνεις, θα πάρεις ένα πολλαπλάσιο ρίσκο (πχ της ταξης του 1-10%) να νοσήσεις μακροχρόνια με long covid και να ταλαιπωρηθείς για παρα πολύ καιρό μπλεκοντας ενιοτε σε ένα λαβύρινθο μακροχρόνιων παθησεων που θα υπονομεύσουν σοβαροτατα την ποιότητα της υπολοιπης ζωής σου και δεν θα σου επιτρέπουν για καιρό να επανέλθεις στη πρότερη κατάσταση υγείας σου.
Αν δεν θέλεις αυτό το αχρείαστο ρίσκο τότε πρέπει να πας να εμβολιαστείς *αμεσα*. Κάθε μέρα που αργείς παίζεις αχρείαστα μέ τη φωτιά. Από τη στιγμή που θα κανεις το πρώτο εμβόλιο θα πρέπει να περάσει περίπου ενάμιση μήνας μέχρι να αρθεί πληρως η προστασία σου από το εμβόλιο. Το εμβόλιο αυτό που θα κάνει είναι να μειώσει δραματικά (!!) τις πιθανότητες να νοσήσεις σοβαρά ή και να πεθάνεις από τον ιο όταν σε συναντήσει. Δεν θα εισαι 100% άτρωτος αλλά θα εισαι πολύ πολύ πολύ λιγότερο εκτεθειμένος ως προς την πιθανότητα βαριας νοσηλειας και
θανατου (από ολες τις γνωστες μεταλλαξεις).
Ακομη και εμβολιασμενος είναι πολύ πιθανό να τον κολλήσεις τον ιο. Αλλά *κατα πασα πιθανοτητα* δεν θα σε χτυπήσει άσχημα αν έχεις προλάβει να εμβολιαστείς έγκαιρα. Εμβολιασου άμεσα και κανε το χρόνο να κυλάει υπέρ σου.
«Και αν πάθω κάτι απο το εμβόλιο;». Μετά απο 3.5 δισεκατομμύρια (3,500,000,000) εμβολιασμους μπορούμε να πούμε με απόλυτη σιγουριά ότι η πιθανότητα να πάθεις κάτι απο το εμβόλιο είναι – ειδικά για σένα- ελαχιστοτατη σε σχέση με το μεγάλο ρίσκο που σου αναλογεί απο ενδεχόμενη φυσική νοσηση. Σε όλη την Αμερική (που καταγράφονται τα πάντα) όλοι οι θάνατοι που έχουν αποδειχθεί ότι προκληθηκαν από εμβόλιο δεν ξεπερνάνε τις λίγες δεκάδες (σε αντίθεση με τις δεκαδες χιλιάδες θανάτων ατομων της ηλικίας σου απο τον ιο).
«Και που ξέρω εγώ ότι δεν θα πάθω κανενα σοβαρό μακροχρόνιο πρόβλημα με το εμβόλιο;» Είμαστε ήδη 1.5 χρόνο μετά τους πρώτους εμβολιασμους (στις κλινικές δοκιμες). Ιστορικά ολα τα εμβόλια που αργότερα έδωσαν κάποια μακροχρόνια τοξικότητα είχαν δείξει κάτι ύποπτο στο τρίμηνο. Ως τώρα δεν εχούμε δει τίποτα τέτοιο. Αντιθετα ΞΕΡΟΥΜΕ ότι η φυσική νοσηση μπορεί να προκαλεσει μακροχρόνιες βλάβες σε σημαντικό αριθμό νοσουντων.
«Ναι, αλλα ο πνευματικός μου μου λέει αλλα». Αν χαλάσει το αυτοκίνητο σου το πηγαινεις στον πνευματικό σου να σου το φτιάξει; Όχι. Στον μηχανικό το πας. Αν αρρωστήσεις στον γιατρό δεν πας; Η πανδημία είναι μια υγειονομική κρίση. Να ακούς μόνο τις αρμόδιες επιστημονικές αρχές. Εσυ τις έχεις βάλει εκεί και είναι εκεί για να σε υπηρετούν και να σε προστατεύουν (οπως και όλα τα θεσμικά μας όργανα).
«Μα και κάποιοι ειδικοί λένε να μην εμβολιάστουμε». Ναι, δυστυχως υπαρχουν κάποιοι ´ειδικοί´ που πατανε λαϊκιστικά πάνω στο φόβο σου για να το παίξουν ρομπεν των δασών και να κερδίσουν δημοφιλία. Μην αφηνεις αυτες τις ελάχιστες σειρηνες να σε παρασύρουν. Αν τελικά νοσησεις σοβαρά κανεις από αυτους δεν θα στεναχωρηθεί ούτε θα έρθει να σου πει συγγνώμη. Και σκέψου και το άλλο. Η τεράστια πλειοψηφία (>
~99%) των γιατρών και επιστημόνων υγείας που αντιλαμβάνονται τα δεδομένα καλύτερα από τον καθένα έχει ήδη εμβολιαστει. Κάτι περισσότερο δεν ξέρουν αυτοί;
Και ένα τελευταίο αν μου επιτρέπεις. Είναι και ηθικό χρέος μας απέναντι στην επόμενη γενιά να εμβολιαστούμε άμεσα. Πρέπει να βάλεις έστω και τώρα την πλάτη που σου αναλογεί μήπως και καταφέρουμε συνολικά να γυρίσουμε σελίδα και να αποφύγουμε νεες σημαντικές συστημικές αναταράξεις που υπονομεύουν πρώτιστα το μέλλον των παιδιών μας (ειδικά στην Ελλάδα στην οποία το μελλον της επόμενης γενιάς έχει ηδη πρόσφατα υπονομευθεί από την κρίση χρέους προ δεκαετίας).
ΕΙναι λογικό να φοβάσαι και να είσαι μπερδεμενος. Αλλά ήρθε η ώρα να εμπιστευτεις τους θεσμούς μας. Με τον άμεσο εμβολιασμό σου προστάτευσε τον εαυτό σου και γίνε μέρος της συλλογικής λύσης.
PS. Ήρεμα τα νερά ακόμη στη Σιθωνια αλλά μαζεύονται σύννεφα».

Δείτε εδώ την ανάρτηση του κ.Πρασσά στο Facebook: 

Facebook Comments

Τελευταία Νέα