ΑρχικήΕπικαιρότηταΑνησυχία από τα πρώτα ευρήματα για τη μετάλλαξη Όμικρον - «Πολύ μεταδοτική...

Ανησυχία από τα πρώτα ευρήματα για τη μετάλλαξη Όμικρον – «Πολύ μεταδοτική και ανθεκτική»

Στο μικροσκόπιο των ειδικών παγκοσμίως βρίσκεται η μετάλλαξη Όμικρον, με τα πρώτα στοιχεία να δείχνουν ότι είναι πολύ μεταδοτική και ανθεκτική στα εμβόλια.

Η μετάλλαξη Όμικρον έχει 3 ως 6 φορές περισσότερες επαναλοιμώξεις σε σχέδη με τη μετάλλαξη Δέλτα όπως επισήμανε κατά την καθιερωμένη ενημέρωση του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό, η καθηγήτρια και πρόεδρος της επιτροπής εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου. Έτσι, οι επιστήμονες ανησυχούν για τους επόμενους μήνες όταν η παραλλαγή Όμικρον θα επικρατήσει της Δέλτα.

Ωστόσο, σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις από τα μέχρι τώρα κρούσματα που έχουν εντοπιστεί παγκοσμίως, οι ασθενείς από τη νέα παραλλαγή του κορωνοϊού έχουν πιο ήπια συμπτώματα.

Σύμφωνα με την Πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, η Μετάλλαξη Όμικρον παρεμβαίνει και παρακάμπτει τους μηχανισμούς της ανοσίας. Μάλιστα παρακάμπτει το ανοσιακό σύστημα και προκαλεί επανανόσηση σε άτομα που έχουν προσβληθεί στο παρελθόν από τον κορωνοϊό.

Όπως είπε η κ.Θεοδωρίδου, ο αριθμός επαναλοίμωξης είναι υπερτετραπλάσιος. Ιδιαίτερα μάλιστα μεγαλύτερο κίνδυνο έχουν όσοι είναι ανεμβολίαστοι καθώς είναι περισσότερο πιθανό να μολυνθούν.

“Είναι εξαιρετικά απίθανο οι μεταλλάξεις να ακυρώσουν τη αποτελεσματικότητα των εμβολίων αλλά απαιτούνται μελέτες” υπογράμμισε η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών

Υπάρχει, βέβαια, και ο «αστερίσκος», που έχει να κάνει με το ότι η νέα παραλλαγή του κορωνοϊού αποδεικνύεται υπερμεταδοτική και χρειάζεται ακόμη χρόνος ώστε οι ειδικοί να έχουν ασφαλή δεδομένα στα χέρια τους για το καινούριο αυτό στέλεχος του ιού.

Η κ. Θεοδωρίδου, κατά την ενημέρωση του υπουργείου Υγείας, επισήμανε ότι η μετάλλαξη Όμικρον θα επικρατήσει το επόμενο διάστημα.

Σύμφωνα με τα μαθηματικά μοντέλα, προβλέπεται ότι η Όμικρον θα επικρατήσει της Δέλτα, και τους επόμενους μήνες περισσότερα από τα μισά κρούσματα θα οφείλονται στην Όμικρον, η οποία φαίνεται ηπιότερη.

Μέχρι τώρα, ο ιός παρακάμπτει σε κάποιον βαθμό το ανοσιακό σύστημα και προκαλεί επαναλοιμώξεις. Αν επικεντρωθεί κανείς στο διάστημα που επικρατεί η μετάλλαξη Όμικρον στη νότια Αφρική, φαίνεται ότι ο αριθμός των επαναλοιμόξεων είναι τριπλάσιος έως και τετραπλάσιος. Τα εξουδετερωτικά αντισώματα δεν αδρανοποιούν τον ιό με την παραλλαγή.

Ωστόσο, όπως τόνισε, η θέση των ειδικών, μεταξύ των οποίων και του κ. Φάουτσι, υποστηρίζουν ότι οι μεταλλάξεις δεν ακυρώνουν την αποτελεσματικότητα των εμβολίων. Στο κλίμα αυτής της αβεβαιότητας αντιπαρατίθεται η αποτελεσματικότητα της τρίτης δόσης των εμβολίων που χορηγούνται.

Τι λέει η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα

Τα στοιχεία από τη Νότια Αφρική, εκεί όπου παρουσίασε έξαρση η μετάλλαξη Ομικρον, αναφέρουν πως μπορεί τα κρούσματα να αυξάνονται, με τους ειδικούς να μιλούν για υψηλή μεταδοτικότητα, ωστόσο η συντριπτική πλειονότητα τα ασθενών παρουσιάζει πολύ ήπια συμπτώματα.

Όπως μεταδίδουν μεγάλα διεθνή πρακτορεία, όπως το CNN και το Bloomberg, πολλοί ασθενείς μπήκαν στο νοσοκομείο για άλλους λόγους και μόνο μετά από τεστ βρέθηκε πως έχουν προσβληθεί από το στέλεχος Όμικρον. Μάλιστα, οι εν λόγω ασθενείς χρειάζονται λιγότερες ιατροφαρμακευτικές παρεμβάσεις και οι περισσότεροι δεν χρειάζονται χορήγηση οξυγόνου.

Ένα δεύτερο εύρημα της έρευνας που γίνεται στη Νότια Αφρική είναι πως ο ιός με την παραλλαγή Όμικρον δεν είναι άτρωτος απέναντι στα Τ-λεμφοκύτταρα. Ο λόγος για λεμφοκύτταρα που ενισχύονται σημαντικά με την τρίτη δόση του εμβολίου.

Σε κάθε περίπτωση, χρειάζονται πολλές μελέτες για να μπορέσει η επιστημονική κοινότητα να εξαγάγει ασφαλή συμπεράσματα για την παραλλαγή Όμικρον, με βάση τα παραπάνω στοιχεία όμως υπάρχει η ελπίδα ότι το τέλος του κορωνοϊού μπορεί να μην είναι τελικά μακριά.