Ανησυχία ειδικών για το άνοιγμα των σχολείων – Eξετάζονται κίνητρα εμβολιασμού για τους μαθητές

43 mins read

Ιδιαίτερα ανήσυχοι είναι πολλοί ειδικοί για το άνοιγμα των σχολείων τη Δευτέρα. Από την πλευρά της, η κυβέρνηση επιδιώκει να επιταχυνθεί άμεσα ο ρυθμός εμβολιασμών των μαθητών γυμνασίου και λυκείου η κυβέρνηση, εξετάζοντας ακόμη και κίνητρα για τα παιδιά 12 – 17 ετών που θα σπεύσουν να κάνουν το εμβόλιο.

Όπως είχε πράξει και για τους νέους άνω των 18 ετών – στους οποίους με την πρώτη δόση του εμβολίου δόθηκε το λεγόμενο «freedom pass» των 150 ευρώ για εξαργύρωση σε ταξίδια, διαμονή, διασκέδαση κ.α.. – έτσι και τώρα προωθείται αντίστοιχη πρωτοβουλία για τους εφήβους.

Αυτή τη φορά τα κίνητρα δεν αναμένεται να είναι οικονομικά, αλλά να έχουν ψυχαγωγικό ή εκπαιδευτικό χαρακτήρα και να είναι πιο συμβατά με την ηλικία και τα ενδιαφέροντα τους. Ένας τομέας που ενδιαφέρει τους εφήβους είναι η τεχνολογία και η επικοινωνία, και ειδικότερα για τα παιδιά άνω των 15 ετών (μαθητές Λυκείου) εξετάζεται η παροχή δωρεάν δεδομένων (gigabyte).

Σχετικές ανακοινώσεις μάλιστα αναμένεται να κάνει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της ΔΕΘ.

Επιπλέον σχεδιάζεται να επεκταθεί η επικοινωνιακή καμπάνια η οποία θα απευθύνεται στους γονείς και στους κηδεμόνες, προκειμένου να πειστούν να εμβολιάσουν τα ανήλικα παιδιά τους.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της κυβέρνησης μέχρι σήμερα το εμβόλιο έχουν κάνει 136.000 μαθητές γυμνασίου και λυκείου.

Συγκεκριμένα στις ηλικίες 12 – 14 ετών έχουν εμβολιαστεί μόλις 48.000 παιδιά σε σύνολο 378.000 και στις ηλικίες 15 – 17 έχουν εμβολιαστεί 88.000 σε σύνολο 348.000 παιδιών.

Εκτενή αναφορά στον ρόλο των σχολείων σε μια πιθανή συντριπτική αύξηση της επιδημίας, αν δεν τηρηθούν τα υγειονομικά πρωτόκολλα που έχουν οριστεί, έκαναν η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, Βάνα Παπαευαγγέλου και ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης στην χθερινή ενημέρωση.

Οι επιστήμονες υπογράμμισαν την αξία αφενός της συνεχούς επιδημιολογικής επιτήρησης του σχολικού περιβάλλοντος για την ομαλή διεξαγωγή της δια ζώσης εκπαίδευσης και αφετέρου του εμβολιασμού του πληθυσμού προκειμένου να προληφθεί ένα ενδεχόμενο νέας έξαρσης.

Άλλωστε, θεωρείται δεδομένη η αύξηση των κρουσμάτων στις σχολικές ηλικίες τις επόμενες εβδομάδες, η οποία, ωστόσο, δεν πρέπει να θορυβήσει γονείς και εκπαιδευτικούς, σύμφωνα με τους ειδικούς. Κι αυτό γιατί το συστηματικό testing των ανεμβολίαστων μαθητών και εκπαιδευτικών μέσω αυτοδιαγνωστικών (self) και rapid test αντίστοιχα αναμένεται να επιφέρει μείωση των κρουσμάτων στη σχολική κοινότητα μετά τις πρώτες εβδομάδες -εφόσον εφαρμόζεται σωστά.

Ήδη από τα τέλη Αυγούστου κυβέρνηση και ειδικοί φοβούμενοι την επιβάρυνση της επιδημιολογικής κατάστασης έχουν ανακοινώσει αυστηρά μέτρα για τους ανεμβολίαστους, τα οποία τίθενται σε ισχύ από την προσεχή Δευτέρα, τη μέρα δηλαδή που οι μαθητές θα ακούσουν και το πρώτο κουδούνι της χρονιάς. Στόχος του υπ. Παιδείας είναι η σχολική χρονιά να κυλήσει αποκλειστικά δια ζώσης.

Το πρωτόκολλο λειτουργίας των σχολείων φέτος προβλέπει συστηματικό έλεγχο (self test) όλων των ανεμβολίαστων παιδιών και εκπαιδευτικών δύο φορές την εβδομάδα. Με αυτό τον τρόπο θα υπάρχει συνεχής επιδημιολογική επιτήρηση στο σχολείο. Φυσικά, κάθε μέτρο ατομικής υγιεινής, όπως καλό πλύσιμο των χεριών, χρήση μάσκας και αποφυγή συνωστισμού εντός και εκτός αιθούσης, θα εξακολουθεί να ισχύει.

Πότε θα ληφθεί η απόφαση για υποχρεωτικότητα ή μη σε εκπαιδευτικούς;

Τα επιδημιολογικά δεδομένα που θα προκύψουν από τη Δευτέρα, οπότε και θα επανεκκινήσει η δια ζώσης διδασκαλία σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, θα είναι ο καταλύτης για το αν θα υπάρξει υποχρεωτικότητα εμβολιασμού σε δασκάλους και καθηγητές. Η όποια απόφαση αναμένεται να ληφθεί μετά τις 20 Σεπτεμβρίου.

Η κυβέρνηση δηλώνει αποφασισμένη να μην ξανακλείσουν φέτος τα σχολεία, καθώς σε αυτή την περίπτωση θα είναι η τρίτη χρονιά που θα διαταραχθεί η δια ζώσης εκπαιδευτική διαδικασία.

Τι ισχύει εάν εντοπιστεί επιβεβαιωμένο κρούσμα

Απομακρύνεται από το σχολείο και παραμένει σε απομόνωση για τουλάχιστον 10 ημέρες, απέχοντας από όλες τις εξωσχολικές δραστηριότητες καθώς και από κάθε άλλη μετακίνηση ή επαφή με άτομα εκτός του οικιακού περιβάλλοντος.

Επιστρέφει στη σχολική μονάδα μετά την παρέλευση τουλάχιστον 10 ημερών από την έναρξη των συμπτωμάτων, την πάροδο τριών 24ώρων από την πλήρη υποχώρηση του πυρετού (χωρίς τη λήψη αντιπυρετικών) και τη βελτίωση των άλλων συμπτωμάτων.

Για την επιστροφή στο σχολείο δεν είναι απαραίτητη η προσκόμιση ιατρικής βεβαίωσης.

Επιπλέον, για τις στενές επαφές προβλέπεται αυξημένος εργαστηριακός έλεγχος για διάστημα 7 ημερών, ως εξής:

Για ανεμβολίαστους μαθητές και εκπαιδευτικούς του τμήματος στο οποίο βρέθηκε κρούσμα:

  • 2 εργαστηριακά τεστ – rapid πέραν των προβλεπομένων
  • εάν οι ανεμβολίαστοι μαθητές κάθονταν δίπλα ή στο αμέσως εμπρός ή πίσω θρανίο από το κρούσμα, υποβάλλονται σε καθημερινά αυτοδιαγνωστικά τεστ – self (τις ημέρες που δεν κάνουν τα 2 εργαστηριακά).

Για εμβολιασμένους μαθητές και εκπαιδευτικούς του τμήματος στο οποίο βρέθηκε κρούσμα:

  • 2 αυτοδιαγνωστικά τεστ – self, ανεξαρτήτως της θέσης στην οποία κάθονται.
  • Όλοι οι ανωτέρω επιβεβαιωτικοί έλεγχοι παρέχονται δωρεάν στα Σταθερά Σημεία Επιβεβαιωτικού Ελέγχου του ΕΟΔΥ. Στόχος των πολύ αυξημένων ελέγχων είναι η διασφάλιση της διά ζώσης λειτουργίας των σχολείων μας.

Το πρωτόκολλο «Αρχές Διαχείρισης Ύποπτων ή Επιβεβαιωμένων Περιστατικών Λοίμωξης COVID-19 σε σχολικές μονάδες» του ΕΟΔΥ θα περιλαμβάνει περαιτέρω αναλυτική περιγραφή του ορισμού «στενής επαφής» και οδηγίες διαχείρισης των κρουσμάτων.

Πότε θα μπαίνει «λουκέτο» σε τμήματα

Ένα σχολικό τμήμα θα αναστέλλει τη διά ζώσης λειτουργία του και η διδασκαλία θα γίνεται μέσω τηλεκπαίδευσης όταν σε αυτό εντοπιστούν επιβεβαιωμένα κρούσματα COVID-19 στο 50%+1 μαθητές του.

Σε κάθε σχολική μονάδα ορίζεται από τον Σύλλογο Διδασκόντων υπεύθυνος διαχείρισης COVID-19 και ο αναπληρωτής του, με αρμοδιότητες, μεταξύ άλλων, να ενημερώνει και να εκπαιδεύει το προσωπικό σχετικά με την έγκαιρη αναγνώριση και τη διαχείριση υπόπτων κρουσμάτων λοίμωξης COVID-19 και να επικοινωνεί με τις οικογένειες των μαθητών και τους αρμόδιους φορείς και υπηρεσίες όπως ο ΕΟΔΥ.

Το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής απέστειλε οδηγίες προς τους εκπαιδευτικούς σχετικά με τον οδικό χάρτη της νέας σχολικής χρονιάς, οδηγίες για τη διαχείριση της ύλης, τις απαραίτητες επαναλήψεις, την ψυχοσυναισθηματική υποστήριξη των μαθητών και άλλες κατευθυντήριες γραμμές.

Facebook Comments