ΑρχικήΕπικαιρότηταAνησυχία για την επέλαση της Όμικρον ενόψει Χριστουγέννων - Ξεκινούν οι εμβολιασμοί...

Aνησυχία για την επέλαση της Όμικρον ενόψει Χριστουγέννων – Ξεκινούν οι εμβολιασμοί παιδιών 5-11 ετών

Μεγάλη είναι η ανησυχία σε κυβέρνηση και επιστήμονες, στην τελική ευθεία για τα Χριστούγεννα, για το ενδεχόμενο οι γιορτές να οδηγήσουν σε ένα νέο κύμα της πανδημίας του κορωνοϊού, το πέμπτο στη σειρά, μετά την εμφάνιση της μετάλλαξης «Όμικρον».

Το βλέμμα στραμμένο στη μετάλλαξη “Όμικρον” και στους «σκληρούς» δείκτες της πανδημίας, ειδικά των θανάτων που χτες έφτασαν τους 130. Η εκτίμηση είναι ο αριθμός των διασωληνωμένων και των συμπολιτών μας που χάνουν την μάχη με τον κορωνοϊό.

Από τα Χριστούγεννα και μετά θα καταγράψουν καθοδική πορεία. Ωστόσο, η μετάλλαξη «Όμικρον» είναι ο νέος «εφιάλτης» που απλώνεται στην Ευρώπη και αναμένεται να κυριαρχήσει το επόμενο διάστημα, κάτι που θέτει την κυβέρνηση υπ’ ατμόν για όποια πρωτοβουλία χρειαστεί.

Ο κίνδυνος για νέα υπερ – παραλλαγή

Ο Πολ Μπάρτον, επικεφαλής γιατρός της Moderna, προειδοποίησε χθες Τρίτη, ότι ο μεγάλος αριθμός κρουσμάτων της νέας παραλλαγής σε συνδυασμό με την ήδη υπάρχουσα Δέλτα αυξάνουν τον κίνδυνο για μια νέα υπερ – παραλλαγή.

Ένα τέτοιο ενδεχόμενο εάν και σπάνιο, μπορεί να συμβεί όταν τα δύο στελέχη μολύνουν κάποιον ταυτόχρονα. Οι λοιμώξεις που προκαλεί ο SARS-CoV-2 συνήθως περιλαμβάνουν μόνον ένα μεταλλαγμένο στέλεχος, αλλά σε σπάνιες περιπτώσεις δύο -πιθανώς από διαφορετικές πηγές- μπορούν να μολύνουν ένα άτομο ταυτόχρονα.

Εάν αυτά μολύνουν επίσης το ίδιο κύτταρο, τότε μπορεί να είναι σε θέση να ανταλλάξουν DNA και να δημιουργήσουν μια νέα έκδοση του ιού. Ο Μπάρτον είπε στην Επιτροπή Επιστήμης και Τεχνολογίας ότι θα ήταν «σίγουρα» δυνατό να ανταλλάξουν γονίδια και να ενεργοποιήσουν μιαν ακόμη πιο επικίνδυνη παραλλαγή.

Έτσι, «για να μη συμβούν όλα αυτά θα πρέπει να εμβολιαστεί ο παγκόσμιος πληθυσμός» τονίζουν οι ειδικοί.

Ξεκινούν σήμερα οι εμβολιασμοί παιδιών 5-11 ετών

Ξεκινούν οι εμβολιασμοί παιδιών ηλικίας 5-11 ετών, καθώς η χώρα μας παρέλαβε τις πρώτες 60.000 δόσεις παιδικών εμβολίων για τον κορονοϊό των εταιρειών Pfizer/BioNTec. Ήδη, από τις 10 Δεκεμβρίου, χιλιάδες γονείς επισκέπτονται την πλατφόρμα emvolio.gov.gr και κλείνουν ραντεβού εμβολιασμού κατά της Covid-19 για τα παιδιά τους και μέχρι χθες το απόγευμα αυτά ανερχόταν σε 31.000.

Το εμβόλιο που γίνεται στα παιδιά, περιέχει το 1/3 του αντιγόνου της δόσης των ενηλίκων και το σχήμα που εφαρμόζεται είναι δύο δόσεων με μεσοδιάστημα 21 ημέρες. Στην την περίπτωση, δε, που ένα παιδί έχει νοσήσει, το εμβόλιο χορηγείται μετά από τρεις μήνες.

Όσον αφορά τις ανεπιθύμητες ενέργειες, όπως φαίνεται μετά από τη χορήγηση 11 εκατ. δόσεων παγκοσμίως, είναι ανάλογες των συνήθων εμβολίων. Δηλαδή, λίγος πυρετός ή τοπική αντίδραση στο σημείο της ένεσης.

Εμβολιαστικά κέντρα σε 75 περιοχές

Οι εμβολιασμοί πραγματοποιούνται σε δομές της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας και σε Νοσοκομεία και σε πρώτη φάση θα υπάρξουν εμβολιαστικά κέντρα για τα παιδιατρικά εμβόλια σε 75 περιοχές της Ελλάδος. Σταδιακά θα προστίθενται και περισσότερα εμβολιαστικά κέντρα και Κέντρα Υγείας.

Στην Αττική οι εμβολιασμοί θα πραγματοποιούνται σε 5 εμβολιαστικά σημεία: στο Παίδων Αγία Σοφία, στο Παίδων Πεντέλης, στο Ασκληπιείο Βούλας, στο Κέντρο Υγείας Αγίας Σοφίας στον Πειραιά και στο Κέντρο Υγείας Περιστερίου.

Επίσης, στα νησιά και στις απομακρυσμένες περιοχές θα εφαρμοστούν «καταδρομικοί εμβολιασμοί», όπως έγινε με την πρώτη και τη δεύτερη δόση.

Σημειώνεται ότι η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών έχει γνωμοδοτήσει θετικά και ομόφωνα για τον εμβολιασμό των παιδιών αυτής της ηλικιακής ομάδας.

Η σύσταση διαμορφώθηκε στηριζόμενη στο ότι τα εμβόλια θα προσφέρουν στην προστασία των ίδιων των παιδιών, ενώ παράλληλα θα τα βοηθήσουν ανεμπόδιστα να παρακολουθήσουν την εκπαίδευση και όλες τις δραστηριότητες στην κοινότητα.

Επιπλέον, ο εμβολιασμός των παιδιών 5-11 ετών θα μειώσει και τη διασπορά του ιού στο περιβάλλον, προστατεύοντας έτσι έμμεσα και τα ευάλωτα άτομα που βρίσκονται γύρω τους, ενώ η αύξηση του αριθμού των εμβολιαζομένων συντελεί σημαντικά στη μείωση των μεταλλάξεων του ιού. Οι επιστήμονες τονίζουν ότι ο χειμώνας είναι η χειρότερη εποχή για τη διάδοση του ιού, γι’ αυτό οι γονείς «δεν πρέπει να καθυστερήσουν την ανοσοποίηση των παιδιών τους».