Συναγερμός επικρατεί σε ειδικούς και κυβέρνηση για τη μεγάλη διασπορά του κορωνοϊού και τα απανωτά «μαύρα» ρεκόρ στα κρούσματα.
Tα επιδημιολογικά στοιχεία προμηνύουν δύσκολες ημέρες με τα στοιχεία, που ανακοινώνει καθημερινά ο ΕΟΔΥ να τρομάζουν. Χθες, ανακοίνωσε 6.808 μολύνσεις, 441 διασωληνωμένους και 42 θανάτους.
Κυβέρνηση και ειδικοί, φοβούνται για τον αντίκτυπο στο σύστημα υγείας -που ήδη πιέζεται, τονίζοντας για πολλοστή φορά την σημασία του εμβολιασμού.
«Όσο πιο πολλά είναι τα κρούσματα τόσο πιο δύσκολη θα είναι η νοσηλεία τους, καθώς κανένα σύστημα διεθνώς δεν έχει ανεξάντλητες δυνατότητες» τόνισε η αναπληρώτρια υπουργός υγείας Μίνα Γκάγκα, σημειώνοντας ότι στις κόκκινες περιοχές, η αύξηση των μολύνσεων φτάνει το 500%.
Κάτι που κρούει πολλαπλά καμπανάκια κινδύνου, την ώρα που ολοένα και περισσότερες περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη ανεβαίνουν στο επίπεδο του πολύ αυξημένου κίνδυνου. Στο κόκκινο βρίσκονται πλέον Ροδόπη, Κοζάνη, Φθιώτιδα και Δυτική Αττική.
Η αναπληρώτρια υπουργός ανέφερε ότι στην 3η ΥΠΕ, σε ΜΕΘ νοσηλεύονται 92 ασθενείς και το 93% είναι ανεμβολίαστοι. Σε θαλάμους με υψηλή ροή οξυγόνου νοσηλεύονται 30 ασθενείς με την πλειοψηφία τους να είναι ανεμβολίαστοι, 432 ασθενείς σε κοινούς θαλάμους με το 77% να είναι ανεμβολίαστοι.
Στην 4η ΥΠΕ, νοσηλεύονται σε ΜΕΘ 67 ασθενείς, το 91% ανεμβολίαστοι και σε κοινούς θαλάμους 405 ασθενείς, το 73% ανεμβολίαστοι.
Στην 5η ΥΠΕ, το 69% των ασθενών σε κοινούς θαλάμους είναι ανεμβολίαστοι. «Κανείς διασωληνωμένος σε ράντσο», δήλωσε η υπουργός, τονίζοντας όμως πως κανένα σύστημα υγείας δεν είναι ανεξάντλητο.
Οπως δείχνει και ο επιδημιολογικός χάρτης, από τις 50 περιφερειακές ενότητες σε όλη τη χώρα οι 27 βρίσκονται στο «κόκκινο» επίπεδο, δηλαδή σχεδόν ολόκληρη η Βόρεια Ελλάδα, με μόνη εξαίρεση τη Φλώρινα που βρίσκεται στο «πορτοκαλί» και από αυτές οι 17 είναι οι πιο επιβαρυμένες και βρίσκονται σε «βαθύ κόκκινο».
Οι έκτακτες συνθήκες οδηγούν σε έκτακτες λύσεις. Όπως φάνηκε και στο θέμα της εκκλησίας, η δυναμική της πανδημίας είναι ο οδηγός για αναπροσαρμογή των αποφάσεων, όπου και όταν απαιτείται.
Η αντίστροφη μέτρηση έχει ξεκινήσει για την εφαρμογή των νέων μέτρων περιορισμού της έξαρσης της πανδημίας, αρχής γενομένης από αύριο, Σάββατο 6 Νοεμβρίου και υπ’ ατμόν βρίσκονται τις τελευταίες ώρες επιχειρήσεις, δημόσιοι φορείς και ελεγκτικοί μηχανισμοί, προκειμένου να προετοιμαστούν όσο το δυνατόν καλύτερα για την εφαρμογή των υγειονομικών περιορισμών.
Σαφάρι ελέγχων
Ήδη, το επιχειρησιακό σχέδιο που έχουν εκπονήσει κυβερνητικά στελέχη προβλέπει μπαράζ ελέγχων, τους οποίους θα πραγματοποιούν 8.000 αστυνομικοί με 1.900 συνεργεία των 10-15 ατόμων σε όλη τη χώρα, όπως και 400 στελέχη της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, αλλά και στελέχη της ΔΙΜΕΑ του Υπουργείου Ανάπτυξης.
Για λόγους διαφάνειας, τα κλιμάκια της ΕΛ.ΑΣ θα δρουν σε διαφορετικές περιοχές, από αυτές που υπηρετούν κανονικά τα μέλη τους, ενώ οι έλεγχοι θα διενεργούνται αιφνιδιαστικά και ταχύτατα, προκειμένου να διαπιστωθεί ο πραγματικός αριθμός τυχόν παραβάσεων.
Στα «όπλα» που φέρει η φαρέτρα των ελεγκτικών κλιμακίων είναι τα διπλασιασμένα πλέον πρόστιμα, που ανέρχονται σε 5.000 ευρώ, μαζί με αναστολή λειτουργίας της επιχείρησης για 15 ημέρες, σε περίπτωση που διαπιστωθεί παρέκκλιση από τα μέτρα. Επιπλέον, οι επιχειρήσεις που δεν συμμορφωθούν με τους νέους υγειονομικούς περιορισμούς, θα εγγράφονται στην «μαύρη λίστα», δηλαδή ψηφιακή πλατφόρμα του Υπουργείου Ανάπτυξης, προκειμένου να ενημερώνονται σχετικά οι πολίτες.
Την επίσκεψη των ελεγκτικών μηχανισμών θα δεχθούν πρώτα οι υπότροπες επιχειρήσεις, ενώ οι έλεγχοι στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου θα επεκταθούν σε σημεία μαζικού ενδιαφέροντος, όπως:
· χώρους νυχτερινής διασκέδασης
·χώρους εστίασης (μπαρ, εστιατόρια) ιδίως με εξωτερικούς χώρους
·μεγάλα εμπορικά κέντρα
·σούπερ μάρκετ
·λιανεμπόριο
Σε επόμενο στάδιο, οι έλεγχοι θα συνεχιστούν σε δημόσιες υπηρεσίες, τράπεζες και κομμωτήρια.