ΑρχικήΕπικαιρότηταΟι Μητροπολίτες που τολμούν, εκεί που η κυβέρνηση δίστασε - Τα παραδείγματα...

Οι Μητροπολίτες που τολμούν, εκεί που η κυβέρνηση δίστασε – Τα παραδείγματα των Δωδώνης και Μυτιλήνης

Tελεσίγραφο στους ανεμβολίαστους ιερείς τους θέτουν οι Μητροπολίτες Δωδώνης, Χρυσόστομος και Μυτιλήνης, Ιάκωβος.

Οι Μητροπολίτες δίνουν την επιλογή στους ιερείς του ή εμβολιάζονται ή μπαίνουν σε αργία άνευ αποδοχών, δίνοντας στους ανεμβολίαστους ιερείς περιθώριο κάποιων ημερών για να επιλέξουν τι θα κάνουν.

«Πρέπει να υπάρξει απαγορευτικό εισόδου στους ναούς, στους πιστούς που δεν έχουν κάνει το εμβόλιο, αλλά θα πρέπει να ξεκινήσουμε από τους παπάδες.»

Ο Μητροπολίτης Δωδώνης, μετά και τις αντιδράσεις που έχει ξεσηκώσει η απόφαση της κυβέρνησης να εξαιρεθούν οι εκκλησίες από την υποχρεωτική διενέργεια rapid tests για τους πιστούς, επισημαίνει ότι «πρέπει να υπάρξει απαγορευτικό εισόδους στους ναούς, στους πιστούς που δεν έχουν κάνει το εμβόλιο, αλλά θα πρέπει να ξεκινήσουμε από τους παπάδες. Θα πρέπει με μια απόφαση, δυο γραμμών, να προβλέπεται ότι όποιος μισθοδοτείται καθ’ οιονδήποτε τρόπο από το κράτος θα είναι υποχρεωμένος να εμβολιαστεί. Εάν δεν το κάνει να του κόψουν τον μισθό».

Όπως είπε ο Μητροπολίτης Δωδώνης, Χρυσόστομος, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8, πρέπει να υποχρεωθούν να κάνουν το εμβόλιο «εκείνοι που ανοήτως διακηρύσσουν βλακώδεις διακηρύξεις».

Ο ίδιος ξεκαθάρισε πως όταν ο ιερέας και ο πιστός δεν πειθαρχεί στις αποφάσεις της Εκκλησίας, τότε «θέτει μόνος του τον εαυτό του εκτός εκκλησίας».

Ο Μητροπολίτης Δωδώνης εκτίμησε ότι δεν είναι πολλοί οι ιερείς που παροτρύνουν τον κόσμο να μην εμβολιάζεται, αλλά είναι αρκετοί. «Είναι χαλασμένοι στο μυαλό οι άνθρωποι αυτοί, έχει χαλάσει η βαλβίδα» ανέφερε.

«Δεν είναι αρκετό το rapid test για την είσοδο των πιστών στους ιερούς ναούς»

Ερωτηθείς για το εάν θα μπορούσαν οι πιστοί να δείχνουν τουλάχιστον βεβαίωση αρνητικού rapid test για την είσοδο τους Ιερούς Ναούς, ο κ. Χρυσόστομος είπε ότι δεν είναι αρκετό αυτό. “Αν για παράδειγμα τη Μεγάλη Εβδομάδα μπαίνεις πρωί-βράδυ στην εκκλησία, είναι δυνατόν να κάνεις αυτή τη δουλειά;”, αναρωτήθηκε, ενώ εξέφρασε επιφυλάξεις για το εάν θα τηρηθεί το συγκεκριμένο μέτρο και για την είσοδο στα καταστήματα.

Η επιστολή του Μητροπολίτη Μυτιλήνης

Ο Μητροπολίτης Μυτιλήνης κ. Ιάκωβος τους καλεί με επιστολή, να εμβολιασθούν εντός μιας εβδομάδας, ειδάλλως, όπως αναφέρεται, θα μπουν σε αργία άνευ αποδοχών.

«Εντελόμεθα όπως εντός μιας Εβδομάδας προβήτε εις τον εμβολιασμόν κατά του κορωνοϊού ειδ’ άλλως θα σας επιβληθεί αργία άνευ\αποδοχών μέχρις ότου εμβολιαστείτε», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Μητροπολίτης Μυτιλήνης στην επιστολή του.

mitro09

Από το σύνολο των 76 ιερέων της Μητρόπολης, οι 35 δεν είναι έως στιγμής εμβολιασμένοι, βάζοντας σε κίνδυνο την δημόσια υγεία.

Το νησί έχει ήδη επιβαρυμένο επιδημιολογικό φορτίο καθώς μετρά περισσότερα από 80 κρούσματα κορωνοιού ενώ η κατάσταση επιβαρύνθηκε με τις τοπικές παρελάσεις και σύμφωνα με πληροφορίες με τον εορτασμό του Αγίου Δημητρίου, στον οποίο συμμετείχε πλήθος κόσμου.

Τι ισχύει για τις εκκλησίες 

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, το απόγευμα της Τρίτης (02.11.2021), όλοι οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι, συμπεριλαμβανομένων αυτών στους χώρους λατρείας, θα είναι υποχρεωμένοι από το ερχόμενο Σάββατο (06.11.2021) να κάνουν δύο rapid ή μοριακά τεστ την εβδομάδα. Το μέτρο δεν ισχύει, όταν οι πολίτες εκτελούν τα θρησκευτικά τους καθήκοντα.

Υπενθυμίζεται ότι από τις 25 Οκτωβρίου, στους ναούς επιτρέπεται 1 άτομο ανά 2 τ.μ.