ΑρχικήΕπικαιρότητα«Πονοκέφαλος» τα νέα μέτρα για τους ανεμβολίαστους - Τρίτη δόση για τους...

«Πονοκέφαλος» τα νέα μέτρα για τους ανεμβολίαστους – Τρίτη δόση για τους εμβολιασμένους από την Παρασκευή

Μετά από πολύωρες συσκέψεις, τόσο στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον Πρωθυπουργό, όσο και στην Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων, υιοθετήθηκαν από την κυβέρνηση τα νέα μέτρα για τους ανεμβολίαστους σε όλη τη χώρα, και όχι μόνο σε “κόκκινες” περιοχές, με ισχύ από το ερχόμενο Σάββατο.

Ο Νοέμβριος προμηνύεται δύσκολος μήνας για την διαχείριση της πανδημίας, καθώς η πορεία της παρουσιάζει αυξητική τάση και οι επιστήμονες μιλούν για την ανάγκη λήψης επιπλέον μέτρων ιδίως στο βόρειο τμήμα της χώρας που συνορεύει με τα Βαλκάνια.

Όπως ανακοίνωσε, χθες, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, οι ανεμβολίαστοι θα χρειάζονται rapid test σχεδόν παντού, εκτός από τα σούπερ μάρκετ, τα φαρμακεία, αλλά και τις εκκλησίες. 

Όλοι οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα αλλά και στις εκκλησίες, θα είναι υποχρεωμένοι με δύο rapid test ή μοριακό εβδομαδιαίως.

Σε όλους τους χώρους διασκέδασης, τα εμπορικά καταστήματα, τα κομμωτήρια, στις τράπεζες και στις δημόσιες υπηρεσίες θα εισέρχονται επίσης με rapid test ή μοριακό.

Τσουχτερά πρόστιμα και ποινές

Επιπλέον εντατικοποιούνται οι έλεγχοι σε σχέση με τα καταστήματα που δεν τηρούν τα μέτρα, με τα πρόστιμα να ξεκινούν από 5.000 ευρώ και να φτάνουν μέχρι και το λουκέτο.

Ποινές προωθούνται και για τις ομάδες αν δεν τηρείται η χρήση μάσκας και οι άλλοι περιορισμοί που ισχύουν για τα γήπεδα.

Ενίσχυση του ΕΣΥ ακόμη και με επίταξη γιατρών

Τέλος έμφαση δίνεται στην ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας με 1300 κλίνες σε ΜΕΘ Covid αλλά και με γιατρούς και επικουρικό προσωπικό, ακόμη και με επίταξη αν χρειαστεί. Παράλληλα σε εξέλιξη βρίσκονται οι διαβουλεύσεις με ιδιωτικές κλινικές για παραχώρηση κλινών για Covid περιστατικά.

Τέλος στα lockdown

Επιπλέον, ο Υπουργός Υγείας απάντησε εμμέσως στις αιτιάσεις για το ενδεχόμενο ενός νέου οριζόντιου lockdown, επισημαίνοντας πως «στη βασική σκέψη της Κυβέρνησης, όπως συμβαίνει και στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, είναι ότι δεν μπορούμε να πάμε σε πιο έντονα περιοριστικά μέτρα, όπως αυτά τα οποία ζήσαμε πριν την ύπαρξη του εμβολίου», τη στιγμή μάλιστα που «το 73% σχεδόν των ενήλικων συμπολιτών μας έχει εμβολιαστεί και το 63% του γενικού πληθυσμού», όπως σημείωσε.

Επιστολές και sms

Παράλληλα, με στόχο την αύξηση των παραπάνω ποσοστών, την διεξαγωγή νέας ενημερωτικής καμπάνιας ανακοίνωσε χθες ο κ. Πλεύρης, προκειμένου να ευαισθητοποιηθεί ακόμη μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού, για να προχωρήσει στον εμβολιασμό.

Μάλιστα, στην νέα καμπάνια θα αξιοποιηθούν όλοι οι διαθέσιμοι επικοινωνιακοί πόροι, δηλαδή επιστολές με παραλήπτες τους ανεμβολίαστους πολίτες, γραπτά μηνύματα στα κινητά τους τηλέφωνα που θα υπογραμμίζουν την αναγκαιότητα του εμβολιασμού, αλλά και συνεχείς ενημερώσεις στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, που θα αναφέρονται σε επιστημονικά στοιχεία, απαντώντας με τεκμηριωμένα επιχειρήματα στις εικασίες περί πανδημίας.

Τρίτη δόση από την Παρασκευή

Αναφορικά με τους εμβολιασμένους πολίτες, κεντρική στόχευση των νέων μέτρων αποτέλεσε η διατήρηση όλων των βαθμών ελευθερίας τους μέχρι σήμερα, ενώ σε εφαρμογή τίθεται την Παρασκευή η πλατφόρμα για όλους τους ενήλικες άνω των 18 ετών, ώστε να κλείσουν ραντεβού για να κάνουν την τρίτη δόση του εμβολίου, ειδικά για όσους έχουν περάσει έξι μήνες από τον πρώτο εμβολιασμό τους.

Η έμφαση σε αυτήν την πληθυσμιακή ομάδα προκύπτει από το γεγονός ότι «για όσους έχουν περάσει έξι μήνες από τον πρώτο εμβολιασμό, ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος» παρατήρησε ο Υπουργός Υγείας, προτρέποντας όσους πολίτες ανήκουν σε αυτήν την κατηγορία να σπεύσουν να κάνουν την τρίτη, αναμνηστική δόση.