ΑρχικήΕπικαιρότηταΑνταλλαγή «πυρών» Τουρκίας- Συμβουλίου Ασφαλείας ΟΗΕ για τα Βαρώσια

Ανταλλαγή «πυρών» Τουρκίας- Συμβουλίου Ασφαλείας ΟΗΕ για τα Βαρώσια

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, μετά από προσφυγή της Κυπριακής Δημοκρατίας, συνεδρίασε εκτάκτως, επαναβεβαιώνοντας τα σχετικά ψηφίσματα για την Αμμόχωστο και κάλεσε τη Τουρκία να ακυρώσει το άνοιγμα της παραλίας της Αμμοχώστου.

Μετά τη συνεδρία εκδόθηκε δήλωση του Προέδρου του Συμβουλίου Ασφαλείας στην οποία αναφέρεται:

«Το Συμβούλιο Ασφαλείας επαναβεβαιώνει το καθεστώς των Βαρωσίων, όπως καθορίζεται σε προηγούμενα ψηφίσματα του συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, συμπεριλαμβανομένων του 550(1984) και του 789(1992). Το Συμβούλιο Ασφαλείας επαναλαμβάνει ότι δεν πρέπει να γίνονται οποιεσδήποτε ενέργειες σε σχέση με τα Βαρώσια που δεν είναι σύμφωνες με αυτά τα ψηφίσματα.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας εκφράζει τη βαθιά του ανησυχία σε σχέση με την ανακοίνωση στην Άγκυρα στις 6 Οκτωβρίου για άνοιγμα της ακτογραμμής των Βαρωσίων και καλεί σε αναίρεση αυτών των ενεργειών και για την αποφυγή οποιονδήποτε μονομερών ενεργειών που μπορεί να αυξήσουν τις εντάσεις στο νησί. 

Το Συμβούλιο Ασφαλείας υπογραμμίζει τη σημασία του πλήρους σεβασμού και της εφαρμογής των ψηφισμάτων του.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας επαναβεβαιώνει τη δέσμευσή του σε μία διαρκή, συνολική και δίκαιη διευθέτηση, σύμφωνα με τις επιθυμίες του κυπριακού λαού, και βασισμένη σε μία δικοινοτική διζωνική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα, όπως καθορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας. Σε αυτό το πλαίσιο, το Συμβούλιο Ασφαλείας καλεί τις πλευρές στην Κύπρο και τις Εγγυήτριες Δυνάμεις να εμπλακούν εποικοδομητικά σε διάλογο και με την μορφή του επείγοντος, μετά την ‘εκλογική’ διαδικασία στην τουρκοκυπριακή κοινότητα.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας επαναλαμβάνει την υποστήριξη στον Γενικό Γραμματέα και την πρόθεσή του να συγκαλέσει μία συνάντηση, όπως συμφωνήθηκε από τον Τουρκοκύπριο και τον Ελληνοκύπριο ηγέτη στη συνάντησή τους με τον Γενικό Γραμματέα τον Νοέμβριο του 2019.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας παραμένει δεσμευμένο στο θέμα».

Η απάντηση της Άγκυρας

Το τουρκικό ΥΠΕΞ απάντησε στο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ ότι «Δεν υπάρχει καμία αλλαγή του καθεστώτος στην περιοχή των Βαρωσίων».

Παράλληλα, καλεί τη διεθνή κοινότητα να να λάβει υπόψη την πραγματικότητα, όπως λέει, «και όχι την προπαγάνδα της ελληνοκυπριακής διοίκησης».

ουρκία: Υποστηρίζουμε πλήρως την κίνηση των τουρκοκυπρίων

Aκόμη, συνεχίζει η ανακοίνωση, σημειώνοντας ότι «Η Τουρκία υποστηρίζει πλήρως την δήλωση της τδβκ σχετικά με το ζήτημα. Η απόφαση των τ/κ αρχών σχετικά με την περίκλειστη πόλη των Βαρωσίων η οποία είναι έδαφος της τδβκ δεν ανοίγει τον δρόμο για να υπάρξει θυματοποίηση. Δεν υπάρχει καμιά αλλαγή του καθεστώτος στην περιοχή».

Και προσθέτει ότι «Επομένως ο ισχυρισμός ότι αυτό το ψήφισμα είναι αντίθετο με τις αποφάσεις του ΣΑ του ΟΗΕ δεν αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα. Η διεθνής κοινότητα πρέπει να λάβει υπόψη τα γεγονότα στο νησί και όχι την προπαγάνδα της ε/κ διοίκησης και να αξιολογήσει τις εξελίξεις χωρίς προκατάληψη».

Τέλος, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών καταλήγει υποστηρίζοντας ότι «η υπεράσπιση τoυ στάτους κβο δεν θα ωφελήσει ούτε τις δυο κοινότητες που είναι συνιδιοκτήτριες του νησιού της Κύπρου ούτε και θα συμβάλει στην επίλυση του Κυπριακού».