ΑρχικήΕπικαιρότηταΑντιπυρική ζώνη πριν την πόλη των Ψαχνών για προληπτικούς λόγους

Αντιπυρική ζώνη πριν την πόλη των Ψαχνών για προληπτικούς λόγους

Αντιπυρική ζώνη πριν την πόλη των Ψαχνών για προληπτικούς λόγους, αποφασίστηκε να δημιουργηθεί στη διάρκεια σύσκεψης που ολοκληρώθηκε πριν λίγο στα Ψαχνά Ευβοίας με στόχο την αντιμετώπιση του πύρινου μετώπου.

Στη σύσκεψη υπό τον υπουργό Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκο συμμετείχαν ο γ.γ. Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, ο αντιπεριφερειάρχης Ευβοίας και νεοεκλεγείς περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός, ο δήμαρχος Διρφύων Μεσσαπίων Γιώργος Ψαθάς, ο αρχηγός του ΠΣ Β. Ματθαιόπουλος, ο υπαρχηγός Επιχειρήσεων ΠΣ Σ. Κολοκούρης και ο υπαρχηγός Υποστήριξης ΠΣ Κ. Κυριακόπουλος και άλλοι υπηρεσιακοί παράγοντες.

Μεταξύ άλλων αποφασίστηκε η άμεση ενίσχυση με υδροφόρες και χωματουργικά μηχανήματα και ήδη από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας μετακινούνται άλλα 10 χωματουργικά μηχανήματα όπως επίσης και από το εργοτάξιο της ΛΑΡΚΟ, έτσι σ σύνολο θα βρίσκονται στην περιοχή 18 βαριά μηχανήματα.

Στο μεταξύ αυτήν την ώρα παρατηρείται ύφεση των ανέμων, όμως οι πυκνοί καπνοί δεν επιτρέπουν στα αεροσκάφη να κάνουν ρίψεις νερού.

Νωρίτερα:

Την ίδια στιγμή που τα βλέμματα όλων είναι στραμμένα στη μεγάλη φωτιά στην Εύβοια πριν από λίγο ξέσπασε νέα πυρκαγιά στην περιοχή της Ιστιαίας στην περιοχή Καστανιώτισσα. Ένα νέο μέτωπο κατευθύνεται στα Ψαχνά.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες έχει αναπτυχθεί σε τρία μέτωπα και στην περιοχή συγκεντρώνονται πυροσβεστικές δυνάμεις οι οποίες μετακινούνται από την υπόλοιπη Κεντρική Ελλάδα. Κροατία- Ιταλία στέλνουν πυροσβεστικά αεροσκάφη.

Παράλληλα στο νέο μέτωπο της φωτιάς κατευθύνονται και τα δύο αεροσκάφη PZL από το αεροδρόμιο της Λαμίας. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες οι άνεμοι στην περιοχή είναι ιδιαίτερα ισχυροί.

Νωρίτερα:

Εκκενώνεται το χωριό Πλατανιά καθώς ένα μεγάλο μέτωπο της φωτιάς κινείται απειλητικά προς το χωριό. Σύμφωνα με τον περιφερειακό σύμβουλο Δημήτρη Βουρδάνο, «το κυρίως μέτωπο της φωτιάς απέχει αυτή τη στιγμή από το χωριό περίπου 1 χιλιόμετρο, ωστόσο το μέτωπο είναι ιδιαίτερα μεγάλο και οι άνεμοι που επικρατούν στην περιοχή είναι ισχυροί». Ένα νέο μέτωπο κατευθύνεται στα Ψαχνά.

Νωρίτερα:

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Εύβοια. Νέα πυρκαγιά σε Πλατάνα και Καστανιώτισσα Ιστιαίας. Η φωτιά κατευθύνεται στα Ψαχνά. Σύμφωνα με πληροφορίες, ζητήθηκε από τη χώρα μας βοήθεια από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας.

Εκτός από τα τα χωριά Μακρυμάλλη και Κοντοδεσπότι και στο χωριό Σταυρός  δόθηκε πριν από λίγο εντολή για εκκένωση  και ήδη έχουν μεταβεί στο σημείο λεωφορεία της Αστυνομίας για την ασφαλή απομάκρυνση των κατοίκων που παραμένουν ακόμα εκεί.

Νωρίτερα:

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Εύβοια. Εκκενώθηκαν τα χωριά Μακρυμάλλη και Κοντοδεσπότι. Νέα πυρκαγιά στην Ηλεία.

Νωρίτερα:

Η φωτιά που κύκλωσε νωρίτερα το χωριό έφτασε μέσα στο Μακρυμάλλη και είναι ανεξέλεγκτη. Τα σπίτια βρίσκονται διάσπαρτα ανάμεσα σε πεύκα και η δυσκολία είναι τεράστια. Χτύπησαν και πριν λίγο οι καμπάνες τις εκκλησίας του χωριού ενημερώνοντας για τον κίνδυνο.

Στην περιοχή πριν από λίγη ώρα δόθηκε εντολή από τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας αλλά και από τον Αρχηγό της Πυροσβεστικής η εκκένωση του χωριού.

Νωρίτερα: 

Ανεξέλεγκτη μαίνεται η φωτιά στην Εύβοια που ξέσπασε τα ξημερώματα και κατακαίει δάσος Νatura. Συνολικά έχουν κινητοποιηθεί 227 πυροσβέστες με 75 οχήματα, 7 ομάδες πεζοπόρων. Στις  14.15 δόθηκε εντολή της εκκένωσης των δύο χωριών, του Μακρυμάλλη και του Κοντοδεσπότι.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, δεν απειλούνται άμεσα τα χωριά, ωστόσο θεωρήθηκε αναγκαίο να ξεκινήσει η εκκένωση, η οποία γίνεται με ομαλό τρόπο.

Νωρίτερα:

Μάχη με τις φλόγες συνεχίζουν να δίνουν στον Πρόδρομο της Βοιωτίας οι πυροσβέστες καθώς μπόρεσαν να ελέγξουν το ένα μέτωπο χωρίς να καούν ποιμνιοστάσια τα οποία ήταν σε άμεσο κίνδυνο (ούτως ή άλλως πρόλαβαν να τα εκκενώσουν), αλλά το δεύτερο μέτωπο που παραμένει ενεργό κινείται προς στον όρμο του Αγίου Ιωάννου κοντά στην παραλία Σαράντη, στον Κορινθιακό κόλπο.

Νωρίτερα:

Ανεξέλεγκτη μαίνεται η φωτιά στην Εύβοια και αυτή τη στιγμή καίει συμπαγές πευκοδάσος Natura, που είναι καταφύγιοo άγριας ζωής ενώ με εισήγηση της πυροσβεστικής οι κάτοικοι των χωριών Σταυρός και Κοντοδεσπότι είναι σε ετοιμότητα για να προληπτική απομάκρυνση αν κριθεί αναγκαίο. Οι άνεμοι είναι ιδιαίτερα ισχυροί.

Στο σημείο βρίσκονται 39 πυροσβεστικά οχήματα με 80 πυροσβέστες 7 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων με 41 πυροσβέστες. Με το πρώτο φως της μέρας στην επιχείρηση κατάσβεσης της μεγάλης φωτιάς επιχειρούν 4 αεροσκάφη και 2 ελικόπτερα ενώ παράλληλα έχουν κινητοποιηθεί υδροφόρες της περιφέρειας Στερεάς και των δήμων, όπως επίσης και 8 βαριά χωματουργικά μηχανήματα της περιφέρειας.

Νωρίτερα

Μάχη σε πολλά μέτωπα με κύρια αυτά της Εύβοιας και της Θήβας, δίνουν και σήμερα Τρίτη οι πυροσβεστικές δυνάμεις. Από τα ξημερώματα μαίνεται η φωτιά στην περιοχή ανάμεσα στα χωριά Αγριλίτσα Κοντοδεσπότι και Μακρυμάλλη στην Εύβοια.

Η φωτιά ξέσπασε στις 3.10 το πρωί από άγνωστη αιτία και βοηθούμενη από τους ισχυρούς ανέμους πήρε μεγάλες διαστάσεις. Για προληπτικούς λόγους δόθηκε εντολή να εκκενωθεί το μοναστήρι Μακρυμάλλης Παναγία Θεοτόκος, ενώ στις 8.30 το πρωί η Πυροσβεστική για προληπτικούς λόγους ζήτησε την εκκένωση του χωριού Μακρυμάλλη, καθώς το μέτωπο της φωτιάς κινείται προς την κατεύθυνση του χωριού.

Νωρίτερα:

Μαίνεται αυτή την ώρα η φωτιά στην περιοχή ανάμεσα στα χωριά Αγριλίτσα Κοντοδεσπότι και Μακρυμάλλη στην Εύβοια. Η φωτιά ξέσπασε στις 3.10 το πρωί από άγνωστη αιτία και βοηθούμενη από τους ισχυρούς ανέμους πήρε μεγάλες διαστάσεις.

Για προληπτικούς λόγους δόθηκε εντολή να εκκενωθεί το μοναστήρι Μακρυμάλλης Παναγία Θεοτόκος, ενώ στις 8.30 το πρωί η Πυροσβεστική για προληπτικούς λόγους ζήτησε την εκκένωση του χωριού Μακρυμάλλη, καθώς το μέτωπο της φωτιάς κινείται προς την κατεύθυνση του χωριού.

Σύμφωνα με τον περιφερειακό διοικητή των πυροσβεστικών δυνάμεων στη Στερεά κ. Βαγγέλη Παληό που μίλησε στο ΑΠΕ «η φωτιά βρίσκεται σε δασώδη περιοχή ιδιαίτερα δύσβατη την οποία δεν μπορούν να προσεγγίσουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις».

Στον τόπο της φωτιάς βρίσκονται 39 πυροσβεστικά οχήματα με 80 πυροσβέστες 7 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων με 41 πυροσβέστες. Επίσης με το πρώτο φως της μέρας επιχειρούν 4 αεροσκάφη και 2 ελικόπτερα ενώ παράλληλα έχουν κινητοποιηθεί υδροφόρες της περιφέρειας Στερεάς και των δήμων, όπως επίσης και 8 βαριά χωματουργικά μηχανήματα της περιφέρειας.

Η οσμή από τον καπνό της φωτιάς στην Εύβοια είναι έντονη και στην Αττική