ΑρχικήΕπικαιρότηταΑντιτρομοκρατική: Στον Εισαγγελέα οι συλληφθέντες για τα πέντε τρομοκρατικά χτυπήματα

Αντιτρομοκρατική: Στον Εισαγγελέα οι συλληφθέντες για τα πέντε τρομοκρατικά χτυπήματα

Στον εισαγγελέα έφτασαν λίγο πριν τις 12:00 το μεσημέρι οι συλληφθέντες μετά την επιχείρηση της αντιτρομοκρατικής στην Αθήνα την Τρίτη, ανάμεσα στους οποίους βρίσκονται και δύο εν ενεργεία πυροτεχνουργοί σε Στρατό Ξηράς και Πολεμική Αεροπορία.

Οι έξι συλληφθέντες κατηγορούνται για συμμετοχή σε τρομοκρατικές ενέργειες μαζί με άλλους τέσσερις που βρίσκονται στις φυλακές, για ένταξη και συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση, βομβιστικές ενέργειες και άλλα βαριά αδικήματα, με βάση την δικογραφία που σχημάτισε η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία, η οποία εξιχνίασε την υπόθεση.

Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, οι δέκα κατηγορούμενοι δεν έχουν απασχολήσει για δράσεις που σχετίζονται με τον αντιεξουσιαστικό χώρο και οι έγκλειστοι των φυλακών είναι όλοι για ληστείες και άλλα ποινικά αδικήματα.

Την ίδια ώρα οι αστυνομικοί της αντιτρομοκρατικής προσπαθούν να συγκεντρώσουν επιπλέον στοιχεία από τα πέντε χτυπήματα στα οποία εμπλέκονται οι συλληφθέντες εξετάζοντας εκ νέου υλικό από κάμερες ασφαλείας και τα δεδομένα από οχήματα και μοτοσικλέτες. Σύμφωνα με πληροφορίες, από τα μέχρι στιγμής δεδομένα προκύπτει ότι κάποιο από τα οχήματά τους έχει χρησιμοποιηθεί ως μέσο διαφυγής από χτύπημα.

Οι δύο στρατιωτικοί φέρονται να είχαν ρόλο «συνεργάτη» των κατηγορουμένων για συμμετοχή στην “Σύμπραξη Εκδίκησης”, χωρίς άμεση συμμετοχή στην ίδια την τρομοκρατική οργάνωση.

Στο μικροσκόπιο έχει μπει, εντωμεταξύ, κρατούμενος που περιλαμβάνται στους συλληφθέντες και ο οποίος έχει ποινικό παρελθόν με συμμετοχή σε ληστείες. Σύμφωνα με πληροφορίες στο πρόσωπο αυτό αποδίδεται ρόλος αρχηγού και εξετάζεται αν αυτός ο άνδρας, κατά την παραμονή του στη φυλακή, δημιούργησε το «δίκτυο» για την πραγματοποίηση επιθέσεων.

Πρόκειται για κρατούμενο στις φυλακές Δομοκού ενώ άλλοι δύο κατηγορούμενοι κρατούνται στις φυλακές της Λάρισας και του Δομοκού. Ειδικά για τους δύο τελευταίους δεν είναι ακόμη σαφής ο ρόλος που είχαν.

Οι δέκα συλληφθέντες (η τυπική διαδικασία σύλληψης ακολουθείται και για τους κρατούμενους στις φυλακές) κατηγορούνται για –κατά περίπτωση- συμμετοχή και ένταξη σε τρομοκρατική οργάνωση, αξιόποινη υποστήριξη και παροχή ουσιωδών πληροφοριών, απόπειρα ανθρωποκτονίας, βία κατά υπαλλήλων και δικαστικών προσώπων, έκρηξη, κατασκευή και κατοχή εκρηκτικών υλών, φθορά ξένης ιδιοκτησίας και παράβαση της νομοθεσίας περί όπλων.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της Αστυνομίας οι συλληφθέντες εμπλέκονται σε πέντε υποθέσεις:

1) αποστολή παγιδευμένου με εκρηκτική ύλη φακέλου στο Δικαστικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης, ο οποίος βρέθηκε την 12-02-2024,
2) έκρηξη αυτοσχέδιου εκρηκτικού μηχανισμού σε υποκατάστημα τράπεζας στα Πετράλωνα την 25-01-2024,
3) έκρηξη αυτοσχέδιου εκρηκτικού μηχανισμού την 13-11-2023 σε κτιριακό συγκρότημα στην Κηφισιά, όπου στεγάζεται εταιρεία,
4) ρίψη χειροβομβίδας την 08-07-2023 σε αυτοκίνητο ιδιοκτησίας σωφρονιστικού υπαλλήλου, το οποίο ήταν σταθμευμένο σε χώρο στάθμευσης πολυκατοικίας στο Χαϊδάρι και
5) ρίψη χειροβομβίδας και έκρηξη αυτοσχέδιου εκρηκτικού μηχανισμού την 24-06-2023 σε αυλή οικίας στη Λάρισα.

Στη μεγάλη επιχείρηση της Αντιτρομοκρατικής εκτός από τις συλλήψεις έγιναν τουλάχιστον δέκα έρευνες σε σπίτια, στη διάρκεια των οποίων βρέθηκαν όπλα, εκρηκτικά, σφαίρες, αλλά και κινητά τηλέφωνα και υπολογιστές: Όλα έχουν μεταφερθεί στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών προκειμένου να εξεταστούν, ενώ έχουν κατασχεθεί αυτοκίνητα και μοτοσυκλέτες.

Ορισμένοι από τους κατηγορούμενους πάντως είναι γνωστοί αντιεξουσιαστές, αλλά έχουν απασχολήσει τις Αρχές για εγκλήματα του κοινού ποινικού δικαίου, όπως ληστείες και ναρκωτικά.

Σημειώνεται ότι η τράπεζα που είχαν χτυπήσει, κατά την αστυνομία πάντα, οι κατηγορούμενοι στα Πετράλωνα στις 25 Ιανουαρίου, δεν ήταν τυχαία.
Είναι αυτή που το 1984 είχε δολοφονηθεί από την «17 Νοέμβρη» ο αστυφύλακας Χρήστος Μάτης, χωρίς ωστόσο να έχει διευκρινιστεί μέχρι στιγμής αν η επίθεση που έγινε τον περασμένο Ιανουάριο είχε και συμβολικό χαρακτήρα, με την επιλογή της συγκεκριμένης τράπεζας.

Η επίσημη ανακοίνωση της Αστυνομίας

Αργά το απόγευμα της Τρίτης, η αστυνομία προχώρησε σε επίσημη ανακοίνωση για την υπόθεση. Η ανακοίνωση έχει ως εξής:
Από την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία (Δ.Α.Ε.Ε.Β.) πραγματοποιήθηκε σήμερα 27 Φεβρουαρίου 2024, οργανωμένη αστυνομική επιχείρηση σε Αθήνα και σε καταστήματα κράτησης στην επαρχία για τη σύλληψη ατόμων που εμπλέκονται σε τρομοκρατικές επιθέσεις.

Για την υπόθεση κατηγορούνται -10- ημεδαποί, από τους οποίους -6- συνελήφθησαν ενώ οι -4- είναι ήδη έγκλειστοι σε καταστήματα κράτησης.

Ειδικότερα, κατηγορούνται για –κατά περίπτωση- συμμετοχή και ένταξη σε τρομοκρατική οργάνωση, αξιόποινη υποστήριξη και παροχή ουσιωδών πληροφοριών, απόπειρα ανθρωποκτονίας, βία κατά υπαλλήλων και δικαστικών προσώπων, έκρηξη, κατασκευή και κατοχή εκρηκτικών υλών, φθορά ξένης ιδιοκτησίας και παράβαση της νομοθεσίας περί όπλων.

Μέχρι στιγμής έχουν εξιχνιαστεί πέντε περιπτώσεις και συγκεκριμένα:

1) αποστολή παγιδευμένου με εκρηκτική ύλη φακέλου στο Δικαστικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης, ο οποίος βρέθηκε την 12-02-2024,
2) έκρηξη αυτοσχέδιου εκρηκτικού μηχανισμού σε υποκατάστημα τράπεζας στα Πετράλωνα την 25-01-2024,
3) έκρηξη αυτοσχέδιου εκρηκτικού μηχανισμού την 13-11-2023 σε κτιριακό συγκρότημα στην Κηφισιά, όπου στεγάζεται εταιρεία,
4) ρίψη χειροβομβίδας την 08-07-2023 σε αυτοκίνητο ιδιοκτησίας σωφρονιστικού υπαλλήλου, το οποίο ήταν σταθμευμένο σε χώρο στάθμευσης πολυκατοικίας στο Χαϊδάρι και
5) ρίψη χειροβομβίδας και έκρηξη αυτοσχέδιου εκρηκτικού μηχανισμού την 24-06-2023 σε αυλή οικίας στη Λάρισα.

Από τις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε διάφορους χώρους μεταξύ των οποίων 3 κελιά καταστημάτων κράτησης και 9 οικίες, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

πολεμικό τυφέκιο,
-3- πιστόλια,
περίστροφο,
καραμπίνα,
εξαρτήματα όπλων,
ποσότητες εκρηκτικής ύλης,
φυσίγγια διαφόρων διαμετρημάτων,
κινητά, ηλεκτρονικοί υπολογιστές και φορητά μέσα αποθήκευσης (usb),
μικροποσότητες ναρκωτικών ουσιών,
-2- αυτοκίνητα και μοτοσικλέτα και
χειρόγραφες σημειώσεις.
Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν αρμοδίως, ενώ οι έρευνες για τη συμμετοχή τους και σε άλλες παρόμοιες έκνομες ενέργειες συνεχίζονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ