Απαλλαγή Παπαγγελόπουλου & Τουλουπάκη από όλες τις κατηγορίες, πρότεινε η εισαγγελέας

43 mins read

Την απαλλαγή του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου και της πρώην επικεφαλής της εισαγγελίας Διαφθοράς Ελένης Τουλουπάκη, από όλα τα αδικήματα που τους αποδόθηκαν με το παραπεμπτικό βούλευμα, προτείνει η εισαγγελέας.

Αναλυτικότερα, η Όλγα Σμυρλή πρότεινε την απαλλαγή του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης κ. Παπαγγελόπουλου από την κατηγορία της παράβασης καθήκοντος και, σύμφωνα με την εισαγγελέα της έδρας, οι καταγγελίες κατά του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, από τρεις εισαγγελικούς λειτουργούς (Ελένη Ράικου, Παναγιώτη Αθανασίου και Γεωργία Τσατάνη) δεν επιβεβαιώθηκαν από άλλα στοιχεία, ενώ οι μαρτυρίες τους κατά την εισαγγελέα, υπήρξαν αναξιόπιστες, αντιφατικές και αναληθείς.

Την ίδια στιγμή, η κ. Σμυρλή, πρότεινε την απαλλαγή της πρώην εισαγγελέως Διαφθοράς Ελένης Τουλουπάκη, η οποία δικάζεται για κατάχρηση εξουσίας σχετικά με την παράλειψη της να στείλει στη Βουλή αναφορές του ΚΙΝΑΛ για δύο πρώην υπουργούς Υγείας επί κυβερνήσεως του ΣΥΡΙΖΑ για θέματα τιμολόγησης φαρμάκων.

Συγκεκριμένα, σχετικά τη κατάθεση του πρώην εισαγγελέα οικονομικού εγκλήματος Παναγιώτη Αθανασίου και συγκεκριμένα τις καταγγελίες σε βάρος του κ. Παππαγγελόπουλου, η εισαγγελέας της έδρας έκανε λόγο για αναξιόπιστη μαρτυρία, καθώς υποστήριξε, ότι ο μάρτυρας έπεσε σε αντιφάσεις, ενώ απέδωσε σε αυτόν «εμπάθεια σε βάρος του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου» εξ αφορμής της μη ανανέωσης της θητείας του στην Οικονομική Εισαγγελία.

Ο κ. Αθανασίου έχει καταγγείλει τον κ. Παπαγγελόπουλο για παρεμβάσεις στο έργο του σε χειρισμούς υποθέσεων, όπως φορολογικούς ελέγχους του ιδιοκτήτη του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΙ, Γιάννη Αλαφούζο, την υπόθεση του αποβιώσαντος επιχειρηματία Ανδρέα Βγενόπουλου αλλά και του δημοσιογράφου της εφημερίδας «Τα Νέα» Γιώργου Παπαχρήστου για τον οποίο – κατά την κατηγορία – του ζήτησε (σ.σ.: ο κ. Παπαγγελόπουλος) να κατασκευάσει σε βάρος του στοιχεία.

Κατά την κ. Σμυρλή, το να κατασκευαστούν στοιχεία κατά του κ. Παπαχρήστου ήταν αδύνατον, γιατί για να γίνει κάτι τέτοιο, απαιτείται η συμμετοχή πολλών κρατικών υπηρεσιών και πολλών προσώπων.

«Ο κ. Αθανασίου – τόνισε η κ. Σμυρλή – επισκεπτόταν συχνά τον Παπαγγελόπουλο για θέματα που αφορούσαν την Οικονομική Εισαγγελία. Ο Αθανασίου είχε εκδηλώσει το ενδιαφέρον του για ανανέωση της θητείας του και το είχε εκφράσει στην τότε εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου. Ωστόσο, δεν προχώρησε λόγω υπηρεσιακών προβλημάτων που ανέκυψαν στην πορεία». «Εκδηλώνει στοιχεία εμπάθειας κατά του Δημητρίου Παπαγγελόπουλου για τη μη ανανέωση της θητείας του», συμπέρανε η κ. Σμυρλή, η οποία, επικαλούμενη σειρά υπηρεσιακών ζητημάτων για τον εισαγγελέα κ. Αθανασίου, κατέληξε ότι «ελέγχεται η αξιοπιστία του μάρτυρα».

Η εισαγγελέας της έδρας στην αγόρευση της, χαρακτήρισε αναξιόπιστη και τη μαρτυρία της Ελένης Ράικου κατά του κ. Παπαγγελόπουλου. Η κ. Ράικου είχε διατελέσει επικεφαλής της εισαγγελίας Διαφθοράς και παραιτήθηκε από τη θέση της, καταγγέλλοντας πιέσεις από τον δικαζόμενο υπουργό για κατασκευή στοιχείων σε βάρος πολιτικών για την υπόθεση της Novartis.

«Η Ράϊκου – τόνισε η κ. Σμυρλή – δεν είχε αναφέρει τίποτα για όσα εκ των υστέρων κατήγγειλε, ότι δέχθηκε πιέσεις για την υπόθεση της Novartis από τον κ. Παππαγγελόπουλο, ούτε στην τότε εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, κυρία Ξένη Δημητρίου, ούτε στον επόπτη της αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Δημήτρη Παπαγεωργίου».

Η κ. Σμυρλή ανέφερε ακόμη, ότι «στη δήλωση παραίτησής της, δεν έκανε καμία αναφορά για τηλεφωνήματα Παπαγγελόπουλου και δεν κατονόμασε κανέναν ως υπαίτιο για την παραίτησή της, αλλά αναφέρθηκε σε μεγάλα συμφέροντα στο χώρο του φαρμάκου και σε διεφθαρμένους αξιωματούχους».

Σύμφωνα με την κ. Σμυρλή, οι καταγγελίες Ράϊκου για παρεμβάσεις του κ. Παπαγγελόπουλου στο έργο της στην έρευνα για τις παράνομες πρακτικές της Novartis, είναι αναξιόπιστες, μη αληθείς και αβάσιμες και προσέθεσε ότι στο Ειδικό Δικαστήριο, η εισαγγελέας Ελένη Ράϊκου ανασκεύασε τα όσα είχε καταγγείλει σε βάρος του κ. Παπαγγελόπουλου, μιλώντας για «εκτίμηση της», επιχειρώντας έτσι να πάρει πίσω τις αρχικές καταγγελίες.

Σχετικά με την κατηγορία για κατάχρηση εξουσίας που βαρύνει την Ελένη Τουλουπάκη αλλά και τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο ως ηθικό αυτουργό, η πρόταση της κυρίας Σμυρλή υπήρξε απαλλακτική. Η κατηγορία αφορούσε στην παράλειψη της τέως εισαγγελέως Διαφθοράς, Ελένης Τουλουπάκη, να στείλει στη Βουλή για τα περαιτέρω, αναφορές του ΚΙΝΑΛ κατά δύο πρώην υπουργών Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ (Παναγιώτη Κουρουμπλή και Ανδρέα Ξανθού) για θέματα που αφορούσαν την τιμολόγηση φαρμάκων.

Κατά την εισαγγελέα της έδρας, από την ακροαματική διαδικασία δεν προέκυψαν στοιχεία που να συνηγορούν υπέρ της ενοχής της δικαζόμενης εισαγγελικής λειτουργού, αλλά ούτε για τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο.

Κατά την εισαγγελική πρόταση, η κ. Τουλουπάκη δεν διέπραξε το αδίκημα της κατάχρησης εξουσίας, γιατί ότι οι αναφορές ΚΙΝΑΛ κατά Παναγιώτη Κουρουμπλή και Ανδρέου Ξανθού, δεν είχαν αποτελέσει χωριστή δικογραφία και είχαν ενσωματωθεί ως έγγραφα στη μεγάλη δικογραφία για την υπόθεση της Novartis.

Όπως επεσήμανε η κ. Σμυρλή, δεν διαβιβάστηκαν στη Βουλή, ούτε όταν παρελήφθησαν από την προκάτοχο της Ελένης Ράικου, που είχε διατελέσει επικεφαλής στην εισαγγελία Διαφθοράς πριν από την Ελένη Τουλουπάκη.

Τέλος, κατά την κ. Σμυρλή, οι αναφορές του ΚΙΝΑΛ ήταν ασαφείς, χωρίς τεκμηρίωση και χωρίς στοιχεία που να θεμελιώνουν τα καταγγελλόμενα, ότι δηλαδή δεν έγινε επί υπουργίας Παναγιώτη Κουρουμπλή τιμολόγηση των φαρμάκων.

Ακόμη, η εισαγγελέας της έδρας αντέκρουσε και την κατάθεση της εισαγγελέως Γεωργίας Τσατάνη και ειδικά ως προς τους χειρισμούς της στην υπόθεση του Ανδρέα Βγενόπουλου, αλλά και για επαφές που είχε με τον κ. Παπαγγελόπουλου (τηλεφωνικές και στο υπουργείο Δικαιοσύνης).

Συνήγοροι Παπαγγελόπουλου

Οι Ιπποκράτης Μυλωνάς, Δημήτρης Παπαγγελόπουλος και Μάνος Ροδουσάκης, συνήγοροι υπεράσπισης του κ. Παπαγγελόπουλου δήλωσαν:

«Η Εισαγγελέας του Ειδικού Δικαστηρίου κυρία Ολγα Σμυρλή με την σημερινή, πλήρως απαλλακτική, εξαίρετη πρόταση της, άρτια νομικά και εμπεριστατωμένη ουσιαστικά, κονιορτιοποίησε την κατηγορία και επιβεβαίωσε τον κανόνα ότι οι Έλληνες Εισαγγελείς είναι ανεξάρτητοι , έντιμοι και θαρραλέοι. Η πρόταση της Εισαγγελέως κυρίας Σμυρλή, αποκάλυψε και εξέθεσε ψεύδη και ψευδομάρτυρες που εκκινούμενοι από ταπεινά κίνητρα επιχείρησαν να πλήξουν το πρόσωπο του εντολέα μας».

Facebook Comments

Τελευταία Νέα