ΑρχικήΕπικαιρότηταΑπειλές κατά του Στάθη Καλύβα για την άποψη του για τους χούλιγκανς:...

Απειλές κατά του Στάθη Καλύβα για την άποψη του για τους χούλιγκανς: «Υποτίμησα την ισχύ της ανθρώπινης βλακείας»

Η πολυσυζητημένη ανάρτηση του Στάθη Καλύβα στα σόσιαλ μίντια περί χουλιγκανισμού προκάλεσε ακόμα και ακραίες αντιδράσεις. Ο καθηγητής της Οξφόρδης σκοπεύει να αποτανθεί στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος για τις απειλές που δέχτηκε.

Η ανάρτηση/ άρθρο του καθηγητή Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων σχετικά με τον συσχετισμό χουλιγκανισμού και πολιτικής ιδεολογίας, ενόχλησε κάποιους. Ο κ. Καλύβας ισχυρίστηκε στην ανάρτηση του ότι είναι άστοχο να υποστηρίζεται ότι οι χούλιγκαν εκφράζουν κάποια φασιστική ή αναρχική ιδεολογία, χαρακτηρίζοντας μεγάλη ανοησία να διακινείται ότι τα γεγονότα στη Νέα Φιλαδέλφεια είναι προϊόν φασιστικής ιδεολογίας.

Υπήρξαν διαφωνίες στο σκεπτικό του κ. Καλύβα και ο ίδιος αποφάσισε να απαντήσει στους επικριτές του.

Η απάντηση του Στάθη Καλύβα σε όσους ενοχλήθηκαν από την ανάρτηση του:

Όταν χαρακτήριζα την περιγραφή και ανάλυση της λεγόμενης ποδοσφαιρικής χουλιγκανικής βίας με πολιτικούς και ιδεολογικούς όρους ως ανόητης, ομολογώ πως υποτιμούσα την ισχύ της ανθρώπινης βλακείας.

Ο συνδυασμός της στοιχειώδους άγνοιας αναλυτικής σκέψης και μιας γενικευμένης υστερίας παράγει τέρατα οπως για παράδειγμα τον παραλληλισμό που είδα μιας συγκλονιστικής τραγωδίας σαν το Ολοκαύτωμα με πρωτόγονες συμπεριφορές παραβατικών συμμοριών που οργανώνονται με βασικό άξονα το ποδόσφαιρο και τις οπαδικές ταυτότητες που αναπτύσσονται γύρω του. Δεν χρειάζεται να περιγράψω γιατί ένας τέτοιος παραλληλισμός είναι μια απίστευτη προσβολή στην μνήμη των θυμάτων του Ολοκαυτώματος.

Όπως συμβαίνει συνήθως στις περιπτώσεις αυτές, το βασικό κίνητρο είναι ο προσπορισμός κάποιου οφέλους.

Για ορισμένους που κινούνται στα σκοτεινά παρακυκλώματα του ποδοσφαιρικού οπαδισμού το κίνητρο μπορεί να είναι η ηρωοποίηση κάποιων συμμοριών σε σχέση με άλλες και η διαιώνιση του φαινομένου συνήθως για λόγους πολιτικού και οικονομικού συμφέροντος πανω στην πλάτη αναλφάβητων νεαρών wannabe μπράβων. Δείτε για παράδειγμα την εικόνα που κυκλοφορεί και παραθέτω εδώ: ο χουλιγκανισμός παρουσιάζεται ως αντιφασισμός. Χρειάζεται να πει κανείς κάτι παραπάνω;

Για άλλους, εκτός ποδοσφαίρου, λειτουργεί ως πολιτικό ή ιδεολογικό άλλοθι. Όταν είσαι πολιτικά και ιδεολογικά χρεοκοπημένος, όταν δεν έχεις απολύτως τίποτα θετικό να προτείνεις, τότε αναγκαστικά γραπώνεσαι πάνω σε σκιάχτρα. Όταν όμως ευτελίζεις φαινόμενα με τεράστια πολιτική και ιστορική βαρύτητα όπως ο φασισμός προσαρμόζοντας το στα μέτρα των μαχαιρωμάτων συμμοριών ποδοσφαιρικών ομάδων που είναι κενά ιδεολογικού περιεχομένου, τότε δεν αστοχείς απλά αλλά ουσιαστικά τροφοδοτείς έμμεσα τα φαινόμενα αυτά.

Για τον ουσιαστικό αναλφαβητισμό κάποιων μορφωμένων κατά τα άλλα ανθρώπων που με εγκαλούν για …αρνητή του Ολοκαυτώματος επειδή αμφισβήτησα την αιτιακή σχέση φασισμού και χουλιγκανισμού δεν έχω να πω τίποτα. Η άγνοια δεν είναι κακό πράγμα, θεραπεύεται εύκολα. Η άγνοια της άγνοιας όμως είναι ψυχολογικό θέμα που θεραπεύεται πολύ δύσκολα.

Για τους αφελείς που επικροτούν παράπλευρα και ασχημονούν δεν έχω να προσθέσω κάτι, χρήσιμοι ηλίθιοι υπήρχαν και θα υπάρχουν πάντοτε. Για όσους όμως απειλούν ας μην ξεχνούν πως υπάρχει και η δίωξη του ηλεκτρονικού εγκλήματος.

Η φωτογραφία που συνόδευσε την ανάρτηση του: