ΑρχικήΠαραπολιτικάΝέα Φιλαδέλφεια: Ο Στάθης Καλύβας εξηγεί ποια είναι η μεγαλύτερη ανοησία που...

Νέα Φιλαδέλφεια: Ο Στάθης Καλύβας εξηγεί ποια είναι η μεγαλύτερη ανοησία που διακινείται

Επειδή πολλά έχουν γραφτεί και ειπωθεί τις τελευταίες ώρες για τα τραγικά γεγονότα στη Νέα Φιλαδέλφεια, ο Στάθης Καλύβας, με ανάρτησή του εξηγεί ποια είναι η μεγαλύτερη ανοησία που διακινείται.

Συγκεκριμένα σε ανάρτησή του γράφει: “Η μεγαλύτερη ανοησία που είδα να διακινείται σχετικά με τα γεγονότα στη Νέα Φιλαδέλφεια είναι η περιγραφή τους ως φασιστικά φαινόμενα. “Φασισμός είναι” λέμε και νομίζουμε πως κάτι εξηγήσαμε και κάτι καταλάβαμε.
Ο ισχυρισμός πως μια ομάδα ουσιαστικά αναλφάβητων αλητών που δραστηριοποιείται γύρω από κάποια ποδοσφαιρική ομάδα και υιοθετεί ακροδεξιά συνθήματα εκφράζει με κάποιο ουσιαστικό τρόπο την φασιστική ιδεολογία είναι εξίσου άστοχος ΄με τον ισχυρισμό πως η διαδεδομένη υιοθεσία από αντίστοιχες ομάδες χούλιγκαν αναρχικών συμβόλων είναι φορέας αναρχικής ιδεολογίας κλπ–χώρια που πολλές και εξαιρετικά βίαιες ομάδες χούλιγκαν προκρίνουν κυρίως τα σύμβολα των ομάδων τους.
Οπως εξηγεί ο Bill Buford στο κλασικό βιβλίο του Among the Thugs, η συμμετοχή νεαρών ανδρών στις συμμορίες αυτές τους παρέχει μια ισχυρή ταυτότητα που καλύπτει ένα ψυχικό κενό, ενώ η συμμετοχή τους σε βίαιες δράσεις είναι πηγή χαράς και πάροχος μιας αίσθηση ισχύος. Το γιατί κάποιες ομάδες υιοθετούν συγκεκριμένα σύμβολα είναι συνήθως συνάρτηση περιστασιακών παραγόντων, όπως πχ των συμβόλων που υιοθετούν οι αντίπαλοι τους κλπ.
Η παραπέρα πολιτική εργαλειοποίηση τέτοιων ομάδων από αυταρχικά καθεστώτα ή πολιτικά κόμματα για κάθε λογής στόχο είναι κάτι συνηθισμένο όπως είναι και η συμμετοχή τους σε ποινικές δραστηριότητες, που δεν είναι παρά μεταφορά δεξιοτήτων σε άλλους, πιο επικερδείς τομείς.
Το να αποδίδουμε αιτιακό χαρακτήρα ή βαθύτερη ουσία στην χρήση κάποιων κακοχωνεμένων συμβόλων είναι συνήθως δείγμα μαγικής σκέψης.

 

Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΟΥ