Από 13 Σεπτεμβρίου τα νέα μέτρα: €10 τα rapid test – Μάσκα και οι εμβολιασμένοι σε κλειστούς χώρους

19 mins read

Όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί δεν θα μπορούν να πραγματοποιούν δωρεάν τεστ κορωνοϊού σε δημόσιες δομές και γίνεται δύσκολη η συμμετοχή τους σε δραστηριότητες σε κλειστούς χώρους.

Στις ανακοινώσεις  προχώρησε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, ενώ συμμετείχε και η διευθύντρια της ΜΕΘ του ΓΝ «Ευαγγελισμός», πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας, καθηγήτρια Αναστασία Κοτανίδου.

«Αυτό το φθινόπωρο ο καθένας από εμάς μπορεί να προστατευτεί και να προστατέψει», είπε αρχικά ο κ. Κικίλιας αναφορικά με το εμβόλιο, κάνοντας αναφορά στην περσυνή περίοδο. «Μιλάμε για μια πανδημία των ανεμβολίαστων. Πάνω από το 90% στις ΜΕΘ covid είναι ανεμβολίαστοι. Επιλογή έχουμε. Και αυτό είναι ένα επίτευγμα της επιστήμης», συνέχισε.

«Έχουν εμβολιαστεί πλήρως τουλάχιστον 6 εκατομμύρια συμπολίτες μας. Για να προσεγγίσουμε το 80% του τείχους ανοσίας που χρειαζόμαστε, πρέπει να εμβολιαστούμε. Πιστεύω στον Έλληνα. Πιστεύω θα επικρατήσει το εμείς από το εγώ», συμπλήρωσε κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση ο υπ. Υγείας.

“Τα νοσοκομεία θα συνεχίσουν να εξυπηρετούν όλα τα περιστατικά . Το αντίθετο θα ήταν ανήθικο απέναντι στους πολίτες που έχουν εμβολιαστεί” επεσήμανε ο υπουργός Υγείας.

Ακόμη τόνισε ότι “Δεν θα υπάρξει παράταση, από 1η Σεπτεμβρίου μπαίνουν σε αναστολή οι υγειονομικοί σε μονάδες φροντίδας που δεν έχουν κάνει έστω την πρώτη δόση.” 

Επίσης, ο Βασίλης Κικίλιας ανακοίνωσε:

-Οι ανεμβολίαστοι εκπαιδευτικοί και ακαδημαϊκοί, οι εργαζόμενοι σε τουρισμό, εστίαση, τηλεοπτικές, κινηματογραφικές, θεατρικές, μουσικές και χορευτικές παραγωγές θα κάνουν δύο rapid test την εβδομάδα, με δική τους δαπάνη.

-Από τις 13/9 οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα θα πρέπει να κάνουν ένα εργαστηριακό τεστ κάθε εβδομάδα. Στα 10 ευρώ το κόστος.

-Οι ανεμβολίαστοι ταξιδιώτες θα πρέπει να κάνουν ένα εργαστηριακό rapid test 48 ώρες πριν το ταξίδι τους για τους ενήλικους και τους ανήλικους 12 – 17 ετών

-Οι εμβολιασμένοι θα μπορούν να κάνουν δωρεάν rapid test στις δημόσιες δομές υγείας – Δεν ισχύει αυτό για τους ανεμβολίαστους

-Από 13/9 στους κλειστούς χώρους εστίασης θα εισέρχονται μόνο οι εμβολιασμένοι και αυτοί που νόσησαν και αρρώστησαν. Το ίδιο θα ισχύει και για τους κλειστούς και ανοιχτούς χώρους γηπέδων.

-Στους κλειστούς χώρους θεάτρων, σινεμά, μουσείων και αρχαιολογικών χώρων θα μπορούν να μπαίνουν και ανεμβολίαστοι εφόσον έχουν πραγματοποιήσει rapid test έως και 48 ώρες πριν.

-Στα κλειστά γυμναστήρια θα μπορούν να πηγαίνουν και ανεμβολίαστοι με rapid test έως και 48 ώρες πριν.

-Χρήση μάσκας και σε εμβολιασμένους και σε ανεμβολίαστους

– Υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε όλους τους κλειστούς χώρους για εμβολιασμένους και μη

Ανεμβολίαστοι μαθητές και φοιτητές: Οσον αφορά τους μαθητές είναι υποχρεωτικά τα δύο self test (δωρεάν). Για τους φοιτητές θα ισχύει το εργαστηριακό τεστ δύο φορές την εβδομάδα με οικονομική επιβάρυνση του φοιτητή.

Δείτε εδώ τις ανακοινώσεις

Facebook Comments

Τελευταία Νέα