ΑρχικήΕπικαιρότηταΑπό Κίνα, Αθήνα: Ήρθε αεροπλάνο με 550.000 μάσκες και εξοπλισμό- Το συγκινητικό...

Από Κίνα, Αθήνα: Ήρθε αεροπλάνο με 550.000 μάσκες και εξοπλισμό- Το συγκινητικό μήνυμα

Αφίχθη σήμερα στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών το αεροσκάφος της Air China το οποίο περιείχε υγειονομικό υλικό από την Κίνα για τα ελληνικά νοσοκομεία.

 

550.000 προστατευτικές μάσκες και άλλα ιατρικά είδη παραδόθηκαν από την Κινεζική κυβέρνηση στην Ελλάδα. Η αποστολή με ιατρικές προμήθειες, κατόπιν επείγοντος αιτήματος της ελληνικής κυβέρνησης, έφτασε στην Αθήνα σήμερα (Σάββατο) το πρωί, με πτήση της Air China CA 863.

Η βοήθεια, βάρους περίπου 8 τόνων, περιλαμβάνει 550.000 προστατευτικές και χειρουργικές μάσκες, προστατευτικό εξοπλισμό, γυαλιά, γάντια και καλύμματα παπουτσιών.

Η Πρέσβης της Κίνας στην Ελλάδα, κ. Zhang Qiyue, παρέδωσε τις ιατρικές προμήθειες εκ μέρους της κινεζικής κυβέρνησης στον υπουργό Υγείας κ. Βασίλη Κικίλια στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών, Ελευθέριος Βενιζέλος.

Ο Υπουργός Επικρατείας κ. Γιώργος Γεραπετρίτης και ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης ήταν παρόντες στην εκδήλωση παραλαβής της βοήθειας.

Η Πρέσβης Zhang τόνισε ότι η περισυλλογή και η μεταφορά αυτών των ιατρικών προμηθειών έγινε μέσα σε 8 ημέρες, σε μια περίοδο μάλιστα που η Κίνα εξακολουθούσε να υφίσταται τεράστιες πιέσεις από τον περιορισμό της επιδημίας και η διαθεσιμότητα ιατρικών υλικών εξακολουθούσε να είναι ελλιπής.

Επιπλέον ιατρικές προμήθειες, βάρους περίπου 10 τόνων, δωρεά από κινεζικές επιχειρήσεις και οργανώσεις έφτασαν με την ίδια πτήση και παραδόθηκαν επίσης στην ελληνική κυβέρνηση.

Η Πρέσβης Zhang αναφέρθηκε στα λόγια του Αριστοτέλη:

«Τι είναι φίλος; Φίλος σημαίνει η ενιαία ψυχή που κατοικεί σε δύο σώματα», λέγοντας ότι «οι δύσκολες στιγμές αποκαλύπτουν τους αληθινούς φίλους» και ότι «η Κίνα και η Ελλάδα συνεργάζονται στενά στον αγώνα κατά του Covid-19, γεγονός που επιβεβαιώνει για ακόμη μια φορά τις εξαιρετικές σχέσεις και φιλία μεταξύ των δύο λαών».

Ευχαρίστησε και πάλι την ελληνική κυβέρνηση για την ισχυρή υποστήριξή της κατά τη διάρκεια της μάχης της Κίνας κατά του Covid-19, όπως αποδεικνύουν οι επιστολές του πρώην Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπιου Παυλόπουλου και του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στον κινέζο πρόεδρο Xi Jinping.

Η Πρέσβης Zhang συνεχάρη επίσης την ελληνική κυβέρνηση για τις προσπάθειες και τα μέτρα που έλαβε, χαρακτηρίζοντάς τα ως “έγκαιρα και δυναμικά”.

Πρόσθεσε επίσης ότι «οι κινεζικές επιχειρήσεις όπως η Cosco Shipping, η State Grid, η Bank of China, η ICBC, η Huawei, για να αναφέρουμε μερικές μόνο, έχουν συμβάλει με τον δικό τους τρόπο στην ελληνική κοινωνία. Περισσότερες δωρεές καταφθάνουν. Και θα καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να βοηθήσουμε τους φίλους μας στην Ελλάδα».

«Με αλληλεγγύη και συνεργασία, θα ξεπεράσουμε αυτήν την πρόκληση μαζί», κατέληξε η Πρέσβης Zhang.

Πρόκειται για τη δεύτερη παραλαβή με 500.000 μάσκες που έρχεται από την Κίνα. Η πρώτη ήταν 50.000 μάσκες που είχε παραδώσει η πρέσβης της Κίνας στον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια.

Ο υπουργός υγείας, ευχαρίστησε την κινεζική κυβέρνηση για την αποστολή του απαραίτητου υγειονομικού υλικού, το οποίο αποτελεί μια ανάσα για τα ελληνικά νοσοκομεία καθώς το τελευταίο διάστημα υπήρχε έλλειψη.

 

 

Μάλιστα, ιδιαίτερα συγκινητικό ήταν το μήνυμα το οποίο αναγραφόταν σε πανό.

Το μήνυμα το οποίο ήταν γραμμένο στην ελληνική και κινεζική γλώσσα ανέφερε:

Φιλία εστί μια ψυχή εν δυσί σώμασιν ενοικουμένη”. 

 

Η Κίνα που έχει πια μόνο εισαγόμενα κρούσματα είναι σε θέση να βοηθά άλλες χώρες. Μάλιστα, ήταν η πρώτη που βοήθησε την Ιταλία.

Mε τη γειτονική χώρα να αντιμετωπίζει σοβαρές ελλείψεις πρώτη απ’ όλους ήταν η Κίνα, η οποία έστειλε ιατρικό προσωπικό προκειμένου να αντιμετωπιστεί η έξαρση του κορωνοϊού.

Σύμφωνα με τα κινεζικά ΜΜΕ, το 1983 η Ιταλία είχε βοηθήσει σημαντικά στην κατασκευή του πρώτου Ιατρικού Κέντρου Άμεσης Ανάγκης στο Πεκίνο.