Από τη Συνεταιριστική Καρδίτσας το πρώτο βήμα για μείωση χρεώσεων στο e-banking

21 mins read

Την απόφαση να μηδενίσει τις προμήθειες, που κρατά σε μία σειρά από συναλλαγές, οι οποίες πραγματοποιούνται μέσω e-banking, έλαβε η Συνεταιριστική Τράπεζα Καρδίτσας, επιβεβαιώνοντας σχετικό δημοσίευμα των MarketNews.gr και DailyPost.gr περί πρόθεσης των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων να εξορθολογήσουν τα επίμαχα τιμολόγια.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, οι χρήστες των ηλεκτρονικών υπηρεσιών της τράπεζας δεν θα επιβαρύνονται με κανένα απολύτως κόστος για e-μεταφορές (αποστολή και λήψη εντολών προς άλλα πιστωτικά ιδρύματα) και πληρωμές υποχρεώσεών τους προς φορείς Δημοσίου, κοινής ωφέλειας και τρίτους έως και τις 11 Μάιου 2020.

«Το διοικητικό συμβούλιο, έχοντας εγκρίνει χορηγία, ύψους 20.000 ευρώ, για την παροχή σύγχρονου τεχνολογικού και επιστημονικού εξοπλισμού και υλικού προστασίας στο Γενικό Νοσοκομείο Καρδίτσας, έκρινε σκόπιμο να επεκτείνει τις δράσεις ελάφρυνσης κατά του κορωνοϊού και στους πελάτες της», εξηγεί ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας, κ. Παναγιώτης Τουρναβίτης και συνεχίζει:

«Τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες μας χρησιμοποιούν περισσότεροι από 4.000 χρήστες, με το κόστος για τη Συνεταιριστική Καρδίτσας να υπολογίζεται σε, επίσης, 20.000 ευρώ».

Όπως προκύπτει από τα τιμολόγια της τράπεζας, οι χρεώσεις, που «παγώνουν» για ένα μήνα, για τα εμβάσματα ξεκινούν από 0,50 ευρώ για ποσά έως και 12.500 ευρώ και φτάνουν έως και τα πέντε ευρώ για ποσά από 50.000 ευρώ και άνω, ενώ το κόστος για τις πληρωμές λογαριασμών κυμαίνεται στο ένα ευρώ.

 

Τι θα κάνουν οι υπόλοιπες τράπεζες

 

«Μολονότι πρόκειται για μία απόφαση, που θα πρέπει να ‘περάσει’ από τα διοικητικά συμβούλια και δη, σε μία περίοδο, όπου τα έσοδα από την εξυπηρέτηση κυρίως δανείων ιδιωτών και ελεύθερων επαγγελματιών έχουν μειωθεί γύρω στο 30%, το ενδεχόμενο μείωσης των τιμολογίων στο e-banking, τουλάχιστον για το διάστημα της πανδημίας, είναι στο τραπέζι».

Αυτό τονίζει αρμόδια πηγή, εκτιμώντας πως πρωτοβουλίες, όπως αυτή της Συνεταιριστικής Καρδίτσας, θα ανακοινωθούν προσεχώς και από τους συστημικούς Ομίλους.

Το θέμα περί πρόθεσης εξορθολογισμού των επίμαχων τιμολογίων είχαν αποκαλύψει σε πρόσφατο δημοσίευμά τους MarketNews.gr και DailyPost.gr, ως συνέπεια των ατελείωτων «ουρών», που καταγράφηκαν εν μέσω καραντίνας στα φυσικά καταστήματα, κόντρα στις εκκλήσεις, τόσο της κυβέρνησης, όσο και της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών (ΕΕΤ), για την εξ αποστάσεως διενέργεια συναλλαγών.

Δεδομένου δε, ότι προς αποφυγή διασποράς του κορωνοϊού οι πληρωμές λογαριασμών τρίτων (δημόσιο, ενέργεια, ύδρευση, τηλεφωνία, συνδρομητική τηλεόραση, ασφάλειες, κ.λπ.) πλέον εξοφλούνται μόνο μέσω internet/mobile banking ή στα ΑΤΜ και στα Κέντρα Αυτόματων Συναλλαγών (APS), το κόστος κυμαίνεται από 0,15 ευρώ έως και 1,20 ευρώ ανά συναλλαγή.

Έστω, για παράδειγμα, πως μία οικογένεια με δύο παιδιά άνω των 12 ετών θέλει: 200 ευρώ το δίμηνο για τη ΔΕΗ, 40 ευρώ το τρίμηνο για την ΕΥΔΑΠ, 100 ευρώ/μήνα για σταθερό τηλέφωνο/ ίντερνετ και 100 ευρώ/μήνα για κινητό, σύνολο 440 ευρώ. Κάνοντας την πληρωμή μέσω μηχανημάτων αυτόματων συναλλαγών, καλείται να δώσει: +2,40 ευρώ στην Alpha Bank, +3,00 ευρώ στην Eurobank, +3,30 ευρώ στην Εθνική Τράπεζα και +4,80 ευρώ στην Τράπεζα Πειραιώς. Σε περίπτωση, που η συναλλαγή γίνει μέσω internet ή mobile banking, τότε το έξτρα ποσό είναι 0,75 ευρώ, 1,80 ευρώ, 1,80 ευρώ και 2,40 αντίστοιχα.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Facebook Comments

Τελευταία Νέα