Αποκλειστικό: Έτσι θα είναι τα κλειστά κέντρα – Η κατασκευή και ο τρόπος λειτουργίας (video)

10 mins read

Σύμφωνα με αποκλειστικό ρεπορτάζ του δημοσιογράφου Σταμάτη Ζαχαρού, σε κάθε νέα δομή στα νησιά θα υπάρχει διάκριση σε τρία μέρη εκ των οποίων τα δύο θα είναι κλειστά κέντρα, ενώ το ένα θα είναι ανοιχτή δομή.

Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε ο Σταμάτης Ζαχαρός στο Action24 και την εκπομπή Briefing, οι νέες δομές θα χωρίζονται  σε τρία κομμάτια.

Το πρώτο μέρος, το οποίο θα είναι κλειστό κέντρο, θα αφορά αυτούς που φτάνουν στη χώρα και θα παραμένουν μάξιμουμ 25 ημέρες, προκειμένου να ελεγχθεί αν έχουν προσφυγικό προφίλ.

Στο δεύτερο μέρος, επίσης κλειστό κέντρο, θα μπαίνουν όσοι επιδεικνύουν παραβατική συμπεριφορά, αλλά και για όσους έχει εξεταστεί η αίτηση ασύλου τους και δεν έγινε δεκτή. Σημειώνεται δε ότι αυτοί, των οποίων η αίτηση δεν έγινε δεκτή, θα παραμένουν στο κέντρο μέχρι να επιστραφούν.

Το τρίτο, και τελευταίο, μέρος της δομής θα είναι ένα ανοιχτό, δηλαδή θα είναι ένας ανοιχτός καταυλισμός.

Πως θα γίνει η κατασκευή τους

Θα χρησιμοποιηθούν οικίσκοι, όπως αυτοί που χρησιμοποιούνται στην Σαουδική Αραβία. Είναι ειδικοί οικίσκοι, οι οποίοι θα περιλαμβάνουν κουζίνα, θέρμανση, αποχέτευση και τουαλέτα.

Υπογραμμίζεται δε ότι όλα αυτά θα τοποθετηθούν από ιδιωτική εταιρεία, η οποία ιδιωτική εταιρεία θα τοποθετήσει και τον φράχτη, η τοποθέτηση του οποίου θα γίνει με νατοϊκές προδιαγραφές. Ο φράχτης θα είναι ύψους 4 μέτρων.

Η φύλαξη των χώρων

Οι δομές θα φυλάσσονται από τα τοπικά αστυνομικά τμήματα, τα οποία θα ενισχυθούν, ενώ, παράλληλα, θα διατεθούν και ορισμένοι συνοριοφύλακες.

Διευκρινίζεται ότι τα νέα κέντρα θα είναι έτοιμα σε 2 με 2,5 μήνες.

Δείτε αναλυτικά το ρεπορτάζ:

Facebook Comments

Τελευταία Νέα