ΑρχικήΕπικαιρότηταΑποκλειστικό: Τα έγγραφα που αποκαλύπτουν το φιάσκο με τις μάσκες (photos)

Αποκλειστικό: Τα έγγραφα που αποκαλύπτουν το φιάσκο με τις μάσκες (photos)

Ενώ το μπαλάκι επίρριψης ευθυνών για τις εκατοντάδες χιλιάδες μάσκες xxxl μεγέθους που μοιράστηκαν σε μαθητές, συνεχίζεται, το Action24 αποκάλυψε τι πήγε στραβά με τις προδιαγραφές της Επιτροπής Δημόσιας Υγείας.
Σύμφωνα με τα έγγραφα που παρουσιάστηκαν στην εκπομπή «Αντιθέσεις» με τον Δημήτρη Τάκη στο Action24, οι προδιαγραφές που έδωσε η Επιτροπή ήταν λάθος όχι μία, αλλά δύο φορές!
Η… δημιουργική ασάφεια της Επιτροπής που υπάγεται στη Γενική Γραμματεία Δημοσίας Υγείας, στην οποία προίσταται ο κ. Γρηγόρης Πρεζεράκος, έχει σαφώς ευθύνες για το μπάχαλο αλλά τελικά ίσως όχι μόνο.
Το πρώτο έγγραφο, είναι οι προδιαγραφές που έδωσε στην ΚΕΔΕ ώστε να κάνει πρόσκληση ενδιαφέροντος, γύρω στις 23 Αυγούστου.
Εκεί φαίνεται ότι οι διαστάσεις είναι μεγάλες, καθώς για τα μικρά παιδάκια αναφέρεται η διάσταση 12×20 εκατοστά, ενώ για τους μαθητές άνω των 10 ετών, η προδιαγραφή ήταν 15×25 εκατοστά. Αυτά χωρίς να διευκρινίζεται αν αυτές οι διαστάσεις είναι του αρχικού υφάσματος ή της τελικής μορφής της μάσκας, αφού δηλαδή διπλωθεί και ραφτεί με πτυχώσεις.
 
Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή.
 
Λίγες μέρες αργότερα, η Επιτροπή διορθώνει υποτίθεται τις προδιαγραφές και στέλνει νέες. Εκεί κάνει λόγο για διαστάσεις «τελικού προιόντος», και αναφέρει νέες διαστάσεις: 10×18 εκατοστά για μαθητές κάτω των 10 ετών και 12×22 εκατοστά για μαθητές άνω των 10 ετών.
Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή.
Το αποτέλεσμα ήταν ότι ένας εκ των κατασκευαστών παρήγαγε 500.000 τεράστιες μάσκες, ακολουθώντας πιστά όπως ισχυρίζεται ο ίδιος τις προδιαγραφές που ετέθησαν, οι οποίες είναι άχρηστες καθώς δεν εφαρμόζουν ούτε σε μαθητές, ούτε καν σε ενήλικα.
Μετά τον σάλο οι εξηγήσεις
Εξηγήσεις για το ζήτημα έδωσε χθες η Γενική Γραμματεία Δημόσιας Υγείας αποδίδοντας σε μια ασάφεια στη διατύπωση για τις διαστάσεις της μάσκας το πρόβλημα. Όπως ανέφερε η αρμόδια Αρχή, οι διαστάσεις αφορούσαν στο μέγεθος του υφάσματος πριν από τη συρραφή του και όχι το τελικό μέγεθος των δύο τύπων μασκών.
«Η διατύπωση της συγκεκριμένης διάκρισης μεταξύ αρχικής και τελικής διάστασης δεν ήταν σαφής, με αποτέλεσμα αριθμός από τις μάσκες που διανεμήθηκαν να έχει μέγεθος μεγαλύτερο του ενδεδειγμένου» πρόσθεσε η γενική γραμματεία Δημόσιας Υγείας.