ΑρχικήΕπικαιρότηταΑποπνικτική η ατμόσφαιρα στην Αττική - SOS για τα μικροσωματίδια

Αποπνικτική η ατμόσφαιρα στην Αττική – SOS για τα μικροσωματίδια

Ανησυχία προκαλεί το εκρηκτικό κοκτέιλ καπνού και στάχτης από τις φωτιές. Το νέφος παραμένει και σήμερα πάνω από το λεκανοπέδιo.

Αυτό, σε συνδυασμό με τον καύσωνα που επικρατεί για 9η ημέρα στη χώρα έχει δημιουργήσει μία αποπνικτική ατμόσφαιρα.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι ο καθηγητής Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών Ευθύμιος Λέκκας έκανε λόγο για «εκρηκτικό» μείγμα υψηλών θερμοκρασιών και πυρκαγιών. Τόνισε ότι ο καύσωνας δημιούργησε την καύσιμη ύλη, καθώς δεν υπήρχε καθόλου υγρασία. Απέδωσε στις μεγάλες θερμοκρασίες και την έλλειψη υγρασίας τις μεγάλες φωτιές των τελευταίων ημερών, ενώ σημείωσε ότι η Ελλάδα αυτή τη στιγμή είναι σαν «πυριτιδαποθήκη», έτοιμη για ανάφλεξη.

Μετά τα αίτια των πυρκαγιών, ένα από τα ζητήματα που απασχολούν ιδιαίτερα τους ειδικούς είναι τα μικροσωματίδια καπνού που αιωρούνται στην ατμόσφαιρα.

Μάλιστα, το Ινστιτούτο Ερευνών Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης (ΙΕΠΒΑ) του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ) έδωσε στη δημοσιότητα στοιχεία για τις επιπτώσεις στην ποιότητα του αέρα μετά την πυρκαγιά στον βορειοδυτικό τομέα του λεκανοπεδίου της Αττικής.

Μπεχράκης: Τα σωματίδια καπνού στον αέρα μετά τις πυρκαγιές μπορεί να προκαλέσουν καρκίνo

Αναφερόμενος στα μικροσωματίδια καπνού ο καθηγητής Πνευμολογίας Παναγιώτης Μπεχράκης έκανε λόγο για μεγάλη επικινδυνότητα και τόνισε μιλώντας στον ΣΚΑΪ ότι η μακροχρόνια εισπνοή τους μπορεί να προκαλέσει ακόμα και καρκίνο, αλλά και σειρά άλλων προβλημάτων υγείας.

«Αυτά τα μικροσωματίδια που παράγονται από τις πυρκαγιές των δασών έχουν αυξημένη τοξικότητα και πρέπει όσο μπορούμε να τα αποφεύγουμε. Έχουν αεροδυναμικό σήμα και πολύ μικρή διάμετρο, έτσι ώστε παρασύρονται από εισπνεόμενο ρεύμα αέρος και φτάνουν πολύ βαθιά μέσα στο αναπνευστικό σύστημα όπου διεγείρουν έναν μηχανισμό φλεγμονής, ο οποίος προσβάλλει όλα τα όργανα αρχίζοντας πρώτα από το αναπνευστικό, αλλά και από το κυκλοφορικό. Ευθύνονται επίσης για υπερτασικά επεισόδια, για αρρυθμίες, για στεφανιαία προβλήματα κι έχουν αποδειχθεί ότι είναι ακόμα και καρκινογόνα μακροπρόθεσμα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μπεχράκης.

Ποια μάσκα πρέπει να χρησιμοποιούμε

Ο Καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης, μιλώντας το MEGA είπε, συνίσταται στους πολίτες να χρησιμοποιούν μάσκα ΚΝ95 και όχι η απλή που είχαμε συνηθίσει μέχρι τώρα για τον κορωνοϊό, προκειμένου να διαχειριστούν την αποπνικτική ατμόσφαιρα που έχει προκληθεί από τις πυρκαγιές.